NAJNOVIJE
Održan Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

U okviru 14. vukovarskog etno sajma na Trgu Republike Hrvatske predstavile su se  i nacionalne manjine svojom kulturnom baštinom na manifestaciji Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije. Tim je povodom predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, Svetislav Mikerević, izrazio zadovoljstvo suradnjom kako sa županijom tako i s Gradom Vukovarom.

-Suradnja s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom do sada je bila jako dobra i očekujem kako će se takva suradnja i nastaviti- rekao je Mikerević ističući kako  je u Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutno osam nacionalnih manjina koje su aktivne, a riječ je o Rusinima, Srbima, Bošnjacima, Mađarima, Ukrajincima, Slovacima, Nijemcima i Albancima.

Nacionalne manjine predstavile su svoje  tradicijske pjesme i plesove te svoje delicije.

Zamjenik Vukovarsko-srijemskog župana iz redova nacionalnih manjina Srđan Jeremić  naglasio je kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji 20 posto stanovnika pripadnika neke nacionalne manjine, a one djeluju kroz pet Županijskih vijeća nacionalnih manjina i tri predstavnika nacionalnih manjina, čiji rad kroz svoj proračun financira Vukovarsko-srijemska županija.

-Za županiju je to od velike važnosti, jer nije mala stvar ako je svaki peti stanovnik pripadnik neke nacionalne manjine, a ovaj je dan prilika da svaka nacionalna manjina ukaže na neku svoju posebnost. Istodobno, to je i prilika da nacionalne manjine predstave većinskom narodu svoju kulturu, jezik i običaje- rekao je Jeremić.

Ove godine domaćin manifestacije su Vijeće mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije i Udruga Mađara grada Vukovara, čija  je predsjednica Rozalija Jakumetović.

-Željeli smo  prikazati većinskom narodu u Vukovaru što nacionalne manjine rade, kako bi se vidjelo gdje odlazi financijska pomoć koju manjine dobivaju za svoj rad- istaknula je Jakumetović.

Robert Janković, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine  naglasio je kako je Vukovarsko-srijemska županija jedna od najmultikulturalnijih hrvatskih županija pa je i ova manifestacija bogatstvo kako Republike Hrvatske tako i  Vukovarsko-srijemske županije.

-Prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj  izvrsno su propisana, a postoje  i prava kojih u drugim zemljama nema.- rekao je Janković.

Nazočne je pozdravio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-Hvala vam na bogatstvu kulture, tradicija i običaja, kojima obogaćujete naš grad i  našu županiju. Do sada smo se trudili biti vam potpora i nadam se kako ćemo tako nastaviti činiti kroz obostranu suradnju- rekao je gradonačelnik Penava.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:51)
U Osijeku policiji predano 700 tableta s psihotropnim tvarima

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 68-godišnja hrvatska državljanka počinila kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

U petak, 24. rujna u Osijeku, prilikom provjere identiteta, 68-godišnjakinja je policajcima predala PVC vrećicu s oko 700 komada različitih tableta koje sadrže psihotropne tvari.

Policajci su tablete oduzeli, a nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:19)
16. Tradicionalno natjecanje iz zračne puške

U povodu Dana policije Republike Hrvatske i blagdana svetog Mihovila održano je 16. tradicionalno natjecanje iz zračne puške kojemu je ove godine nazočio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac.

Prije samog otvorenja natjecanja kod spomenika podignutog za 97 stradalih policajaca u Domovinskom ratu položen je zajednički aranžman i upaljene su svijeće.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:09)
U ponedjeljak kreće druga faza popisa stanovništva

U ponoć istječe rok za samopopisivanje stanovništva u Hrvatskoj, a već u ponedjeljak popisivači izlaze na teren i počinje popisivanje "od vrata do vrata".

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 16:19)
Hrvatska uvezla tisuće nekvalificiranih radnika

Dok zapadne zemlje privlače obrazovane radnike, Hrvatska uvozi slabo obrazovanu radnu snagu te u državu dolaze uglavnom samci, muškarci koji s niskim plaćama ne mogu preživjeti s obitelji, prenosi HINA.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 13:57)
RH: 837 novih slučajeva u protekla 24 sata, utrošeno 3.410 doza cjepiva

U posljednja 24 sata u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 837 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 8.184.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:39)
VSŽ: novopozitivna 31 osoba na koronavirus, dvije preminule

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 31 je novopozitivna osoba na COVID-19, potvrđena PCR testiranjem

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:35)

Kuglači Vodovoda grada Vukovara prvaci su 3. Hrvatske kuglačke lige zona Osijek

Vodovod - Požega Vodovod - Požega Foto: Kery

Odlukom Skupštine Hrvatskog kuglačkog saveza, a na prijedlog Izvršnog odbora, kuglačka sezona 2020/2021. je zaključena sa zatečenim stanjem prije uvođenja mjera zabrana natjecanja, izuzev prvoligaša. Ovom odlukom kuglači Vodovoda grada Vukovara postali su prvaci 3. Hrvatske kuglačke lige – zona Osijek. Veliki uspjeh za Vukovarce, bez obzira na specifične korona uvijete. Uspjeh je tim veći imajući u vidu da je ekipa Vodovoda ostvarila stopostotan učinak u prvenstvu uz znatno više gostujućih pobjeda. Tim se učinkom ne može pohvaliti niti jedna ekipa, prvak u Hrvatskoj. Potpuno zadovoljstvo ovim uspjehom pomutila je tek odluka Skupštine HKS –a da prvaci nižih liga neće ići, kako je uobičajeno, u viši rang natjecanja.

Bez obzira na tu činjenicu, ovaj uspjeh kruna je dosadašnjeg rada koji je započeo prije pet godina. Tada je skupina kuglačkih zaljubljenika, pretežito zaposlenika Vodovoda grada Vukovara, osnovala klub i krenula s ligaškim natjecanjem. Bez ikakvog natjecateljskog iskustva, osim trenera, a nešto kasnije i igrača Ivana Vučkovića, krenulo se od nule. Upornim radom igrački, organizacijski problemi, problemi u radu i pripremanju kuglane bivali su sve manji, a sve to ostvareno je s domaćim, vukovarskim kadrom.

Stoga vrijedi istaknuti igrače koji su polučili ovo veliko postignuće. Najveći doprinos ovom povijesnom uspjehu dali su: Nikola Baranj, Dario Đumić, Đuro Gregurević, Dragan Higl, Anto Ivančić, Stevan Kaman – kapetan ekipe, Ivan Kljajić, Ivan Vučković – igrač- trener, a uz njih vrijedi pridodati i Zlatka Horvata, Zorana Jakšu, Ivana Marijanovića i Damira Jakoba Maula. Također, vrijedi istaknuti i sveprisutnog, pomoćnog trenera Željka Gjumića, a ostat će zabilježeno da je ovaj uspjeh ostvaren za vrijeme predsjedanja klubom od strane Josipa Pešića. Zahvala kluba ovim putem ide i gradskom poduzeću – Vodovodu kao i gradu Vukovaru koji su u svojim mogućnostima pratili rad kluba.

- Kraj sezone obilježila je i vijest da je naš igrač Dario Đumić na Sportskom učilištu završio školu za kuglačkog trenera, te time stekao licencu koja je nužna za rad kluba. Sve ovo vrijeme ne kuglanja dalo je više vremena za razmišljanje što i kako u narednoj sezoni. Želje, planovi postoje , te se nadamo da ćemo i u idućoj sezoni biti jednako uspješni, iako će ona kuglački sigurno biti zahtjevnija – rekao je trener Ivan Vučković

Pročitano 512 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija