Ispiši ovu stranicu

Boksači očekuju uspješnu godinu

Boksački klub Borovo Boksački klub Borovo Foto: Kery

Boksački klub Borovo priprema se za novu sezonu, a već je u tijeku prvo ovogodišnje natjecanje. O pripremama, radu u okolnostima korona virusa i planovima govori predsjednik Boksačkog kluba Borovo Nikola Volarević

- Nisu to nekakve pripreme, mi smo počeli raditi prije tri tjedna s boksačima koji će nastupiti na narednom prvenstvu države u veljači i ožujku. Radi se o dvije cure i pet boksača, jedan mlađi senior, četiri seniora i dvije seniorke. To su sportaši i sportašice osvajači medalja na državnim prvenstvima i državni prvaci koji mogu trenirati, dok svi ostali ne mogu. Tako da ne možemo pričati o odazivu jer je uvjetovano, tko može a tko ne može trenirati.

Nas od 18. – 21. veljače čeka prvenstvo države za žene i mlađe seniore, a početkom ožujka nas čeka državno prvenstvo za seniore. To je sve uvjetovano kalendarima održavanja Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara tako da tu izbora nema. To je trenutna situacija. Što se tiče treninga, ne možemo nigdje ići, ne možemo sparirati tako da ni pripreme nisu kakve su planirane, ali kako nama tako i svima pa ćemo vidjeti.

Što očekivati bez pravih priprema ?

Sve su to kandidati za medalje. Bio bih zadovoljan boljim rezultatima nego prošle godine da su to objektivno iste okolnosti kao i prošle godine. Ako je jedna Stella Ristović bila prošle godine bila srebrna na prvenstvu države, što je pomak u odnosu na pretprošlu godinu kada je bila brončana, znači mi bi sada očekivali prvo mjesto. Međutim vrlo je teško u ovom trenutku na takav način razgovarati jer uopće ne znamo tko će doći na prvenstvo, kako će biti spreman.

Po prvi puta Prvenstvo je bez kvalifikacijskih turnira. Koga će tko dovesti to se ne zna, do sada su bile kvalifikacije tako da bi se mi kroz te kvalifikacije „uboksali“ i znali tko su protivnici, znali bi se pripremati, a ovdje je sve to nešto novo pa ćemo vidjeti, ali očekujemo dosta dobar rezultat.

Što je sve planirano u ovoj godini ?

Tijekom ove godine nas očekuje puno toga. Prvo nastup na 1. Hrvatskoj boksačkoj ligi gdje se boksa 10 kola. Treće kolo bi se trebalo održati u Vukovaru 5. lipnja. Očekuje nas, ako izborimo dobre rezultate na prvenstvu države, Svjetsko prvenstvo za žene i mlađe seniore i Olimpijske kvalifikacije. Ako to uspiju ova naša dva kandidata Poturović i Lovren vidjet ćemo sve. Očekuju nas međunarodni turniri, Prvenstvo Balkana.

Puno toga ima u kalendaru natjecanja ove godine, tako da je upitno obzirom na situaciju što će se sve događati. Radi se i na formiranju jednog tima Hrvatske za Regionalnu ligu, da bi što više boksača išlo na međunarodnu scenu kako bi se podigla razina boksa u Hrvatskoj. Tu očekujemo sudjelovanje nekih naših boksača, možda Martinovića ili Lovrena. Bilo što u ovom trenutku govoriti što će se događati je vrlo teško jer prošle godine je liga odmah nakon drugog kola prekinuta i nastavljena je samo u Zagrebu u Hrvatskom boksačkom centru. Normalno je da ne možete ostvariti takav rezultat jer su troškovi enormni, a drugo, vi kao domaćin boksate kao gost.

Financije su takve da za jednodnevna natjecanja ne možete osigurati spavanje jer nećete imati novaca za sljedeće putovanje i to je nešto što je vrlo teško. Vrlo nezahvalno je predviđati što će se događati, da je normalna situacija imali bi neke izravnije planove, znali bi gdje smo - što smo, a ovako jednostavno ništa ne znamo još uvijek.

Je li zanimanje za boks zadovoljavajuće ?

Zanimanje za boks je dosta veliko, mi uvijek imali veliki broj mladih, imamo uvijek punu dvoranu. Međutim, prošle godine se pojavilo da mladi kada dođu oni bi odmah htjeli boksati. Takvih turnira nije bilo, mečeva za početnike nije bilo i sad kada se otvore vrata dvorane za treninge, jednostavno od svih tih članova ne znamo tko će doći a tko ne, ali doći će i novi.

Ne znamo ni tko je sve odselio jer se mi vrlo često susrećemo s jednom situacijom da napravimo boksača, da on krene u mečeve, da bude veliki potencijal, međutim za tri – pet dana, roditelji mu dođu i kažu odlaze za Njemačku, Švedsku…takvih primjera u zadnje vrijeme godinu-dvije imamo jako puno. Tu se radilo i o malom Čupiću koji je osvajač medalja na državnom prvenstvu, koji je u zadnjem meču koji je boksao pobijedio državnog prvaka. Radi se o malom Dini Mojzešu koji je kao kadet uzeo dva puta medalju na državnom prvenstvu. Situacija je takva kakva je, vidjet ćemo što će biti ako mjere popuste 15. veljače, ako ne popuste opet ne znamo što će biti, jedna nezahvalna situacija, jedan put u neizvjesnost ali valjda će prestati.

Planirati je teško

Planove nam kreira situacija, a ne mi. Mi se moramo ponašati onako kakva je situacija. Mi planiramo održati i naš tradicionalni turnir ove godine, grad je odobrio sredstva za turnir. Hoće li se održati ni to ne znamo, on je planiran kao međunarodni turnir, on je ušao u malo veći rang turnira, većeg broja održavanja, ali opet ne mogu sa sigurnošću reći hoće li ga biti, ne mogu ga najaviti da će biti 100 % pa da se zna. Idemo dan za dan, a što će biti sutra vidjet ćemo – rekao je Volarević.

Pročitano 605 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI