NAJNOVIJE
U Vukovaru održana edukacija na temu „Alzheimerova bolest kroz prizmu ljudskih prava“

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi projekt „RE(aktivacija)starijih osoba II.!“ za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U okviru projekta u Gradskoj su knjižnici Vukovar na Odjelu Spajalica organizirali edukaciju s ciljem podizanja razine svijesti te stvaranja poticajnog okruženja za otvaranjem dnevnih boravaka za osobe oboljele od bolesti demencija u onim mjestima gdje ih nema te podizanja razine informiranosti o samim bolestima demencije za stručnjake kao i ostale relevantne dionike u lokalnoj zajednici.

(Utorak, 16 Travanj 2024 16:44)
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)
Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:09)

Hrvatska vojska vratila se u Vukovar

Zajednička fotografija nakon otkrivanja natpisa s nazivom vojarne Zajednička fotografija nakon otkrivanja natpisa s nazivom vojarne Foto: R. Rac

U Vukovaru je svečano otvorena vojarna "204. brigade Hrvatske vojske" u povodu dolaska postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske u Vukovar.  

Uz predsjednicu Republike i vrhovnu zapovjednicu Oružanih snaga Kolindu Grabar-Kitarović na svečanosti otvorenja nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov kao i drugi visoki uzvanici.

Ploču s imenom vojarne otkrili su zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, kći Mile Dedakovića Jastreba te članovi obitelji Blage Zadre i Marka Babića te obitelji Šoljić.

06-KOLINDA
Govor predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović

- Posebna mi je čast što sam danas kao predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga u gradu heroju. U gradu koji je simbol stradavanja i požrtvovnosti, ali i u gradu koji je simbol otpora i sloma Miloševićevog velikosrpskog režima. Vukovar zaslužuje imati postrojbu Oružanih snaga Republike Hrvatske - rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Dodala je kako dolaskom Hrvatske vojske u Vukovar nastavljen proces povratka Hrvatske vojske u mjesta odakle nije niti trebala otići.

- Dolazak HV-a u Vukovar ima ne samo sigurnosni značaj jer će postrojba biti spremna i na suradnju i pomoć građanima. Pri tome se nikako ne smije zanemariti i socijalni i ekonomski značaj koji donosi dolazak vojske u neki grad - poručila je Grabar - Kitarović.

Podsjetila je da se ideja o dolasku HV-a u Vukovar mogla čuti tijekom prve godine njezina mandata, a istaknula je kako danas možemo biti ponosni što je HV došao u grad i što vojarna nosi ime po legendarnoj 204. vukovarskoj brigadi.

U novim će sobama, na novim krevetima spavati 81 vojnik i 2 vojnikinje 204. brigade i to inženjerske satnije koja je do sada bila u Vinkovcima.

07-SUNDOV
Ministar obrane RH, general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske

- Znamo da smo prije dolazili, ali sada smo sigurni da ostajemo. Iskrene zahvale ministru Krstičeviću na njegovoj inicijativi, potpori i odlučnosti. Ovo je bio jedan od najbrže realiziranih projekata koje provodimo. Siguran sam da će grad Vukovar, građani i naši pripadnici koji će ovdje živjeti i raditi doprinijeti da se građani osjećaju još sigurnije - rekao je ministar obrane Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Šundov je istaknuo kako dolazak Hrvatske vojske u Vukovar nije samo posebna prigoda za taj grad, nego i za cijelu Hrvatsku.

- Dolaskom HV-a u Vukovar ispunili smo san mnogih koji su poginuli za slobodu Hrvatske. Ovo je dokaz da njihova žrtva nije bila uzaludna. Hrvatska je slobodna i neovisna država, a ulicama Vukovara ponosno sada koračaju pripadnici Hrvatske vojske - naglasio je Šundov.

Vojarna se prostire na oko 10 tisuća metara. Vrijednost radova procijenjena je na 16,5 milijuna kuna.  Sredstva za izgradnju planirana su državnim proračunom, a na pripremi zemljišta bile su angažirane inženjerijske postrojbe OSRH, čime su se smanjili troškovi.

08-KRSTICEVIC
Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH

- Za Hrvatsku vojsku Vukovar ima posebno značenje. Na sjednici Vlade u Vukovaru 2016. godine, obećao sam gradonačelniku Penavi i premijeru Plenkoviću da će Hrvatska vojska doći u Vukovar i drago mi je da smo od danas tu, u herojskom Vukovaru. Posebno me veseli što vojarna nosi naziv "204. brigade Hrvatske vojske", a posebna mi je čast što su ploču s nazivom vojarne otkrili brigadir u miru Branko Borković, kći Mile Dedakovića Jastreba te djeca i unuci obitelji Zadro, Šoljić, Babić i Kačić - rekao je Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske.

Dodao je kako Vukovar i Hrvatska vojska imaju neraskidivu vezu koja je počela još 1991. godine i koja je sada dodatno učvršćena.
09-GALIC
Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je kako dolazak Hrvatske vojske u Vukovar ne znači strah ni za koga, nego da će njezina nazočnost u gradu značiti dodatnu sigurnost.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava vojnicima je izrazio dobrodošlicu u Vukovar riječima: "Dobro došli kući, dobro došli u vaš Vukovar."

Naglasio je koliko puno znači povratak Hrvatske vojske u Vukovara.
10-PENAVA
Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara

- Ovaj događaj vrlo je bitan za Vukovar. Bio je zacrtan negdje u strateškim ciljevima već odavno, rekao je Penava i zahvalio se ministru obrane, cijeloj Vladi te predsjednici RH dodavši da ovo sve ne bi bilo moguće bez njih.

Naglasio je kako moramo biti oprezni kada govorimo o povratku vojske u grad heroja. 

- Naime, Hrvatska vojske u Vukovaru nije bilo nikada osim 1991. godine. Na neki način zatvaramo tim činom ovo poglavlje jer će tu konačno biti hrvatski vojnik i odora hrvatskog vojnika. Hrvatski stijeg u hrvatskoj vojarni na Sajmištu, u vojarni "204. vukovarske brigade HV-a", ponosno će se vijoriti. U ovo vrijeme odseljavanja ljudi i slabog gospodarstva u Slavoniji, nakon nedavno dodijeljenih stanova hrvatskim braniteljima, sadašnji dolazak  profesionalnih vojnika ima psihološko, simboličko i gospodarsko značenje - izjavio je Penava.

A posebice veliko značenje dolaska HV-a u Vukovar ima za pripadnike inženjerske satnije. Oni su naime ranije tijekom dana pješice krenuli iz Vinkovaca put Vukovara.

02-VOJSKA
Inženjerijska satnija HV-a

Da je riječ o profesionalcima, pokazuje i podataka da je inženjerija točno izračunala da će im put od vojarne u Vinkovcima do vukovarske vojarne biti udaljen 23 kilometra, 7 metara i 14 centimetara.

- Dolazak Hrvatske vojske u Vukovar jako puno znači. Znači manje putovanja za samog vojnika. Riječ je o jednoj predivnoj vojarni koja i treba biti u gradu Vukovaru. Puno će značiti i za sami grad Vukovar, kao i za stanovnike Vukovara. Osjećam se ponosno - rekao je razvodnik Jasmin Pilar, 204. brigada HV, pripadnik inženjerske satnije.

- Iznimna je čast svakome pripadniku ove postrojbe i svima nama da postrojba dođe, živi i radi u herojskom gradu Vukovaru - rekla je narednica Biljana Sombol, koja živi u Vinkovcima, a radno mjesto će joj od danas biti u Vukovaru. Na novinarski upit planira li preseljenje iz Vinkovaca u Vukovar odgovorila je kako je i to moguće.

12-SPAVAONICA
Spavaonica

Brigadni general Denis Tretinjak, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade smatra kako su uvjeti za smještaj izvrsni.

- Ono što je ministar najavio, ovo je godina vojnika, dočasnika, časnika, i današnje otvaranje vojarne "204. brigade Hrvatske vojske" u povodu dolaska postrojbe OS HV-a je u svakom smislu ispunjenje obećanje - mišljenja je Tretinjak.

11-UCIONICA
Učionica

Primarna funkcija inženjerijske satnije je ona borbena, ali nije jedina. Postrojba će u mirnodopskim uvjetima biti potpora civilnim institucijama. Postrojba će pomagati u raščišćavanju ruševina, u kriznim situacijama poput izbjegličke krize ili poplava, potresa...
13-MINISTAR-OBILAZI
Ministar Krstičević u obilasku vojarne

Posebno dojmljiv bio je dolazak pripadnika Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, koji su sudjelovali u hodnji od Vinkovaca do Vukovara. Predvođeni zapovjednikom brigade brigadnim generalom Denisom Tretinjakom, uz zvuke koračnice ušli su u vojarnu „204. brigade Hrvatske vojske“. Nakon dolaska stjegonoša sa zastavama RH, 204. brigade HV-a i GOMBR-e u pratnji Orkestra OSRH-a uslijedilo je podizanje državne zastave na jarbol, koju su donijeli pripadnici Počasno-zaštitne bojne u pratnji članova obitelji poginulih i nestalih pripadnika 204. brigade HV-a. Na svečanosti u Vukovaru bili su i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te mnogi državni tajnici, umirovljeni generali i načelnici stožera HV-a.

Pročitano 2225 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija