Ispiši ovu stranicu

Međunarodna izložba alternativnog stripa - comiXconnection

U Gradskom muzeju Vukovar, u baroknom zdanju dvorca Eltz, otvorena je međunarodna izložba alternativnog stripa - comiXconnection u organizaciji Muzeja europskih kultura iz Berlina, Gradskog muzeja Vukovar, Hrvatskog doma Vukovar i Udruge StripOs. Izložba predstavlja radove 63 autora iz šest europskih zemalja. Vukovar je 17. europski grad koji je ugostio ovu izložbu, a publika je imala priliku sudjelovati u opširnom izlaganju o samom projektu koji za cilj ima povezivanje strip-produkcija i strip-autora čiji su radovi izloženi. Izložbu je uvodno predstavila Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, a nakon nje o izložbi je opširnije govorila Ivanka Miličić, ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar . Zaključni opis bitnih elemenata izložbe predstavila je Beate Wild- autorica i voditeljica projekta, a posebno zanimljiv detalj je bilo proširenje projekta s inicijalnih pet zemalja (Rumunjske, Mađarske, Srbije, Hrvatske i Slovenije) na šestu - Bosnu i Hercegovinu. Završna riječ otvaranja pripala je članovima Udruge StripOs iz Vukovara, Domagoju Rapčaku i Nenadu Bariniću.

Nakon otvaranja izložbe publika je pozvana da ne ode praznih ruku s izložbe jer su strip-autori zauzeli dva stola i demonstrirali svoje umijeće crtavši za publiku po njihovim željama. Tako je nastalo dvadesetak crteža koji će zasigurno ostati trajnom uspomenom na ovaj događaj. Uz to, Domagoj Rapčak pred publikom je izveo demonstracijsko oslikavanje stolice koja nakon završetka ostaje trajnim dijelom postava ove izložbe i pridružuje se preostalim stolicama do sada oslikanih na svim dosadašnjim postajama.

Ujedno, Vukovar je i zadnja destinacija ove izložbe u središnjoj i istočnoj Europi. Nakon Vukovara izložba se vraća u Njemačku gdje će nakon analize učinaka nastaviti svoje putovanje.

Uz brojnu publiku izložbu su posjetili i maturanti Vukovarke Gimnazije te na taj način dali posebnu notu samom otvorenju.

Tijekom trajanja postava izložbe, od 07. do 31. listopada, održati će se škola stripa pod vodstvom vukovarskih strip-autora Nenada Barinića i Domagoja Rapčaka.

Pročitano 1326 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI