Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Aleksandru Durmanu nagrada za životno djelo

Vrsni poznavatelj vučedolske kulture Vrsni poznavatelj vučedolske kulture Foto: Jasenka Vrdoljak

Nagrada za životno djelo "Don Frane Bulić" Hrvatskog arheološkog društva uručena je danas Aleksandru Durmanu, redovitom profesoru u trajnom zvanju koji je svoj znanstveni vijek posvetio stvaranju novih naraštaja arheologa na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Ta nagrada za trajan doprinos cijeloj arheološkoj struci odnosi se ponajprije na njegovo proučavanje vučedolske kulture, napore uložene u stvaranje Muzeja vučedolske kulture u Vukovaru, s osobitim naglaskom na popularizaciju i širenje arheološke struke među mlađima, ističe se u obrazloženju.

Aleksandar Durman (1949.) zaposlio se na Odsjeku za arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta 1976., magistarski rad "Metalurgija vučedolskog kulturnog kompleksa" obranio je 1983., a doktorsku disertaciju "Metal u prapovijesnom društvu jugoistočne Europe" 1991. Došavši na katedru bez voditelja usmjerio je arheologiju prema brojnim znanostima koje su svojim analizama mogle pripomoći egzaktnijoj spoznaji cjelokupnog života u prošlosti te ustrojio Katedru za arheometriju i metodologiju.

Hina

Pročitano 1541 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI