Ispiši ovu stranicu

Projekt Znanje je cool ponovno u Vukovaru

Učenici će dobiti besplatne instrukcije iz matematike, fizike i engleskog jezika Učenici će dobiti besplatne instrukcije iz matematike, fizike i engleskog jezika Foto: Marija Molnar

U Obiteljskome centru Vukovar nastavljaju projekt Znanje je cool, a novi ugovor o financiranju potpisali su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Vukovar, Zvonimir Rogulja, pod čijim okriljem djeluje Podružnica Obiteljski centar.

U vukovarskome gradskome proračunu za ovu je godinu osiguran iznos od 10 tisuća kuna za financiranje projekta Znanje je cool, a kojemu je cilj pomoći učenicima od petog do osmog razreda iz šest osnovnih škola u Vukovaru, slabijeg materijalnog statusa da unaprijede vještine učenja, poprave školski uspjeh, jačaju samopouzdanje i osobnosti kao i u drugim aspektima vezanim uz obrazovanje. Oko 90-ero djece koja su obuhvaćena ovim projektom dobit će primjerenu, besplatnu pomoć u učenju i instrukcije iz matematike, fizike i engleskog jezika, odnosno predmeta koji mnogima predstavljaju problem u svladavanju gradiva, a tu će pomoć provoditi vukovarski studenti.

Gradonačelnik Penava ističe da projekt ponovno podupiru jer situacija u kojoj se nalaze mnoge obitelji slabijeg ekonomskog statusa poprilično utječe na djecu koja zbog nejednakog pristupa obrazovanju, slabijih životnih prilika i ograničenih mogućnosti izbora kasnije imaju problema prilikom završavanja obrazovanja i zapošljavanja. -Ovim projektom pomažemo učenike kojima slabije ide usvajanje nastavnih sadržaja u osnovnoj školi, a istovremeno tu edukaciju i pomoć pružaju vukovarski studenti kojima je ovo i uvod u njihova buduća zanimanja nastavnika u osnovnoj i srednjoj školi. Radi se o iznimno dobrom projektu tako da ga nastavljamo i ove godine – rekao je Penava.

Ravnatelj Rogulja posebno naglašava da se osim pomoći učenicima u ovom projektu otkrivaju i kapaciteti učenika. -Radi se prije svega o pomoći u učenju ali i otkrivanju kapaciteta učenika koji zbog različitih razloga to ne mogu ostvariti u školi – istaknuo je Rogulja.

Predstojnica Podružnice Obiteljski centar Ružica Pandža naglasila je da djeca imaju pravo na podršku društva. - Ovaj projekt ne pomaže djeci samo u smislu njihovog boljeg uspjeha u školi nego im proširuje mogućnosti kod daljnjeg izbora škole, boljih fakulteta, boljeg zaposlenja ili boljih financijskih mogućnosti u budućnosti. Projekt se oslanja na Konvenciju o pravima djece, Strategiju Europske unije za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti te Nacionalnu strategiju za prava djece 2016. - 2020. po kojoj država osigurava usluge obiteljima kako bi bili bolji u svojoj ulozi, a jedna od tih uloga je i obrazovanje njihove djece – pojasnila je Pandža.

Ciljanu skupinu za ovaj projekt čine učenici nižeg materijalnog statusa i/ili učenici iz višečlanih obitelji kojima roditelji nisu u mogućnosti platiti dodatne instrukcije, ali se mogu priključiti i svi ostali učenici koji imaju tu želju.

Pročitano 993 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar