NAJNOVIJE
HZMO: Zahtjeve za doplatak za djecu treba podnijeti do 1. ožujka

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje pozvao je u srijedu korisnike da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu do 1. ožujka 2022., kako bi bez prekida mogli nastaviti primati doplatak i u ovoj  godini.

- Dohodovni cenzus i dalje iznosi 2.328,20 kuna prosječno mjesečno po članu kućanstva, odnosno 70 posto proračunske osnovice koja za 2022. godinu iznosi 3.326,00 kuna - izvijestili su iz HZMO-a.

Zahtjev za doplatak za djecu podnosi se područnoj službi/uredu HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja. 

Također, zahtjev se može podnijeti i usmeno u zapisnik u područnoj službi/uredu HZMO-a, a moguće ga je podnijeti i putem e-Usluga HZMO-a u sustavu e-Građani.

Iz HZMO-a ističu da je uz zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu, potrebno za sebe i druge članove kućanstva dostaviti potvrdu poslodavca o svoti naknade koju je isplatio zbog bolovanja na teret sredstava HZZO-a, potvrde centra za socijalnu skrb o ostvarenoj novčanoj naknadi roditelja njegovatelja i njegovatelja te o udomiteljskoj naknadi i potvrdu o plaći, mirovini ili drugom oporezivom dohotku ostvarenom u inozemstvu.

Ukupni dohodak kućanstva ostvaren u Hrvatskoj kao i status o redovitom školovanju djece utvrđuje se službenim putem te uz zahtjev nije potrebno prilagati dokaze o dohotku ili naknadama ostvarenim u prethodnoj kalendarskoj godini kao ni školske potvrde. Iznimka su potvrde o školovanju djece u inozemstvu.

Sve informacije vezane uz podnošenje zahtjeva za doplatak za djecu mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na infotelefonima HZMO-a 01/45 95 011 i 01/45 95 022 kao i na mrežnim stranicama HZMO-a.

(Srijeda, 26 Siječanj 2022 16:57)
Poljoprivreda u kontekstu klimatskih promjena i europskog Zelenog plana

Na Fakultetu agrobitehničkih znanosti u Osijeku održana je 47. sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora na kojoj se raspravljalo o poljoprivredi u kontekstu klimatskih promjena i europskog Zelenog plana.

Naime, osuvremenjivanje poljoprivrede razvojem održivijih poljoprivrednih praksi, uz istodobnu zaštitu prirode i borbu protiv klimatskih promjena, jedan je od ključnih ciljeva reformirane Zajedničke poljoprivredne politike, dok su prelazak na veću održivost naših prehrambenih sustava i iznalaženje rješenja za očuvanje bioraznolikosti ciljevi europske Strategije od polja do stola i Strategije bioraznolikosti u kontekstu europskog Zelenog plana. 

- Želimo upozoriti i na klimatske promjene zbog kojih moramo voditi računa i o načinu proizvodnje, prilagodbi poljoprivrednika, ali i uvođenju novih standarda. Hrvatska koristi manje antimikrobnih sredstava i pesticida od ostatka Europske unije, po biološkoj raznolikosti smo u vrhu EU-a, po potencijalu za razvoj biogospodarstva smo broj 1 u EU, znatno su nam porasle površine pod bionasadima, ali moramo biti na oprezu u nekim drugim segmentima. Procjene kojima raspolažemo govore da je suša u posljednjih 15-ak godina imala najveći utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju, smanjila ju je, a ako gledamo financijski, štete su u razdoblju od 2013. do 2016. godine iznosile čak 3 milijarde kuna u poljoprivredi. Temperatura raste, planet se zagrijava, što neminovno utječe i na hrvatsku poljoprivredu, pa se procjenjuje da bi se prinosi do 2050. godine mogli smanjiti za 3-8 %. Također moglo bi doći do poremećaja u šumskim ekosustavima i pojave štetnika koji će utjecati na količinu drvne mase. Zbog toga je važna suradnja sa stručnom i znanstvenom zajednicom kako bi pravovremeno prilagodili poljoprivrednu proizvodnju i odgovorili na sve izazove koji su pred nama. Moramo stvoriti otpornost hrvatske poljoprivrede na klimatske poljoprivrede kako bismo i dalje ostali konkurentni. Važan je i podatak Europskog revizorskog suda da je Hrvatska u zadnjih desetak godina smanjila količine stakleničkih plinova, dijelom i zbog značajnog smanjenja stočnog fonda - pojasnila je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir te naglasila kako su Osijek i Slavoniju odabrali za održavanje sjednice jer su im željeli dati značaj i ukazati koliko Slavonija doprinosi hrvatskoj poljoprivredi i proizvodnji hrane.

Župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić istaknuo je kako se okolnosti poljoprivredne proizvodnje mijenjaju velikom brzinom na što moramo pravovremeno odgovoriti.

- Osječko-baranjska županija svojim sustavom potpora nastoji biti na pomoć svim poljoprivrednicima koji ili započinju s proizvodnjom ili se suočavaju s određenim problemima pa smo tako nedavno potpisali ugovore za dodjelu sredstava u visini od 2,2 milijuna kuna. Također, gradimo 16 sustava za navodnjavanje za koje smatram da su odgovor na klimatske promjene i sušu koja muči poljoprivrednike jer u budućnosti poljoprivredna proizvodnja bez njih niti neće biti moguća. Uz to, uskoro će biti otvoren Regionalni distribucijski centar za voće i povrće koji će okupljati male proizvođače voća i povrća, a takvih centara bi trebalo biti i više na razini županija, do čak 20-ak na razini cijele Hrvatske - rekao je Anušić. 

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak govorio je o mogućim rješenjima za sve vidljivije klimatske promjene.

- Uz sustave navodnjavanja tu je i Program ruralnog razvoja, ali i potpore za ulaganje u opremu kako bi se poljoprivrednici lakše priključili na takve sustave. S druge strane, u novom strateškom planu definiramo 25% potpore za ekosheme u okviru prvog stupa zajedničke poljoprivredne politike, odnosno 35% u okviru drugog stupa za mjere agrookoliša. Ministarstvo poljoprivrede u posljednjih nekoliko godina radi prema strategiji koja je donesena kako bi se povećala samodostatnost, prije svega u strateškim sektorima poput stočarskog te voćarskog i povrtlarskog ne bi li se povećala količina tih proizvoda na domaćem, ali i stranom tržištu. Što se tiče klimatskih promjena, Ministarstvo se i dalje zalaže za povećanje produktivnosti i samodostatnosti bez obzira što je europski okvir postavljen tako da se ide u redukciju stakleničkih plinova - zaključio je Majdak.

(Srijeda, 26 Siječanj 2022 16:46)
Online ponude su često povoljne, ali čuvajte se prijevare

U utorak, 25. siječnja, 49-godišnjak iz Andrijaševaca prijavio je policiji prijevaru prilikom kupnje traktora.

(Srijeda, 26 Siječanj 2022 16:01)
Došao na registraciju vozila iako je obolio od virusa Covid-19

Županjski policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom iz Babine Grede zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 45-godišnjak 20. siječnja oko 15,30 sati, unatoč sigurnosnoj mjeri „liječenje u kući“ izrečenoj zbog oboljenja od virusa COVID-19, došao u stanicu za tehnički pregled vozila u Županji te u obližnji ured osiguravajuće kuće kako bi registrirao kombi vozilo, čime je doveo u opasnost od širenja te zarazne bolesti.

Protiv osumnjičenog policija je nadležnom državnom odvjetništvu dostavila kaznenu prijavu.

(Srijeda, 26 Siječanj 2022 15:58)
U Hrvatskoj 11.812 novopozitivnih na koronavirus, preminule 64 osobe

U Hrvatskoj su od posljedica koronavirusa preminule 64 osobe, a tijekom protekla 24 sata potvrđeno je 11.812 novih slučajeva zaraze - izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. 

Broj aktivnih slučajeva je 66.027. Među aktivnim slučajevima je 1.976 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 192.

U samoizolaciji je trenutno 42.446 osoba.

Zaključno s 25. siječnjem 2022. utrošeno je 5.061.724 doza cjepiva, a cijepljeno je 56,44 posto ukupnog stanovništva, odnosno 67,18 posto odraslog stanovništva.

Na dan 25. siječnja 2022. utrošeno je 9.454 doza cjepiva, a od toga 1.113 osoba cijepljeno prvom dozom. 

Zaključno s 25. siječnjem 2022. cijepljeno je 2.290.566 osoba barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.199.638 osoba (2.004.243 osoba s dvije doze i 195.395 osoba sa cjepivom Jannsen), što čini 64,67 posto odraslog stanovništva.

(Srijeda, 26 Siječanj 2022 15:50)
Penava: Došlo mračno doba za Hrvatsku, premijera brine samo ego i rejting

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava osudio je u srijedu privođenje dvojice muškaraca u Zadru zbog statusa na Facebooku o premijeru Andreju Plenkoviću, ustvrdivši da je došlo „mračno doba” za Hrvatsku i da premijera „zanima samo njegov ego i rejting”, javlja Hina.

(Srijeda, 26 Siječanj 2022 13:00)
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja razmatraju mjeru redovitog samotestiranja učenika jednom tjedno

S obzirom na velik broj učenika u samoizolaciji, Ministarstvo znanosti i obrazovanja razrađuje model ukidanja samoizolacije u školama, po kojemu bi kod kuće ostajali samo zaraženi učenici, dok bi ostali išli u školu uz uvjet da kod kuće redovito provede samotestiranje, prenosi HINA.

(Srijeda, 26 Siječanj 2022 12:33)

Vukovar – Grad mladih državnih prvaka u plivanju i šahu

Gradonačelnik Penava čestitao na sportskim uspjesima u ime Gradske uprave Gradonačelnik Penava čestitao na sportskim uspjesima u ime Gradske uprave Foto: R. Rac

Gradonačelnik Vukovar Ivan Penava u svom je ured primio izvrsne mlade vukovarske sportaše Luku Čarapovića člana Plivačkog kluba Vukovar te Bornu Radića i Petra Kovača članove Šahovskog kluba „Slaven“ Vukovar. Sva tri sportaša ostvarila su zapažene sportske rezultate na sportskim natjecanjima, a gradonačelnik Penava čestitao im je na izvrsnim rezultatima.

Luka Čarapović član je Plivačkog kluba Vukovar te je na Državnom prvenstvu za dobne skupine od mlađih juniora do seniora koje se održalo u prosincu prošle godine u Rijeci postao državni prvak u disciplini 50 metara leđno u malom bazenu. S natjecanja se Luka vratio s čak 2 medalje, a drugu je osvojio plivajući 100 metara mješovito gdje je osvojio treće mjesto. Koliko je konkurencija bila velika govori to da je na natjecanju sudjelovalo preko 400 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Ovaj mladi sportaš ispričao nam je kako smatra da je postigao svoj dosadašnji najveći uspjeh u svojoj sportskoj karijeri.

VRHUNSKI REZULTATI U VRHUNSKIM UVJETIMA
- Osam godina treniram plivanje, a Državno prvenstvo, koje je bilo prije mjesec dana u Rijeci smatram svojim dosadašnjim najvećim uspjehom u karijeri i nadam se da će takvih uspjeha biti još više – rekao je Luka Čarapović.

Uz sto što je vrhunski sportaš, Luka je i srednjoškolac koji za sada uspješno balansira između nastavnih i sportskih obaveza. U budućnosti bi uz sjajne sportske rezultate volio postati i trener plivanja, po uzoru na svoga trenera, a kako bi novijim naraštajima uspješno pronosio usvojena znanja i ukazivao im kako je bavljenje spotom najispravniji životni stil. Naravno, Lukini rezultati, vjerojatno ne bi niti približno bili ovoliko dobri, da uz svoj trud i angažman nema prvorazredne uvjete na vukovarskom Plivalištu.

02 SPORTAŠI LUKA
Luka Čarapović, član Plivačkog kluba Vukovar

- Uvjeti su zasigurno jedni od najboljih u Hrvatskoj. Imamo jako lijepi bazen, a klub dosta ulaže u plivače i u opremu i mislim da se to već sada isplatilo, a vjerujem da će biti isplativo i u budućnosti - zaključio je Čarapović.

ŠAH POBUDIO VELIKI INTERES KOD MLADIH
Borna Radić i Petar Kovač članovi su Šahovskog kluba „Slaven“ Vukovar koji je nedavno reaktiviran te je u kratkom vremenu uspio privući značajan broj djece šahista, ali i postići odlične i zapažene rezultate. Borna Radić je na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u ubrzanom šahu za kadete u kategoriji do 12 godina osvojio 1. mjesto, dok je petnaestogodišnji Petar Kovač na Božićnom brzopoteznom turniru pobijedio starije kolege sa šahovskim titulama i time osvojio svoj prvi seniorski turnir.

03 SPORTAŠI BORNA
Borna Radić, član Šahovskog kluba „Slaven“ Vukovar

- Šah profesionalno treniram već četiri godine, a prvotno sam ga zavolio uz igranje s obitelji. Nedavno sam u Vinkovcima na Državnom prvenstvu u brzopoteznom šahu osvojio prvo mjesto s ostvarenih 7 od maksimalnih 9 bodova – ispričao nam je Radić.

GRADONAČELNIK ČESTITAO SPORTSKIM NADAMA
Ove perspektivne sportske nade iz Vukovara, u svome je uredu primio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, kako bi im ispred Gradske uprave čestitao na ostvarenim izvrsnim sportskim uspjesima.

- Čestitam Luki, Borni i Petru koji su već sada na iznimno visokoj sportskoj razini, želja nam je i očekujemo da hrvatski sport podignu na još višu razinu zahvaljujući njihovom trudu, znanju i vještinama i na taj način pronose ime grada Vukovara na svim natjecanjima – rekao je Penava, koji je na novinarski upit prokomentirao i sportsku infrastrukturu na području Vukovara, ocjenjujući je fenomenalnom.

04 SPORTAŠI URED
Prijem u uredu gradonačelnika Penave

- Zaista smo velika financijska sredstva preusmjerili u ulaganje u sportska borilišta na području Vukovara kako bi oni bili dostupni mladima i građanima, kako za profesionalno, tako i za rekreativno bavljenje sportom. I dalje ulažemo i nastaviti ćemo ulagati u kvalitetu sportske infrastrukture na području grada. Perjanica vukovarskog sporta zasigurno je naše plivalište s jednim od najboljih uvjeta u Hrvatskoj, a možemo se pohvaliti i novim gradskim, atletskim stadionom s tartan stazom, profesionalnim skate parkom koji je izgrađen u suradnji s mladima, a u fazi izgradnje nam je i prvo natkriveno boćalište – prokomentirao je gradonačelnik te podsjetio kako je napravljena i prva gimnastička dvorana u gradu Vukovaru, a uskoro završava i projekt modernizacije sportske dvorane u Borovu naselju.

- Milijuni kuna uloženi su u razvoj sporta i sportske infrastrukture na području Vukovara, a nastavljamo tim smjerom kako bi došli do masovnosti koja će iznjedriti vrhunske sportaše - zaključio je Penava, poželjevši mladim sportašima – Luki, Borni i Petru još puno uspjeha u daljnjim sportskim natjecanjima, školskom obrazovanju i privatnom životu.

Pročitano 249 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija