Ispiši ovu stranicu

Liječnička komora i zbor traže izgradnju nove bolnice u Osijeku

Zgrada KBC Osijek Zgrada KBC Osijek Foto: arhiva HRV-a

Hrvatska liječnička komora  i Hrvatski liječnički zbor upozorili su na alarmantno stanje infrastrukture i loše uvjete rada u osječkom Kliničkom bolničkom centru, te od nadležnih institucija zatražili da osiguraju sredstva za izgradnju nove bolnice u Osijeku, kao trajnog rješenja koje će odgovoriti na potrebe struke i pacijenata. 

Predsjednik osječko-baranjskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore Vedran Zubčić istaknuo je na konferenciji za novinare da je današnja bolnica građena prije 130 godina i etapno je nadograđivana, pa ne odgovara suvremenim standardima pružanja zdravstvene skrbi. Smatra kako velike štete od prošlogodišnjeg olujnog nevremena i nedavnog puknuća toplovodne cijevi na Zavodu za oftalmologiju potvrđuju da postojeća lokacije više ne može adekvatno odgovoriti zahtjevima sadašnjeg vremena, jer se i vrhunska oprema, koja se povremeno nabavlja, ne može staviti u derutne objekte.

Zubčić je podsjetio da je ministar zdravstva Milan Kujundžić tijekom nedavnog posjeta Zavodu za oftalmologiju zaključio da treba pronaći trajno rješenje za osječki KBC.

Predsjednik osječke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora Hrvoje Mihalj ustvrdio je da pacijenti u osječkom KBC-u dobivaju svu zdravstvenu skrb i njegu samo zahvaljujući angažmanu bolničkog osoblja, a među razlozima za odlazak liječnika iz Osijeka su i loši radni uvjeti. S dosta truda nabavljamo vrhunsku opremu, ali rad u takvim prostorima sa starim instalacijama povremeno dovodi do nesreća, poput nedavne na Zavodu za oftalmologiju. Za svu našu populaciju bilo bi najbolje izgraditi novu bolnicu u Osijeku, poručio je Mihalj.

Članica županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore Marija Perić upozorila je da će sanacija starih zgrada s vremenom biti sve skuplja, pa bi trebalo što prije pristupiti pronalaženju novoga objekta koji će osigurati kvalitetne uvjete rada i primjerenu skrb za pacijente. Po neslužbenim podacima, iz osječkog KBC-a do sada je otišlo 28 liječnika, a najavljuju se novi odlasci, tako da sa svakim danom odgađanja stvaranja boljih radnih uvjeta KBC riskira gubitak sve većeg broja kvalitetnih kadrova. (Hina)

Pročitano 1815 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac