Ispiši ovu stranicu

Dobrodošlica za prve turiste s kruzera ove godine

Ponudili gostima domaće specijalitete Ponudili gostima domaće specijalitete Foto: Marija Molnar

U Vukovar su pristigli turisti s prvog turističkog kruzera ove godine. Na šetnici uz Dunav - pristanu dočekale su ih pročelnica Upravnoga odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić i direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Jasna Babić, a na štandovima postavljenima za tu prigodu turistima su ponuđeni lokalni proizvodi, eno - gastronomska ponuda (vino, rakija, suhomesnati proizvodi, langošice) dok su veselu i atmosferu dobrodošlice osigurali tamburaši. Kruzer je stigao iz Mađarske, a ove ih se godine očekuje nešto manje, doznali smo od pročelnice Sekulić.

-Prema podacima Lučke uprave, ove godine očekujemo 186 pristajanja što je nešto manje nego prošle i to zbog otkazivanja jednog od brodara. No vjerujem da će se to kroz nastojanja Grada Vukovara promijeniti kao i da će se Grad Vukovar više uključiti u programe i itinerare za obilazak podunavskih destinacija u RH. Nama je jako važno da turisti s kruzera posjete grad, da se upoznaju s poviješću i znamenitostima, znači nam puno jer je to jedna lijepa promocija grada usmenom predajom. Želimo ostaviti dobre dojmove koje će turisti dalje prepričavati – istaknula je Sekulić, dodavši kako Grad Vukovar nastojeći promovirati turističke potencijale našeg grada, sudjeluje i na specijaliziranim turističkim konferencijama i sajmovima. Tako smo prošle godine imali predstavnike u Nurnbergu, dok će ove godine Vukovar predstaviti i u Hamburgu.

KAKO ZADRŽATI GOSTE U VUKOVARU?
Turisti s kruzera uglavnom odmah iz Vukovara odlaze put Iloka ili Baranje, no cilj je da ih se zadrži u gradu, ističe Sekulić. -Ako je Vukovar uključen u program obilaska, turisti s kruzera uglavnom obilaze pješice baroknu jezgru i Gradski muzej Vukovar. Vjerujemo kako će ove godine u program obilaska biti uključen i Muzej vučedolske kulture. Ukoliko ne, mi svakako fakultativno nudimo odlazak u taj muzej turističkim vlakićem – pojasnila je Sekulić

Prošle je godine u Vukovaru pristao 221 kruzer. Putnike su, njih 50 posto činili Amerikanci i oko 30 posto Nijemci i ukupno ih je bilo 28 tisuća. Ove godine taj će broj zbog već spomenutog otkazivanja jednog brodara ipak biti nešto manji

Što Vukovar može ponuditi turistima s kruzera, pojašnjava direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Jasna Babić. - Od 2001. godine gosti s kruzera sustavno dolaze i to u sve većem broju, a svih je tih godina vidljiv i naš napor da ih zadržimo u Vukovaru. Tako smo prošle godine označili pločama naše dvije kulturne ponude – muzeje jer mislim da ih taj dio naše kulture jako zanima i vjerujem da ćemo ove godine imati rezultat. Što se tiče odlaska u Baranju umjesto da se zadrže u Vukovaru, mi se volimo pohvaliti da smo grad i da imamo gradski štih, a gosti s druge strane traže ruralni ambijent. Neću reći da je to nespojivo, no treba pronaći pravu mjeru kako bi svi bili zadovoljni i mi i oni – naglasila je Babić.

Kako pojašnjavaju iz Upravnoga odjela za turizam i kulturu, kruzing je jedan od značajnijih segmenata nautičkog turizma, radi se o turističkom putovanju brodom u trajanju od više dana prema određenom planu. Riječni kruzing podrazumijeva višednevno putovanje na posebno građenim putničkim brodovima prilagođenima za plovidbu rijekama u cilju odmora, razonode i/ili kulturnog uzdizanja. I riječni i morski kruzing podrazumijeva pristajanje u više destinacija odnosno luka te razgledavanje lokalnih atrakcija. 

Pročitano 928 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar