NAJNOVIJE
Mladi Vukovarci treći na Sportskim igrama mladih

U Splitu je održana državna završnica malonogometnog turnira Plazma Sportskih igara mladih.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:52)
Jedna osoba preminula od koronavirusa

Tri su osobe na području Vukovarsko-srijemske županije oboljele od koronavirusa, objavio je Stožer Civline zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:42)
Automobilom na policijskoga službenika

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Prisila prema službenoj osobi.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:38)
Sletio s ceste s 2,55 g/kg alkohola

U Vinkovačkoj ulici u Županji 67-godišnji vozač osobnog automobila je zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad vozilom te nakon zanošenja vozila udario u prometni znak i sletio u odvodni kanal.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:36)
Debitant pobijedio na Hamburg maratonu

Na Dunavskoj šetnici u Vukovaru održan je 19. vukovarski "Hamburg" maraton. Najbrži je bio Hrvoje Tržić, član Urt "Nexe Team-a".

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 10:55)
Općina Stari Mikanovci projektom solarne elektrane na Šahovskom domu planira uštedjeti 45.000 kuna

Načelnik općine Stari Mikanovci, Mario Milinković, rekao je kako su uspješno aplicirali na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i time ostvarili pravo na sufinanciranje izgradnje solarne elektrane na objektu dvorane Šahovskog doma. 

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 10:41)
Plenković najavio niže cijene goriva

Premijer Andrej Plenković u Sinju je najavio kako će ovoga tjedna gorivo osjetno pojeftiniti.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 10:24)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Danom otvorenih vrata na Županijskom sudu u Vukovaru obilježen Europski dan pravosuđa

  • Srijeda, Lis 25 2017
  • Piše: 
Goran Miličević, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Vukovaru Goran Miličević, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Vukovaru Foto: Vedran Vuleta

Države članice Vijeća Europe već tradicionalno 25. listopada obilježavaju Europski dan pravosuđa, koji je ustanovljen 2003. godine od strane Vijeća Europe i Europske komisije, a Županijski sud u Vukovaru obilježio ga je manifestacijom „Dana otvorenih vrata“.

Svrha obilježavanja toga dana je približavanje pravosuđa građanima te upoznavanje s pravnim sustavom i radom sudova. Bila je to prigoda i da građani sudjeluju u organiziranim programima koji uključuju obilazak, predstavljanje načina rada te upoznavanje s različitim e-sustavima.

- U Republici Hrvatskoj imamo 15 Županijskih i 24 Općinska suda. Nadležnost županijskog suda je propisana zakonom, a konkretno Županijski sud u Vukovaru pokriva nadležnost Općinskog suda u Vukovaru koji ima dvije stalne službe, koje rade kaznene i građanske predmete s time što u građanskim predmetima ima suženu nadležnost jer ne radi predmete iz područja radnog i obiteljskog prava. Što se tiče kaznenog sudovanja sudi se u prvom stupnju i povodom žalbi na odluke općinskog suda. Županjski sud sudi na za najteže oblike kaznenih djela gdje je predviđena kazna zatvora od 12 godina i više, a u drugim situacijama postoje odredbom zakona propisana kaznena djela bez obzira na visinu zapriječene kazne gdje sudi županijski sud - rekao je Goran Miličević, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Vukovaru.

dan-otvorenih-vrata-žup-sud-vu1

Prema pisanju Ministarstva pravosuđa svako dosadašnje organiziranje navedene manifestacije polučilo je uspjeh, a pozivu su se u najvećoj mjeri odazvale škole i fakulteti što je i bila prvenstvena ciljana skupina. Stoga je Županijski sud u Vukovaru obišlo i 36 studenata druge godine Upravnog studija Veleučilišta Lavoslava Ružičke, koje su tom prilikom s radom kao i pojedinim odjelima suda upoznali Slavko Teofilović, sudac i zamjenik predsjednika suda i Branka Lučić, službenica za informiranje i voditeljica odjela za podršku žrtvama i svjedocima. Studente su upoznali i sa sustavom e-Spis, e-Predmet i e-Oglasna ploča suda.

- Građane upoznajemo s funkcionalnošću toga sustava i on se za sada pokazao jako dobrim. U njemu građani imaju uvida u rad svakog pojedinog suca gdje mogu ulaskom u evidencije provjeriti stanje svoga spisa, odnosno omogućen im je uvid u rad na njihovim predmetima – pojasnio je Miličević.

dan-otvorenih-vrata-žup-sud-vu

Na sudovima postoji i SupraNova, informacijski sustav u koji se unose konačne odluke redovnih i specijaliziranih sudovao kako i odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

- U njemu trenutno ima više od milijun odluka. S obzirom da se radi o tolikom broju odluka zasigurno je to velika pomoć sucima. U cijeloj je priči najbitnije ujednačavanje sudske prakse. Ideja cijelog sustava je bila ukoliko se radi o istoj pravnoj stvari da presude na sudovima budu ujednačene te da različito ne sudimo mi u Vukovaru i netko u Zagrebu, Splitu ili Dubrovniku – izjavio je Miličević.Pročitano 1316 puta
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija