Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru podijeljene girice i čaj povodom Badnjaka po julijanskom kalendaru

Podijeljeno je 100 kilograma pečenih girica Podijeljeno je 100 kilograma pečenih girica

Drugu godinu zaredom u središtu Vukovara na blagdan Badnjaka po julijanskom kalendaru upriličena je podjela pečenih girica i čaja. 

Inicijativu je pokrenuo zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković u suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom "Sloga", čiji su članovi pomagali Milakoviću u podjeli posnih obroka.

- Želimo da se multikulturalnost, kao i običaji i tradicija srpske zajednice u Vukovaru vide i na ulicama, a ne samo u nekakvim našim manifestacijama u pravoslavnim hramovima - rekao je Milaković, dodavši kako je podijeljeno 100 kilograma pečenih girica, koje su osim u središtu Vukovara dijeljene i na lokaciji u gradskoj četvrti Borovo naselje.

Milaković je izrazio uvjerenje kako će ovaj događaj prerasti u tradiciju jer između ostaloga i na ovaj način svjedoči o multietničnosti i multikulturalnosti grada na Dunavu.

- Sugrađanima želim da blagdan Božića provedu u blagostanju i ljubavi u društvu svojih obitelji i najmilijih uz tradicionalni pozdrav - Mir Božji, Hristos se rodi! - čestitao je Milaković.

Vjernici koji blagdan Božića slave po julijanskome kalendaru taj blagdan obilježit će u nedjelju, 7. siječnja, dok danas obilježavaju Badnjak jutarnjim odlaskom u šumu po badnjak (hrastovu granu), koji postavljaju na ulazu u dom te postom i odlaskom u hramove ispred kojih se u večernjim satima moli i pali badnjak.

Pročitano 938 puta
Ocijeni sadržaj
(17 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac