NAJNOVIJE
U Bokšiću obilježena 32. godišnjica stradanja mještana u Domovinskome ratu

U Bokšiću je obilježena 32. godišnjica stradanja mještana u Domovinskome ratu.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 16:33)
Osigurano dodatnih 10,5 milijuna eura za subvencije poduzetničkih kredita u Osječko-baranjskoj županiji

Zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić potpisao je s članom Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Josipom Pavkovićem Dodatak ugovoru o poslovnoj suradnji Osječko-baranjske županije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak za investicije privatnog sektora, a vezano uz dodatno sufinanciranje postotnih kamata za kredite. Miletić je prilikom potpisivanja Dodatka ugovoru naglasio kako će ovo pomoći da se poduzetnička klima u Osječko baranjskoj županiji nastavi i dalje razvijati.

- Zahvaljujući ovim kreditnim sredstvima i sufinanciranju kamata od strane Osječko-baranjske županije izgradili su se i opremili mnogi proizvodni pogoni i zato je važno nastaviti ovo partnerstvo. HBOR godinama prati poduzetnike, a u našoj županiji od 2018. godine imamo i dodatno sufinanciranje kamata, s čime nastavljamo u cilju daljnjeg održavanja pozitivne poslovne klime i nastavka ulaganja u našoj županiji – naglasio je zamjenik osječko-baranjskog župana Miletić.

Josip Pavković član uprave HBOR-a iznio je podatak kako je do sada na području Osječko baranjske županije HBOR svojim programima financirao oko 1300 projekata.
- HBOR je samo na području Osječko-baranjske županije financirao oko 1.300 projekata, što znači oko tri kredita tjedno. Svi znamo da su kamate na tržištu izrazito visoke te je neophodna ovakva pomoć, subvencija kamate od 2 postotna poena od strane Županije, što će pripomoći u odluci investitora da uđu u investiciju. U prilog tomu govori i podatak da u Osječko-baranjskoj županiji 77 posto čine krediti za investicije, a ostalo za obrtna sredstva. Subvencija Županija je hvalevrijedna i već je pokazala rezultate – rekao je Pavković.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije Ivana Katavić Milardović naglasila je kako je ovo još jedna mjera kojom županija stvara pozitivno i stimulativno ozračje za razvoj poduzetništva.
- Kroz provedbu ovih programa odobreno je 69 poduzetničkih kredita, ukupne vrijednosti 10,6 milijuna eura, a Županija je subvencionirala kamate u iznosu od 402.000,00 eura. Međutim, utrošen je kreditni potencijal osiguran za program kreditiranja „Investicijske privatnog sektora“ te je sada osigurano dodatnih 10,5 milijuna eura za nastavak ovog programa – naglasila je pročelnica Katavić Milardović.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 15:25)
Polaznici 26. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" posjetili Vukovarsko-srijemsku županiju

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić primio je u maloj županijskoj vijećnici u Vukovaru polaznike 26. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" koji su u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2023./2024. godini na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franje Tuđmana" na studijskom putovanju u istočnoj Slavoniji.

- Polaznika je 13 , danas ih je došlo 10, a među njima su tu, osim pripadnika Hrvatske vojske, i pripadnici vojske Crne gore, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i predstavnici raznih Ministarstava. Tema posjete je ponašanje u slučaju ugroza. Razgovarali smo o životu na našem području, ponašanju u situacijama ugroza te sigurnosnim mjerama. Polaznici su nas također, upoznali i sa sustavom obrane – rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. Polaznici 26. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja u utorak su obišli znamenitosti Vinkovaca, a u srijedu nakon sastanka obišli su i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Ovčaru i Vukovarski vodotoranj simbol hrvatskog zajedništva.

- U okviru svoje obuke polaznici 26. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić” ne obilaze samo naše područje, obilaze cijelu Hrvatsku. Jučer su obišli Vinkovce, danas Vukovar. Mi se zahvaljujemo na obilasku i nadamo se da će nam i sljedeći naraštaji doći – naglasio je župan Dekanić.

Ratna škola ,Ban Josip Jelačić" najviša je škola u sustavu vojne izobrazbe u Oružanim snagama Republike Hrvatske u kojoj se školuju časnici iz Oružanih snaga RH i inozemstva, a studijska putovanja su praktični dio programa. Na studijskim putovanjima polaznici Ratne škole upoznaju se s povijesnim i aktualnim stanjem regija koje posjećuju, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja i iskustava. Na taj način razvijaju se nove kompetencije polaznika za strateška promišljanja i djelovanja na strateškoj razini.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 15:12)
DP o požaru u Osijeku

Priopćenjem za medije povodom požara u Osijeku oglasio se i Domovinski pokret.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 15:00)
Plenković o požaru u Osijeku: Nezapamćeno, građani neka prate obavijesti i upozorenja

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu kako je veliki požar plastike u tvrtki "Drava International" u Osijeku nezapamćen te građanima poručio da prate obavijesti i upozorenja koje će davati nadležne službe, najavivši da će se provesti istraga kako je do požara došlo, javlja HINA.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 14:53)
Pri gašenju požara u Osijeku ranjena tri vatrogasca

Prilikom gašenja požara uskladištene plastike u osječkoj tvrtki "Drava International" ozlijeđena su tri vatrogasca, od kojih je jedan zadobio teže ozljede, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), a prenosi HINA.

Veliki požar je planuo noćas iza ponoći na deponiju uskladištene plastike "Drave International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, a uzrok je za sada nepoznat.

Iz HVZ-a su priopćili da su zamijenjene vatrogasne snage na požarištu, koje nastavljaju s gašenjem požara, a snage koje su bile tijekom noći i jutra na požarištu nalaze se na preventivnom pregledu u Hitnoj medicinskoj službi.

Nakon obilaska akcije gašenja glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je da se na požarištu trenutno nalazi 180 vatrogasaca i 82 vatrogasne cisterne, a pri gašenju se koristi i vatrogasni robot.

Procijenio je da će požar biti aktivan tijekom današnjeg dana, a na požarište će stići novo vatrogasno sredstvo kojim će se pokušati ugasiti požar.

''Velika je opasnost jer gori uskladištena mljevena plastika. Ovo je već treći put da ovdje gori unazad desetak godina. Sve mjere koje su trebale biti poduzete, ovdje nisu poduzete. Vlasnik je odgovoran za sve što se nalazi unutar ograde, tako da treba ispitati uzroke požara, ali i sve druge okolnosti zbog kojih je došlo do ovako velikog i dosad nezabilježenog požara'', rekao je Tucaković.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić u izjavi novinarima zatražio je da forenzičari utvrde "razloge izbijanja požara i propuste vlasnika ovog objekta na koji se već 20 godina upozorava".

"I mi pokušavamo doći do informacija i izvijestiti nadležne službe kako se ovdje deponiraju milijuni tona plastike bez ikakve kontrole, nabacane, zatrpane zemljom, koje su upravo sinoć izazvale veliki požar", rekao je Anušić.

Upozorio je kako je riječ o situaciji velike i opasne ugroze, a saniranje će trajati godinama, te je poručio kako sanaciju trebaju snositi prvenstveno vlasnici i službe koje nisu na vrijeme reagirale.

Zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe Goran Ivković rekao je kako u 30 godina karijere nije vidio takav intenzitet požara, uz nepovoljne vremenske uvjete, prvenstveno zbog promjene smjera i jačine vjetra.

Osječka Gradska uprava izvijestila je kako su, unatoč velikom požaru plastike, kvaliteta zraka i vode u Osijeku zadovoljavajući, a nastava u školama se odvija normalno.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite priopćili su da nastave neće imati škole u okolnim naseljima,  Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki, jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 14:39)
Vukovar ponovno najbolji grad u Hrvatskoj!

Vukovar je ove godine ponovno najbolji grad u Hrvatskoj u kategoriji Obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika, a među konkurencijom velikih gradova i gradova sjedišta županija!

(Srijeda, 04 Listopad 2023 14:32)

Lovro Nedeljković je pobjednik 5. Vukovarskog polumaratona

5. Vukovarski polumaraton 5. Vukovarski polumaraton Foto: Janoš Kery

Na 5. vukovarskom polumaratonu daleko najbolje vrijeme ostvario je Lovro Nedjeljković iz Atletskog kluba Slavonija-žito koji je stazu od 21 kilometra pretrčao za 1:12:07. Drugi je bio Aleš Lindič iz Marathona Novo Mesto s vremenom 1:16:50 što je gotovo pet minuta slabiji rezultat od pobjednika. Treći je Vatroslav Karamustek iz Atletskog kluba Maksimir. Prva u ženskoj konkurenciji a sedma ukupno bila je Olivera Jevtić iz Mladosti Užice koja je stazu pretrčala za 1:22:49. Druga je bila Tünde Szabo iz Mađarske s vremenom 1:25:45, 13. ukupno dok je treća Marija Vrajić iz AK Maksimir 19. ukupno s vremenom 1:30:26.5. Vukovarski polumaraton 4

Utrku je otvorio gradonačelnik Ivan Penava. - Impozantan broj natjecatelja, sveukupno 600 natjecatelja u dvije utrke. Dobra atmosfera, dobro vrijeme, čak bih rekao idealno za trčanje. Uz malo povećanu vlagu sve je drugo idealno. Jako veliki broj subjekata je uključeno u organizaciju, jako veliki broj volontera zahvaljujući kojima je sve i organizirano. Ne treba zaboraviti niti djelatnike MUP-a koji su zajedno s nama organizaciji. Vjerojatno će svake godine biti manje nezadovoljnih građana koji u prometu moraju pričekati da utrka prođe ali to je danak jednoj dobroj i kvalitetnoj manifestaciji od koje imamo jako puno koristi . Ja osobno i grad Vukovar podržavamo je na svaki mogući način – rekao je Penava.Nedeljković 2

Bilo je teško, naporno, malo lošije nego što sam očekivao ali uvijek volim doći u Vukovar. Staza je odlična, organizacija odlična dobra atmosfera cijelom stazom i nadam se da se vidimo i nagodinu. Nisam baš u idealnoj formi, zadnjih mjesec dana sam imao nekih problema s treninzima. Da je bilo idealno sve, išao bih na taj rekord od 1:08, ali znao sam da nije baš u dosegu tako sam se zadovoljio prvim mjestom – rekao je pobjednik utrke Lovro Nedjeljković.Olivera Jevtić

Čast i zadovoljstvo mi je bilo što sam danas ovdje, sudjelovala i pobijedila. Teško je bilo moram priznati. Ja sam bila u Keniji dva mjeseca i kada sam se vratila imala sam zdravstvenih problema i ozljeda tako da sam zadnjih mjesec dana krenula u lakše treninge ali nisam mogla odoljeti i ne doći na ovaj polumaraton. Za Vukovar me vežu lijepe uspomene. Ja sam 2003. kada sam u Roterdamu istrčala 2:25:00 trčala ovdje u Vukovaru i pobijedila s rekordom staze 1:12. Ovih 1:22 mi je bio više kao trening da vidim malo i osjetim trkačku atmosferu i poslije ove utrke ću pametnije birati utrke i da se spremim za neki maraton, da se oprostim od moje aktivne karijere. Staza je bila jako zahtjevna. U početku mi se činilo da je lako ali nije. Jako je zanimljivo i brzo prođe tako da za trkače i za nas je pravo uživanje. - rekla je Olivera Jevtić pobjednica u ženskoj konkurenciji.Lindić 2

To mi je treći puta u Vukovaru. Prvi puta smo bili 2021. s četiri trkača, prošle godine je bilo 8 a ove sam godine doveo 18 trkača. Omiljen mi je grad oduševio sam se s ljudima i tom kulturom koju ima. Uvijek pokušavam dati sve od sebe jer tako se poštuje i sport i organizator. Ostat ćemo tri dana posjetiti Vukovar i Ilok. Sama utrka bila mi je teška. Dan prije trčao sam i na 5 kilometara, i imao sam malo prazne noge. Tako da sam od početka planirao drugu poziciju i to je to. - rekao je drugoplasirani Aleš Lindić.Karamustek

Živi smo hvala Bogu to je najbitnije. Uvijek je lijepo doći u Vukovar, trčati stazu uz Dunav. Imao sam ovog proljeća i boljih rezultata ali obzirom da sam svaki tjedan na nekoj utrci, dobro je, živ sam. Rekao je Vatroslav Karamustek koji je zauzeo treće mjesto.5. Vukovarski polumaraton 1

Pročitano 239 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija