NAJNOVIJE
Gradi se Centar za starije u Našicama

U Ulici Đure Đakovića u Našicama, u blizini Opće županijske bolnice počela je izgradnja Centra za starije osobe Našice.

(Petak, 13 Rujan 2024 15:41)
U subotu počinu Miholjski dani Općine Lovas

U okviru programa održavanja XXVII. Miholjskih dana Općine Lovas u Lovasu će u subotu biti održana arheološka večer s početkom u 19 sati na kojoj će biti predstavljena knjiga Ostave Vukovar Lovas: Nove biografije.

(Petak, 13 Rujan 2024 14:52)
Dan je Veleučilišta "Lavoslav Ružička" u Vukovaru

Održana je svečana sjednica Vijeća Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru kojom je obilježen 19.rođendan ove obrazovne institucije. Na današnji je dan rođen i vukovarski nobelovac Lavoslav Ružička po kojemu je veleučilište i dobilo ime. Tijekom sjednice dodijeljena su priznanja pravnim osobama za izniman doprinos razvoju i suradnji s veleučilištem, kao i priznanja i nagrade nastavnom i nenastavnom osoblju za njihov rad i zalaganje.

(Petak, 13 Rujan 2024 14:22)
Potpisan ugovor za energetsku obnovu Muzeja likovnih umjetnosti i Osijeku

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku održana je uvodna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Muzeja likovnih umjetnosti“ i svečano je potpisan ugovor s izvođačem radova na obnovi ove zgrade izgrađene 1895. godine.

(Petak, 13 Rujan 2024 12:32)
U okviru Vinkovačkih jeseni počinju festival „Slovenija u Slavoniji” i Folklorne večeri

U okviru 59. Vinkovačkih jeseni, koje se održavaju od 13. do 22. rujna, na Trgu Vinkovačkih jeseni u 16 sati počinje festival „Slovenija u Slavoniji” na kojemu će čak 350 Slovenaca podijeljenih u 16 skupina pokazati folklor i običaje svojih krajeva. Nastupe slovenskih folkloraša može se pratiti u šatoru na Trgu Vinkovačkih jeseni danas i sutra. Na Slavonskom sokaku nastupa TS San, potom s početkom u 19 sati slijede Folklorne večeri i koncert Parnog valjka.

(Petak, 13 Rujan 2024 11:25)
Otvorenje izložbe „Vukovarcima s poštovanjem i ljubavlju!”

„Vukovarcima s poštovanjem i ljubavlju!” naziv je izložbe slika i unikatnog nakita, koja će se u petak, 13. rujna 2024. godine otvoriti u Paviljonu 2 Gradskog muzeja Vukovar i može se pogledati do 13. listopada 2024. godine.

(Četvrtak, 12 Rujan 2024 17:54)
Vinkovci su na današnji dan prije 33 godine doživjeli jedan od najtežih napada na grad

Vinkovci pamte 12. rujna 1991. godine kao jedan od najtežih trenutaka u Domovinskom ratu kad su bili podvrgnuti teškom bombardiranju Jugoslavenske narodne armije i pogođeni s više od 500 projektila zbog bijega 30 rezervista tadašnje JNA.

(Četvrtak, 12 Rujan 2024 16:52)

Predstavljen program 18. Vukovar film festivala

Predstavljen program 18. Vukovar film festivala Foto: Klaudija Boras

Program 18. VFF-a, koji se održava od 28. kolovoza do 1. rujna, službeno su u utorak predstavili zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac, direktor festivala, Darko Puharić, umjetnički ravnatelj festivala Daniel Rafaelić te direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić.


Festival će se ove godine održati u perivoju dvorca Eltz, u Hrvatskom domu Vukovar, rodnoj kući Lavoslava Ružičke, dvorani dvorca Eltz, amfiteatru Vukovarskog vodotornja, Muzeju vučedolske kulture te CineStaru Vukovar.
Posjećenost festivala u odnosu na prethodne godine, povećana je za pet puta, a to nam je i bio cilj. Filmski festivali se ne mjere prema posjećenosti, ali to je bitan faktor. Sav ovaj trud, novac i sponzorstva, je uzaludan ako nema posjetitelja. Ako zadržimo isti broj posjetitelja, kvalitetne filmove, ulažemo u filmove, popratni program obogatimo, na dobrom smo putu i za buduće razdoblje. Zadovoljstvo je reći kako danas zaustavljamo prodaju ulaznica za svečano otvorenje jer smo pri kraju kapaciteta. Borim se za našu Slavoniju, za naše ljude, naš Vukovar, smatram da je ovaj dio zapostavljen, treba zasukati rukave i raditi, a to zajedničkim snagama pokazujemo i kroz organizaciju Vukovarskog filmskog festivala. Ove smo godine odlučili otići korak dalje, podići letvicu razinu više te publici priuštiti uživanje u oskarovskim kandidatima baš svih deset podunavskih zemalja. To znači da će naši gledatelji imati prilike vidjeti najbolje od najboljih koje su domicilni filmski savezi podunavskih zemalja izabrali da predstavljaju njihovu državu za ovu najprestižniju nagradu u svijetu filma. Sjajno je da ćemo imati najnoviji film redatelja Yorgosa Lanthimosa “Kinds of Kindness” koji je u Cannesu osvojio nagradu, i to u kategoriji najboljeg glumca. Dva filma koja su osvojila nagrade na ovom najprestižnijem svjetskom festivalu Čovjek koji nije mogao šutjeti” i “Kinds of Kindness” prikazujemo na perivoju dvorca Eltz pod nazivom “Noć Cannesa” gdje će publika uživati u dvostrukom filmskom pobjedničkom programu. Kad tome pridodamo najnovije ostvarenje Romana Polanskog “Hotel Palace” koji je svoju premijeru imao na Veneciji te berlinskog pobjednika, sjajan dokumentarac Blago kraljevstva Dahomey dolazimo do činjenice da smo vukovarskoj publici i ove godine priuštili uživanje u sjajnim ostvarenjima sedme umjetnosti koji su zapažene rezultate ostvarili na tri najveća svjetska festivala - Cannesu, Berlinu i Veneciji. Festival, naravno, nije samo filmski program, ali je filmski program, odnosno njegova kvaliteta, kvaliteta filmova koji se na njemu prikazuju od krucijalne važnosti, jer u konačnici posjetitelji festivala najprije dolaze na festival radi filmova, a tek potom zbog popratnih programa.  - rekao je direktor festivala Darko Puharić.

U službenoj konkurenciji igranog i dokumentarnog filma bit će prikazano 35 naslova što označava paoslutni dosadašnji festivalski rekord kada je u pitanju sveukupan broj filmova koji će se natjecati za nagradu Zlatni šlep, istaknuo je Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika.
Značaj VFF za grad Vukovar je ogroman. Naš grad kroz pet dana postaje filmsko žarište u Republici Hrvatskoj, postaje mjesto za sve filmoljupce, ali i mjesto za sve ljude koji žele provesti ugodno i pozitivno vrijeme. U ime Grada Vukovara zahvaljujem organizatorima i svima koji su sudjelovali u organizaciji i posebno volonterima koji sebe nesebično daju kako bi ovaj organizacijski dio bio na visokoj razini. Pozivam sve da odvoje svoje vrijeme, dođu u Vukovar i dođu na Vukovar film festival – istaknuo je Sušac.

Festival se svečano otvara u srijedu, 28. kolovoza dvostrukim programom hrvatskih filmova koje su radili mladi autori – kratkim animiranim filmom „Šuma Striborova” redateljice Ane Despot te dugometražnim crnohumornim dramskim trilerom „Frka” redatelja Svebora Mihaela Jelića. Kako je istaknuo umjetnički direktor festivala, Danie Rafaelić, naglasak je na izgubljenim filmskim godinama i filmovima koji potiču na razmišljanje.
Naglasak na ovogodišnjem Vukovar film festivalu je na uzbudljive filmove, filmove koji vas potiču na razmišljanje i komentiranje, zapravo one filmove koji ostaju s vama nakon što ste ih odgledali. Podunavske zemlje i ove godine imaju pregršt filmova no, nisu svi dobri. Generalno, ova godina i nije neka dobra godina za filmove međutim, odabrao sam filmove za koje mi se činilo da mogu biti, ne samo uzbudljivi, nego da su gledljivi, ugodni i da se o njima može dobro raspravljati. Naime, raspravljalo se i u zemljama u kojima su prikazani. Mnogi od njih su bili veliki hitovi na domaćem Box office-u i mislim da onda zaslužuju svoje mjesto na Vukovar film festivalu.

Ono na što sam izuzetno ponosan je da ove godine širimo program. I to širimo ga, čini mi se, kvalitativno. Naglasak je ponovno stavljen na ono što je meni važno, a to je filmska baština. Prvo tematiziramo arheološku baštinu u Muzeju vučedolske kulture. Po meni, to je idealno mjesto za prikazati film “Blago kraljevstva Dahomey”, film koji je osvojio Berlin, a koji govori o onome što je nama izuzetno važno, pogotovo u Vukovaru, o otetoj arheološkoj baštini. S druge strane imamo filmove podunavskih zemalja koji su se natjecali za nominaciju za Oscara i tu možemo usporediti gdje smo mi sa svime time. Naime, kod nas se često događa da se dosta derogativno govori o Oscarima stoga ovdje možemo stati uz bok s drugim zemljama i vidjeti kako sve skupa percipiramo. Poseban program koji sam osmislio je kinematograf izgubljene kino godine. Program koji zapravo tematizira velike i važne, uspješne filmove koji su snimani za veliko platno, a koji se devedesetih godina nisu mogli gledati u Vukovaru. Uvijek mi je bilo žao što je Vukovarcima oduzeto kino iskustvo. To su veliki filmovi, epski filmovi koji su snimani za veliko platno i onda nije isto kada ih gledate na vhs-u ili na televiziji. Danas takvih filmova više nema, danas se nažalost epski ne snima, ali u to vrijeme kao da je bio labuđi pjev velikih epskih filmova. Prema tome “Evita” te “Engleski pacijent” apsolutno će pronaći svoje mjesto na VFF. Nekako mi se čini da sam, zajedno s timom, uspio pronaći zanimljive naslove - rekao je Fafelić.

Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara, rekla je kako festival ima pozitivan učinak na povećanje broja turista u Vukovaru.
Neizostavna manifestacija, vukovarski brand koji je prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj nego i šire, posebno u podunavskim zemljama. Vrhunska ostvarenja ovdje na obali Dunava. Uloga festivala u promoviranju Grada Vukovara, kao poželjne turističke destinacije, kroz 18 godina, zaista je postala očigledna. Privlači posjetitelje iz zemlje i inozemstva. U vrijeme održavanja samoga festivala broj turista u Vukovaru značajno raste, a to znači da je povećana potražnja i za smještajem, lokalnim restoranima, uslugama... Prošle godine, u odnosu na prethodnu godinu, evidentirali smo povećanje u dolascima od 50 posto i u noćenjima od 40 posto – naglasila je Sekulić

Ulaznice se naplaćuju na tri lokacije, perivoj dvorca Eltz, CineStar Vukovar te Hrvatski dom Vukovar. Na ostalim lokacijama ulaz je potpuno besplatan. Cijena dnevne ulaznice iznosi 5 eura, dok je cijena festivalske ulaznice 18 eura.

Ovogodišnji festival ima i bogat popratni filmski, zabavni i edukativni program među kojima se posebno ističe VFF Akademija – obrazovni program za mlade filmske talente pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka koji će biti organiziran po prvi puta u sklopu festivala. Tu je i poseban filmski program „Kinematograf: Izgubljene kino godine” koji će se održati u predivnom ambijentu amfiteatra Vukvoarskog vodotornja, a u sklopu kojeg će biti prikazana dva oskarovska klasika devedesetih – „Evita „ i „ Engleski pacijent”

Pročitano 316 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija