NAJNOVIJE
Volim svoju županiju 2021.

Foto-natječaj „Volim svoju županiju”, u organizaciji Hrvatske zajednice županija, održan je šestu godinu zaredom i odabrana je najbolja fotografija za 2021. Najbolje fotografije birane su u dvije kategorije, prema ocjeni stručnog žirija i ona koja prikupi najviše glasova putem društvenih mreža.

(Srijeda, 12 Svibanj 2021 18:31)
Provodi se larvicidni tretman komaraca

I ove godine Grad Vukovar je pravodobno počeo s tretiranjem komarca te je sukladno donesenom programu dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od 15. ožujka do sada provedeno šest larvicidnih tretmana u vodama stajaćicama u razmaku od dva tjedna, objavljeno je na službenoj gradskoj internetskoj stranici.

(Srijeda, 12 Svibanj 2021 18:17)
Ministrica kulture posjetila Mohovo, Ilok, Vukovar i Vinkovce

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju.

(Srijeda, 12 Svibanj 2021 17:07)
Ministar Fuchs pozvao ravnatelje i učenike da ne organiziraju maturalna druženja

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs preporučio je ravnateljima srednjih škola da 24. i 25. svibnja za maturante, kojima nije potrebna provjera znanja, nastavu organiziraju online te da se, dok ne završi provedba mature, odgode eventualna organizirana druženja maturanata.

(Srijeda, 12 Svibanj 2021 16:39)
Proširena i rekonstruirana dva parkirališta u Ulici Eugena Kvaternika

Grad Vukovar nastavlja ulagati u komunalnu infrastrukturu na području grada Vukovara, a od posebnog su značaja projekti proširenja parkirališta za što se iz gradskog proračuna izdvajaju značajna godišnja  sredstva.

(Srijeda, 12 Svibanj 2021 15:31)
Obnavlja se boćalište u Ulici Dragutina Renarića na Sajmištu

Grad Vukovar nastavlja ulagati u komunalnu opremljenost, u ovom slučaju sportskih i rekreacijskih sadržaja, koje nije potrebno samo izgraditi već i primjereno održavati.Trenutno su u tijeku i radovi na sanaciji boćališta u Ulici Dragutina Renarića na Sajmištu.

(Srijeda, 12 Svibanj 2021 14:42)
Dodijeljeno 47 ugovora za bespovratne potpore vukovarskim poduzetnicima

U vukovarskom Dvorcu Eltz  upriličena je svečana dodjela ugovora vukovarskim poduzetnicima koji su ostvarili pravo na bespovratnu potporu po Javnom pozivu temeljem kojeg je bilo osigurano dodatnih milijun i 100 tisuća kuna.

(Srijeda, 12 Svibanj 2021 12:44)

Akcijama Čuvari srca i Oživi me, obilježen Svjetski dan srca u Vukovaru

Priredili javnozdravstvenu akciju Priredili javnozdravstvenu akciju Foto: Marija Molnar/ZHKS

U organizaciji Zaklade Hrvatska kuća srca i suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana, u Vukovaru je održano središnje obilježavanje Svjetskog dana srca. Riječ je o javnozdvstvenoj akciji za građane organiziranoj u Sportskom centru Vukovar u Borovu Naselju.

-U okviru akcije Čuvari srca građani su imali mogućnost besplatno izmjeriti arterijski krvni tlak i indeks tjelesne mase kao i informirati se o kardiovaskularnom riziku. Mogli su naučiti i osnovne postupke oživljavanja u sklopu kampanje Oživi me, a kako bi bili u mogućnosti pomoći bližnjima u slučaju nenadanog srčanog zastoja - doznajemo od dr.Ivane Portolan Pajić, koordinatorice obilježavanja Svjetskog dana srca u Hrvatskoj.

Ozivime

Kako navode organizatori iz Zaklade Hrvatska kuća srca, kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti godišnje u svijetu, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a prema najnovijim podacima, 2016. godine uzrokovale su smrt 23 190 osoba, odnosno 45 posto ukupnih smrti. Analiza uzročnika smrti po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 50,1 posto žena (13 136)i 39,7 posto muškaraca (10 054). Vodeće su dijagnostičke podskupine ishemijska bolest srca s udjelom od 20,2 posto (10 396) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 12,8 posto (6594) u ukupnom mortalitetu. Posljednjih petnaest godina prisutan je pozitivan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj, što je izraženije za cerebrovaskularne bolesti, nego za ishemijsku bolest.

Iz Zaklade Hrvatska kuća srca i ove su godine naglasili važnost prevencije te prihvaćanja zdravih navika – redovite tjelovježbe, mediteranske prehrane, izbjegavanje mesnih prerađevina, slane hrane i alkoholnih pića te prestanak pušenja. Mali pomaci mogu puno učiniti za zdravlje srca, stoga iz Zaklada pozivaju sve građane da brinu o svojem zdravlju i šire poruku ovogodišnje Svjetske kardiološke federacije koja glasi "Podijelite svoju energiju".

U sklopu vukovarskog obilježavanja Svjetskog dana srca  održan je i okrugli stol  Cardiologia Croatica . Glavne teme okruglog stola na kojemu su govorili kardiolozi i drugi medicinski stručnjaci bile su vezane uz važnost prevencije, najnovija dostignuća u kardiologiji, razmjenu iskustava kardiologa iz Zagreba, Vukovara i Osijeka te činjenicu da u Slavoniji, Baranji i Srijemu od ukupnih smrti, čak 50 posto čine one od kardiovaskularnih bolesti, što je za 5 posto više od hrvatskog prosjeka.

Okruglistol2

-Slavonija je po smrtni i pobolu od kardiovaskularnih bolesti lošija do hrvatskog prosjeka i ovdje smrtnost od bolesti srca i krvnih žila iznosi 50-tak posto. Razlog tomu  možda je nedovoljna osvještenost o zdravoj prehrani i redovitom kretanju, a tu su i posljedice rata, posttraumatski stresni poremećaj, kao i činjenica da je  Slavonija nažalost još uvijek i među najsiromašnijim dijelovima Hrvatske - istaknuo je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca i predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva. 

 

 

Pročitano 1007 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija