Ispiši ovu stranicu

Cvijetom narcisa protiv raka dojke

Godišnje u Hrvatskoj umire 1200 žena od raka dojke Godišnje u Hrvatskoj umire 1200 žena od raka dojke Foto: Marija Molnar

U središte grada izašle su danas članice Društva Hrvatska žena Vukovar kao i članice Kluba žena liječenih od raka dojke te članstvo Lige protiv raka Vukovar te prodajom narcisa prikupljali sredstva potrebna za borbu protiv opake bolesti raka dojke.

U Hrvatskoj se svake godine održava humanitarna akcija Dan narcisa pod sloganom Cvijetom narcisa protiv raka dojke. Ovogodišnju akciju Društvo Hrvatska žena Vukovar provodi u suradnji s udrugom Europa -Donna Hrvatska prodajom narcisa, a prihod je namijenjen za nabavu aparata za intraoperativno zračenje žena oboljelih od raka dojke. Pokrovitelj akcije na razini Hrvatske je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a na razini grada Ivan Penava gradonačelnik Vukovara.

Želimo osvijestiti potrebu ranog otkrivanja raka dojke, istaknula je predsjednica Društva Hrvatska žena Vukovar Šima Šesto. -Važni su pregledi i samopregledi, želimo da žene razmišljaju o svome zdravlju, a što se rak prije otkrije, veće su i mogućnosti da se izliječi. Svaka bi žena jednom mjesečno trebala sama pregledati dojke, također odazvati se na Nacionalni program 50 + koji se već godinama provodi i koji pokazuje rezultate – istaknula je Šesto.

Pojasnila je i koliko je važno nabaviti aparat za intraoperativno zračenje. - Udruga Europa Donna Hrvatska već nekoliko godina provodi akciju za nabavu tog aparata kojim se skraćuje zračenje poslije operacije. Žene koje su operirane moraju na post-operativne tretmane koji uključuju zračenje, kemoterapiju i druge metode. Zračenje je iznimno naporno i iscrpljujuće za ženu, a ovo jednokratno koje se dobije pri samoj operaciji  predstavlja iznimnu pomoć ženama – rekla je Šesto. Naglasila je i da je važno raditi na osnivanju nacionalnih centara u kojima bi sve žene bile uključene u jednake tretmane liječenja.

Liga rak 2017

U NAŠOJ ŽUPANIJI PROŠLE JE GODINE OBOLJELO 80 ŽENA
I Klub žena liječenih na dojci Vukovar te Liga protiv raka Vukovar obilježili su Dan narcisa. Također su u središtu grada prikupljali dobrovoljne priloge, a zauzvrat nudili narcise, pojasnila je Ahnetka Stjepanović, predsjednica kluba.

-Ukazujemo na važnost odlaska liječniku na vrijeme. Jako su bitni za rano otkrivanje raka dojke redoviti odlasci na memografiju i ultrazvuk: Pogotovo to trebaju raditi žene koje u obitelji imaju žene oboljele od te bolesti. U prosjeku 2800 žena u Hrvatskoj godišnje oboli od raka dojke, a na žalost umre njih 1200. U našoj je županije prošle godine od raka dojke oboljelo 80 žena. Klub žena liječenih na dojci Vukovar održava svoje sastanke u sklopu Lige protiv raka Vukovar čiji je predsjednik dr.Mario Begović. Bavimo se rehabilitacijom žena, održavamo redovite sastanke i vježbe s fizioterapeutom, a naš psiholog obavlja individualne i grupne razgovore sa ženama. S vremena na vrijeme organiziramo i dolazak predavača koji nam govore o prevenciji, prehrani i drugim temama važnim za proces otkrivanja, liječenja i rehabilitacije. Klub djeluje u sklopu Doma zdravlja Vukovar na adresi Nikole Tesle 1, a sastajemo se prvi petak u mjesecu od 18 do 19 sati. - pojasnila je Stjepanović.

Dio sredstava prikupljenih tijekom akcije uz Dan narcisa poslat će udruzi Europa Donna Hrvatska čija su članica, za kupnju mobilnoga mamografa, dok će dio utrošiti za kupnju sredstava potrebnih u klubu za vježbanje nakon operativnih zahvata te za pomoć obitelji njihove preminule članice. 

Pročitano 927 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar