Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 102
Ispiši ovu stranicu

Svečano otkriven Zdenac vučedolskog ljevača bakra u Vinkovcima

Svečano otkriven Zdenac vučedolskog ljevača bakra u Vinkovcima Press032

U Središtu Vinkovaca svečano je otkrivena nova kulturno-turistička atrakcija. Riječ je o Zdencu vučedolskog ljevača bakra, autora Ivana Antonovića.

- Spomenik je ovo svima onima koji su ove prostore naseljavali puno prije nas, a nama podsjetnik na njih i da još više cijenimo i vrednujemo ono što imamo i što smo od predaka naslijedili – istaknuo je tom prilikom vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić

Zdenac je smješten u pješačkoj zoni u čijem su parteru, u granitu, prikazani simboli najstarijeg europskog kalendara prepoznatog na posudi koja datira od 2700. g. pr. Kr.  Posudu je pronašao arheolog Aleksandar Durman, 1978. Godine, prilikom izvođenja arheoloških radova za izgradnju hotela Slavonije, a osim posude pronašao je i u cijelosti sačuvan, kompletan pribor za lijevanje bakra, posude ljevača bakra, kalupe za serijsku proizvodnju oružja – sjekira, peći.

- Urezani ukras na posudi prikazuje najpotpuniji europski (indo-europski) kalendar koji je zasnovan na astralnom simbolizmu s relevantnim zviježđima za sva četiri godišnja doba. Kalendar je nastao u isto vrijeme kada i sumerski i egipatski kalendari - rekao je Durman.

Zdenac vučedolskog ljevača bakra i pješačka zona Orion predstavljaju jedinstvenu arheološku, kulturnu i turističku priču o povijesti iz doba Vučedolske kulture, koja se intenzivno odvijala u Vinkovcima u razdoblju  2900. – 2400. g. pr. Kr.

Pročitano 2573 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI