Ispiši ovu stranicu

Svjetski je dan srca

Središnje obilježavanje upriličeno u Vukovaru Središnje obilježavanje upriličeno u Vukovaru Foto: Marija Molnar

Povodom Svjetskoga dana srca koji se obilježava 29.rujna, Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana, organizirala je u našem gradu okrugli stol pod nazivom Cardiologia Croatica-središnji skup povodom obilježavanja Svjetskog dana srca u Republici Hrvatskoj.

Kardiovaskularno zdravlje u RH – brojke i činjenice, najnovije mogućnosti dijagnostike i liječenja – gdje je Hrvatska u odnosu na ostatak Europe i svijeta, najugroženije skupine – kako ih prepoznati na vrijeme, važnost prevencije – kada početi s preventivnim ponašanjem, na koji način i zašto, uloga fizičke aktivnosti u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja,zašto su Slavonija, Baranja i Srijem regije u kojima je velik broj kardiovaskularnih bolesnika, teme su o kojima je bilo riječi na okruglome stolu, a govorili su  akademik Davor Miličić i predsjednik Zaklade Hrvatska kuća srca, doc.dr.sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ravanteljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac te dr. Ivana Portolan Pajić, koordinatorica Svjetskog dana srca i pomoćnica pročelnika za zdravstvo u Gradskom uredu za zdravstvo Grada Zagreba.

Prema podacima koje navodi Zaklada Hrvatska kuća srca, kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti godišnje u svijetu, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a prema najnovijim podacima, 2016. godine uzrokovale su smrt 23 190 osoba, odnosno 45 % od ukupnih smrti. Analiza uzročnika smrti po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 50,1 % žena (13 136)i 39,7 % muškaraca (10 054).

Zaklada Hrvatska kuća srca svake godine organizira javnozdravstvenu akciju povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, a ove će se godine akcija održati 30. rujna u Sportskom centru Vukovar, u Sportskoj dvorani „Borovo naselje“ (Trg Dražena Petrovića 2) u Vukovaru od 10.00 do 13.00 sati. Vukovarke i Vukovarci moći će besplatno izmjeriti arterijski krvni tlak, indeks tjelesne mase i savjetovati se sa stručnjacima.

Pročitano 1531 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar