Ispiši ovu stranicu

Obilježena godišnjica Humanitarnog konvoja

Nalaze se svake godine i evociraju uspomene na događanja u Vukovaru 1991. Nalaze se svake godine i evociraju uspomene na događanja u Vukovaru 1991. Foto: Marija Molnar

U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. - Županijskog ogranka Vukovar, u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, obilježena je 26.godišnjica Humanitarnog konvoja ranjenika 19.listopada 1991. godine.

Taj je konvoj organiziralo tadašnje Ministarstvo zdravstva RH i međunarodna organizacija Liječnici bez granica, a u akciji je spašeno 112 najtežih ranjenika iz vukovarske bolnice. Očekivalo se i bilo dogovoreno da će konvoj Liječnika bez granica dva puta tjedno dolaziti u vukovarsku bolnicu i evakuirati ranjenike, međutim taj prvi i jedini konvoj je prilikom izlaska iz Vukovara naišao na mine i dvije su medicinske sestre ove organizacije ranjene. Liječnici bez granica nakon toga su odlučili da ne poduzimaju akcije u Vukovaru, pa su posljednjih mjesec dana opsade Vukovara, ranjenici i bolničko osoblje bili prepušteni sami sebi. Oni koji su preživjeli, svake se godine u ovo vrijeme sastaju na obilježavanju obljetnice i evociraju uspomene na te dane, pojasnila je ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice dr.Vesna Bosanac.

-Nalazimo se ovdje s ljudima koji su kao ranjenici bili u tom konvoju i s medicinskim osobljem i prisjećamo se svega što se tih dana događalo. Obilježavamo za ranjenike taj sretan dan jer su iako ranjeni uspjeli izaći iz Vukovara, biti liječeni u ostalim bolnicama, spasiti život i doživjeti slobodu. Ovaj je konvoj važan stoga jer je bio jedini organizirani konvoj koji je iz potpunog okruženja spasio te ljude. Na žalost, 18.studenoga 1991. godine kada je vojska ušla u Vukovar i u bolnicu mnogi su skončali na Ovčari, a za mnoge se ne zna gdje su – rekla je dr.Bosanac.

SLAVI DRUGI ROĐENDAN
Jedan od preživjelih ranjenika, upravo zahvaljujući konvoju bio je i Šandor Galgoci. Kaže da mu je dan kada se našao na slobodnom teritoriju Hrvatske izašavši kao ranjenik iz Vukovara bio drugi rođendan.

-Bio sam pripadnik policije, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, a znate da je 97 naših policajaca poginulo. Mnoge sam među njima znao, a kako su upravo policajce među prvima odvodili na Ovčaru, da nisam bio ranjen i određen za izlazak s ovim humanitarnim konvojem, vjerojatno bih i ja s njima tamo završio. Tako da ja izlazak iz Vukovara uz pomoć humanitarnog konvoja Liječnika bez granica smatram mojim drugim rođendanom, a taj dan i ja i moja obitelj doživljavamo vrlo emotivno – istaknuo je Galgoci.

Obilježavanju je nazočio i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i voditelj Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić.

-Konvoj je jedan od vrlo značajnih događaja iz tog vremena. Mi danas na prostoru Vukovarsko-srijemske županije tražimo 403 nestale osobe i 79 posmrtnih ostataka. Vjerojatno bi taj broj bio puno veći da Liječnici bez granica nisu uspjeli realizirati ovaj konvoj – naglasio je Sučić.

U ime Grada Vukovara, obilježavanju je nazočio zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček. U programu obilježavanja sudjelovao je dr.Nikola Drobnjak prigodnim predavanjem, a Marija Meden, medicinska sestra, djelatnica Ratne bolnice Vukovar 1991 promovirala je knjigu Moja gerijatrija. Sudionici su potom položili cvijeće i upalili svijeće kod spomenika žrtvama Ovčare u krugu bolnice, kod spomen obilježja na Trpinjskoj cesti kod spomen obilježja na Ovčari i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. 

Pročitano 1116 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar