NAJNOVIJE
Vodni val u Vukovar stiže 28. rujna, opasnosti od poplave nema

I dok se dio Europe bori s poplavama, u Hrvatskoj pa ni u Vukovaru takvih opasnosti nema.

(Utorak, 17 Rujan 2024 17:26)
Hrana i poljoprivreda Panonske Hrvatske

U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije održan je Strateški forum za regionalni lanac vrijednosti Hrana i poljoprivreda Panonske Hrvatske s ciljem poduzetničkog otkrivanja u okviru procesa industrijske tranzicije Panonske Hrvatske.

(Utorak, 17 Rujan 2024 15:19)
Otvorena izložba fotografija o Fincu koji je postao Šokac

U Državnom arhivu u Vukovaru povodom Dana europske baštine 2024. u organizaciji Državnoga arhiva u Vukovaru i Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru otvorena je izložba fotografija Jyrki Honkamaki – Finac koji se u Hrvatskoj osjeća kao kod kuće.

Izložene su većinom njegove privatne fotografije iz vremena kada je u Vukovaru bio kao vojnik Unprofora te kasnije kada je u ovaj kraj dolazio kao turist, rekao je Petar Elez, ravnatelj arhiva.

Honkamaki je postao redoviti posjetitelj Županjskoga sijela, Vinkovačkih jeseni, pokladnih jahanja, a redovito dolazi i na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Okupljene je pozdravila i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Vukvoaru Lidija Miletić.

Izložba će biti otvorena mjesec dana.

(Utorak, 17 Rujan 2024 13:28)
U okviru Vukovarskog vodotornja otvorena suvenirnica

U okviru Vukovarskog vodotornja - simbola hrvatskog zajedništva svečano je otvorena suvenirnica.

(Utorak, 17 Rujan 2024 13:11)
U pokušaju bijega od policije vozač sletio u kanal, pet osoba prevezeno u bolnicu

Policijska uprava brodsko-posavska zaprimila je dojavu da je u blizini naplatne postaje kod Nove Gradiške, došlo do slijetanja teretnog automobila poljskih nacionalnih registracijskih oznaka u kojem se nalazilo više stranih državljana.

(Utorak, 17 Rujan 2024 12:56)
U Osijeku obilježena 33. obljetnica osvajanja Bijele vojarne

U organizaciji Udruge veterana 106. brigade Osijek obilježen je Dan osvajanja vojarne JNA "Milan Stanivuković" ili Bijele vojarne u Osijeku, 17. rujna 1991. godine.

(Utorak, 17 Rujan 2024 12:43)
Iz dvorišta obiteljske kuće otuđen osobni automobil

Policijski službenici vukovarsko-srijemske policije, jučer su zaprimili kaznenu prijavu oštećenog 54-godišnjaka, u kojoj je naveo da mu je nepoznati počinitelj u vremenskom razdoblju od 13. do 16. rujna iz dvorišta obiteljske kuće u Tovarniku otuđio neregistrirani osobni automobil.

(Utorak, 17 Rujan 2024 11:23)

Ususret 59. Vinkovačkim jesenima održani tradicionalni Novinarski divani

Ususret 59. Vinkovačkim jesenima održani tradicionalni Novinarski divani Foto: Organizacijski odbor Vinkovačkih jeseni

Organizacijski odbor Vinkovačkih jeseni i ove je godine tradicionalno priredio Novinarske divane kao najavu Vinkovačkih jeseni, ali prije svega kao neformalno druženje s predstavnicima medija uoči početka najveće manifestacije tradicijske kulture u Hrvatskoj. Ususret 59. Vinkovačkim jesenima, koje će biti održane od 13. do 22. rujna pod nazivnikom "Ruke šokačkih uspomena", organizatori i predstavnici medija družili su se u središtu Vinkovaca.

-Pozdravljam vas i zahvaljujem što ste i danas ovdje, kao i na svakom danu, svakome trenutku, svakom tekstu, izgovorenoj riječi, slici, koje ste do sada uputili našoj javnosti, a odnose se na Vinkovačke jeseni. Vinkovačke jeseni bez medija, bez svega onoga što vi pošaljete u svijet, ne bi bile tako snažne, tako velike, ne bi doživjele gotovo šest desetljeća, ne bi se čulo za njih u svakome kutku svijeta, ne bih ja kada predstavljam grad Vinkovce mogao biti tako ponosan i reći da sam na čelu organizacije jedne takve manifestacije kao što su Vinkovačke jeseni. Zato vam jedno veliko hvala i nadam se da ćete uvijek tako stajati uz naše Jeseni i prenositi ovu ljepotu koju Slavonija ima - istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Ta ljepota, dodao je, tradicijska je kultura, ali i ono što je teško objasniti dok se ne doživi, a to je gostoprimstvo slavonskoga naroda, ove županije, grada Vinkovaca, svih onih KUD-ova, svake obitelji koja prima KUD-ovce u goste i trudi se da se osjećaju kao u svojoj kući.

-To su Vinkovačke jeseni, a vama hvala što o tome pronosite tako lijep glas. Pozivam vas i pozivam sve drage goste i sve Vinkovčane, neću reći na 59. Vinkovčke jeseni nego na feštu, na manifestaciju koja je manifestacija prijateljstva, tradicijske kulture, gastronomije, zabave, ali je i olimpijada folklora. Zato pozivam sve u Vinkovce na 59. olimpijadu folklora Vinkovačke jeseni. Neka u deset dana Jeseni sve oči budu uprte u naš grad - pozvao je Bosančić.

Središnji program, priredbe tradicijske kulture, predstavio je Stjepan Đurković, tajnik Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti VSŽ.

-Sve je spremno i Jeseni mogu početi. U petak, 13. rujna, krećemo s Folklornim večerima koje traju do srijede i svaku večer nastupit će 9 skupina. U subotu, 14. rujna, imamo međužupanijsku dječju smotru s nastupom 14 skupina iz cijele Hrvatske i gostiju Dječjih vinkovačkih jeseni, Hrvata iz Urugvaja. U nedjelju, 15. rujna preko 2.000 djece nastupit će u mimohodu Dječjih Vinkovačkih jeseni. U subotu, 21. rujna, prvi je dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora s nastupom 15 skupina, a u nedjelju, 22. rujna, odmah nakon mimohoda je drugi dio s 9 skupina i navečer treći dio sa 16 skupina. Ukupno to je 39 gostujućih skupina što je impozantan broj i to nas sve raduje jer pokazuje da hrvatski folkloraši žive za Vinkovačke jeseni i vole doći u Vinkovce. U glavnom i najatraktivnijem programu Vinkovačkih jeseni, svečanom mimohodu, ove godine imamo 70 skupina, 27 zaprega i 56 jahača - istaknuo je Đurković.

Vinkovačke jeseni su sinonim za Vinkovce, a Vinkovci još jednom, 59. put, dočekuju goste široke ruke, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca Martina Matković.

-Radujemo se što možemo svo bogatstvo tradicijske kulture pokazati našim posjetiteljima. Raduje nas što ih možemo ugostiti, a vjerujemo da smo dobri domaćini što pokazuje povratak gostiju svake godine. Program je zaista bogat i svake godine nastojimo ga nadograditi i ponuditi sadržaje za najmanje pa nadalje. Tako imamo Dvorište ideja u našem Muzeju koje se pokazalo jako zanimljivo za one najmanje. Za one nešto starije tu su raznovrsni koncerti svaku večer i svi oni zabavni sadržaji na našem Slavonskom sokaku, u Bircuzu i u Vinskom šoru. Tako da uz onaj tradicijski dio koji je najvažniji, nudimo još puno, puno toga i i vjerujem kako će svi naći zabavu za sebe - istaknula je Martina Matković.

Pročitano 153 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija