Ispiši ovu stranicu

Tradicijske igračke za najmlađe Vukovarce

Kulturno zabavna manifestacija Zagorje Vukovaru Kulturno zabavna manifestacija Zagorje Vukovaru Foto: Valerija Lozančić

U okviru kulturno-umjetničke manifestacije „Zagorje Vukovaru“  i projekta pod nazivom Dajmo djeci korijene i krila vukovarskim dječjim vrtićima Vukovar 1 i Vukovar 2 darovane su tradicionalne drvene dječje igračke proizvedene u Mariji Bistrici.

Projekt je to Etnografskog muzeja i Radija Kaj zahvaljujući kojemu se djeca u vrtićima diljem RH, od Zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima.

-U kutijama se nalazi po 35 različitih  igračaka koje su obojane  ekološkim bojama.  Najljepše je darivati djecu jer smo tada sigurni da će naša tradicija živjeti i dalje, rekla je autorica projekta Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja. 

 -Želim da djeca u Vukovaru odrastaju u miru i da se pri tome igraju s našim drvenim igračkama. Tradicija i kultura su jako važni, pogotovo sada kada smo članica EU, poručio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Na donaciji su zahvalile ravnateljice vrtića Mirjana Kulić i Jarmila Beljička Karlaši te zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček koji je rekao kako ga raduje što predstavnici Krapinsko-zagorske županije čuvaju i njeguju  svoju tradiciju te ju dijele diljem Lijepe naše.

-Vjerujem da će naša djeca uistinu uživati u igri, rekao je Pavliček.

 Uz igračke, djeca su na dar dobila i prigodni poklon partnera projekta Narodnih novina te kazališnu predstavu “Vilko i dlakavi čovjek” družine Laboratorija zabave koja  im šalje poruku o važnosti dijeljenja i čuvanja igračaka, a mališani oba vrtića izveli su kratak prigodni program.

Posjetiteljima je na Trgu Republike Hrvatske podijeljeno na tisuće komada zagorskih štrukli, licitarskih srca, zagorskih mlinaca i medenjaka.

Pročitano 1447 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić