Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Danom otvorenih vrata na Županijskom sudu u Vukovaru obilježen Europski dan pravosuđa

Goran Miličević, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Vukovaru Goran Miličević, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Vukovaru Foto: Vedran Vuleta

Države članice Vijeća Europe već tradicionalno 25. listopada obilježavaju Europski dan pravosuđa, koji je ustanovljen 2003. godine od strane Vijeća Europe i Europske komisije, a Županijski sud u Vukovaru obilježio ga je manifestacijom „Dana otvorenih vrata“.

Svrha obilježavanja toga dana je približavanje pravosuđa građanima te upoznavanje s pravnim sustavom i radom sudova. Bila je to prigoda i da građani sudjeluju u organiziranim programima koji uključuju obilazak, predstavljanje načina rada te upoznavanje s različitim e-sustavima.

- U Republici Hrvatskoj imamo 15 Županijskih i 24 Općinska suda. Nadležnost županijskog suda je propisana zakonom, a konkretno Županijski sud u Vukovaru pokriva nadležnost Općinskog suda u Vukovaru koji ima dvije stalne službe, koje rade kaznene i građanske predmete s time što u građanskim predmetima ima suženu nadležnost jer ne radi predmete iz područja radnog i obiteljskog prava. Što se tiče kaznenog sudovanja sudi se u prvom stupnju i povodom žalbi na odluke općinskog suda. Županjski sud sudi na za najteže oblike kaznenih djela gdje je predviđena kazna zatvora od 12 godina i više, a u drugim situacijama postoje odredbom zakona propisana kaznena djela bez obzira na visinu zapriječene kazne gdje sudi županijski sud - rekao je Goran Miličević, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Vukovaru.

dan-otvorenih-vrata-žup-sud-vu1

Prema pisanju Ministarstva pravosuđa svako dosadašnje organiziranje navedene manifestacije polučilo je uspjeh, a pozivu su se u najvećoj mjeri odazvale škole i fakulteti što je i bila prvenstvena ciljana skupina. Stoga je Županijski sud u Vukovaru obišlo i 36 studenata druge godine Upravnog studija Veleučilišta Lavoslava Ružičke, koje su tom prilikom s radom kao i pojedinim odjelima suda upoznali Slavko Teofilović, sudac i zamjenik predsjednika suda i Branka Lučić, službenica za informiranje i voditeljica odjela za podršku žrtvama i svjedocima. Studente su upoznali i sa sustavom e-Spis, e-Predmet i e-Oglasna ploča suda.

- Građane upoznajemo s funkcionalnošću toga sustava i on se za sada pokazao jako dobrim. U njemu građani imaju uvida u rad svakog pojedinog suca gdje mogu ulaskom u evidencije provjeriti stanje svoga spisa, odnosno omogućen im je uvid u rad na njihovim predmetima – pojasnio je Miličević.

dan-otvorenih-vrata-žup-sud-vu

Na sudovima postoji i SupraNova, informacijski sustav u koji se unose konačne odluke redovnih i specijaliziranih sudovao kako i odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

- U njemu trenutno ima više od milijun odluka. S obzirom da se radi o tolikom broju odluka zasigurno je to velika pomoć sucima. U cijeloj je priči najbitnije ujednačavanje sudske prakse. Ideja cijelog sustava je bila ukoliko se radi o istoj pravnoj stvari da presude na sudovima budu ujednačene te da različito ne sudimo mi u Vukovaru i netko u Zagrebu, Splitu ili Dubrovniku – izjavio je Miličević.



Pročitano 1471 puta
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI