Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru se raspravljalo o problemima reguliranja boravka u Hrvatskoj

Tribini se odazvali i predstavnici romske zajednice iz Vukovara Tribini se odazvali i predstavnici romske zajednice iz Vukovara Foto: Marija Molnar

U maloj je županijskoj vijećnici u Vukovaru, u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek i suradnji s Europskim domom Vukovar održana javna tribina o reguliranju boravka u Hrvatskoj.

O ovoj se temi posebice raspravljalo u odnosu na nedavno usvojene Izmjene i dopune Zakona o strancima i o diskriminaciji, kako je prepoznati i kako zatražiti zaštitu. -Posebice nam je važno osvješćivanje i ohrabrivanje romske zajednice da potpuno surađuje i preuzme odgovornost za rješavanje vlastitog statusa, te njihova bolja informiranost o osnovnim pojmovima u području diskriminacije, kako bi je lakše mogli prepoznati i zatražiti zaštitu. Tim su povodom na ovu tribinu pozvani i predstavnici romske zajednice u Vukovaru, kao i drugih nacionalnih zajednica, predstavnici udruga i institucija koje se bave ovom problematikom – istaknula je Ljiljana Božić Krstanović, voditeljica projekta Pomoć u rješavanju apatridije u osječkom Centru za mir.

Uvodničari na tribini bili su Mladen Stojanović, savjetnik pučke pravobraniteljice za suzbijanje diskriminacije i strateško parničenje te Silvija Miličević, policijska skužbenica za nezakonite migracije u Policijskoj postaji Vukovar.

Stojanović je naglasio je kako pripadnici romske zajednice nemaju povjerenja u institucije hrvatske države jer su kontinuirano izloženi diskriminaciji. -Romi se na svakom koraku susreću s predrasudama i stereotipima – rekao je Stojanović.

Miličević je pak istaknula da su na području PP Vukovar više-manje riješeni svi dosadašnji slučajevi nereguliranoga boravka pripadnika romske zajednice. Taj je problem puno rašireniji na području nama susjedne Osječko-baranjske županije.

Tribina je organizira kao integralni dio jednogodišnjeg projekta „Pomoć u rješavanju apatridije“ koji financijski podržava UNHCR, a u Osječko-baranjskoj županiji organizirane su tri ovakve tribine.

 

Pročitano 1090 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar