NAJNOVIJE
Penava: Gdje su danas Pupovac i Sdss?

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava prilikom odavanja počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima na Dan državnosti Republike Hrvatske komentirao je mogućnost da predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac postane i predsjednik saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine. Penava je tom prilikom rekao da ne vidi Pupovca danas na Memorijalnom groblju.

- Što se tiče gospodina Milorada Pupovca i SDSS-a, njega i članove SDSS-a danas ne vidim među nama. Netko tko pretendira biti predsjednik saborskog odbora za manjine i ljudska prava trebao bi biti prvi među nama na ovom mjestu. SDSS je imao vrlo neslavnu ulogu u trenucima začetka hrvatske države. Zbog toga je za očekivati da budu prvi na ovakvim mjestima kako bi nam pokazali da su pogriješili, da shvaćaju svoje greške i da su spremni s nama graditi hrvatsku državu sasvim suprotno pozicijama koje su imali 90-ih. Nažalost ne vidim danas pripadnike SDSS-a, niti člana Gradskog vijeća iz njihovih redova, ali niti Milorada Pupovca. Dok je njihov odnos takav jasno je da stav Domovinskog pokreta ima smisla i da bi u takvim okolnostima na takva rješenja bilo pogubno pristati, rekao je Penava.

(Četvrtak, 30 Svibanj 2024 10:34)
Na Dan državnosti odana počast na Memorijalnom groblju

Hrvatska danas slavi Dan državnosti prisjećajući se 30. svibnja 1990. godine i konstituiranja prvog višestranačkog Sabora Republike Hrvatske. Tim povodom na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.


IZASLANSTVO ŽUPANIJE

Počast je odalo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Damirom Dekanićem koji je tom prilikom istaknuo kako su i ove godine na Memorijalno groblje došli odati dužnu počast zaslužnima za slobodnu Hrvatsku
- Kao puno puta do sada došli smo odati dužnu počast onima koji su dali svoje živote za samostalnu Republiku Hrvatsku. Dan državnosti je najbolja prilika za to jer je riječ o danu kada je uspostavljena moderna hrvatska država. Osim toga danas slavimo i Dan branitelja Vukovarsko-srijemske županije. Svim stanovnicima naše županije čestitam Dan državnosti, rekao je župan Damir Dekanić.
Župan je pozvao sve stanovnike Vukovarsko-srijemske županije da na današnji dan istaknu hrvatske barjake na svojim kućama.

PENAVA ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI

Počast je na Memorijalnom groblju odalo i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom koji je ovom prilikom svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitao Dan državnosti te naglasio kako je na današnji dan ostvaren san o neovisnoj Hrvatskoj.
- Današnji dan je ostvarenje višestoljetnog zalaganja cjelokupnog hrvatskog naroda koje je kulminiralo s Domovinskim ratom. Na čelu tog procesa bio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i hrvatski branitelji, ali i svi građani koji su sanjali neovisnu Republiku Hrvatsku. Iz tog razloga slavimo ovaj dan, a upravo je Memorijalno groblje u Vukovaru simbol tog procesa i dolaskom na ovo mjesto postaje jasno koliko je stvaranje slobodne Hrvatske bilo zahtjevno i koliko je veliko postignuće da mali hrvatski narod ima svoju državu, u svojim granicama i svojim demokratskim sustavom, rekao je Penava.

 Molitvu je na Memorijalnom groblju predvodio fra Tonio Vučemilović, a nakon odavanja počasti služena je i sveta misa u crkvi Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

(Četvrtak, 30 Svibanj 2024 10:18)
Katolici slave blagdan Tijelova

Danas, 30. svibnja katolici slave blagdan Tijelova, svetkovinu Presvetog Tijela i krvi Kristove.

Blagdan Tijelova dan je na koji Katolička Crkva slavi ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista i slavi se svake godine deveti četvrtak nakon Uskrsa. Blagdan se u nekim hrvatskim krajevima zove i Brašančevo i taj naziv potječe iz 18. stoljeća. Riječ Brašančevo dolazi od riječi brašno, od čega se pravi kruh, a kruh u pretvorbi u svetoj misi postaje Kristovim Tijelom.

Svetkovina Tijelova povezana je i s procesijama. Prva Tijelovska procesija održana je u njemačkom Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim zemljama s većinskim katoličkim stanovništvom. U procesiji na Tijelovo svećenik u monstranci, odnosno pokaznici, nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće, a tom prigodom svećenici i vjernički puk zastanu na četiri stajališta ili sjenice gdje se naviješta evanđelje na sve četiri strane svijeta te se snagom Presvetoga podjeljuje blagoslov.

(Četvrtak, 30 Svibanj 2024 07:01)
Hrvatska slavi Dan državnosti

Republika Hrvatska danas slavi Dan državnosti.

Danas se obilježava 34. godišnjica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora, a prisjećamo se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Tog 30. svibnja sabornica je bila premala za sve zastupnike i goste, u radnom dijelu sjednice prvo je izabrana Komisija za izbor i imenovanja, na čelu s Ivanom Milasom, na čiji je prijedlog izabrano vodstvo prvog višestranačkog parlamenta. Za predsjednika je izabran Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks. Za predsjednika tadašnjeg Izvršnog vijeća izabran je Stipe Mesić, a dr. Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske. Ovaj saziv sabora iz 1990. godine radio je nešto duže od dvije godine, ali u tom je periodu donio broje povijesne odluke poput raskida svih državnporavnih veza sa SFRJ i Božićnog ustava. Potom su u kolovozu 1992. održani izbori za Zastupnički dom Hrvatskog sabora. Ovaj novi saziv imao je samo jedan dom i osjetno manje zastupnika, tada ih je bilo 138.

U povodu obilježavanja Dana državnosti vukovarski gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima danas će položit vijence i upaliti svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

(Četvrtak, 30 Svibanj 2024 07:00)
Premijer Plenković posjetio Vukovar
Uoči sutrašnjeg Dana državnosti Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa suradnicima posjetio je Vukovar i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položio vijenac i upalio svijeće za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. 
Nakon odavanja počasti premijer se uputio u hotel u središtu grada gdje je održan i  predizborni skup HDZ-a uoči nadolazećih izbora za Europski parlament 9. lipnja, a tom prilikom Plenković se osvrnuo na uspjehe njegove Vlade u protekla dva mandata.
- Predstavili smo listu kvalitetnih kandidata koji svojim kompetencijama i dosadašnjim iskustvom mogu najkvalitetnije zastupati hrvatske interese u kontinentalnom parlamentu koji ima više od 700 zastupnika. Naša Vlada je u protekla dva mandata politikom modernog suverenizma osnažila položaj Hrvatske u Europskoj uniji. Ušli su u Schengenski prostor i eurozonu zahvaljujući našim aktivnostima i potpori naših zastupnika. Osigurali smo Hrvatskoj 25 milijardi eura sredstava za ulaganja i regionalni razvoj. Naš ključni cilj je dizanje standarda naših ljudi, a to potvrđuju i recentni podaci od tome da Hrvatska danas ima milijun i 720 tisuća zaposlenih, dakle nikada nismo imali više ljudi koji rade i najmanji broj nezaposlenih ispod 88.500 ljudi. S prilično velikom sigurnošću možemo potvrditi da ćemo u iduće četiri godine provodeći naše programe na nacionalnoj razini i razini Europske unije sigurno dosegnuti 2028. godine prosječnu razvijenost na razini EU u smislu BDP-a po stanovniku između 80 i 82 % rekao je Plenković.
Premijer je ovom prilikom odgovorio i na pitanje novinara  je li po njemu u Europskom parlamentu prihvatljiva suradnja europskih pučana i krajnje desnice predvođene Marien Le Pen.
- Naravno da ta suradnja ne dolazi u obzir, poznate su naše tradicionalne politike. Jedno su europski konzervativci, a drugo je krajnja desnica odgovorio je Plenković.
Premijer je dodao kako će ostvarivanjem planiranih rezultata u dva sedmogodišnja razdoblja, kroz još jedna ciklus Europskoga parlamenta i još jedan mandat Vlade predvođene HDZ-om moći rezimirati sve koristi učinjene sve koristi za hrvatske građane i gospodarstvo i kako se te koristi itekako vidi na istoku Hrvatske kroz brojne investicije koje su realizirane kroz projekt Slavonija. 
(Srijeda, 29 Svibanj 2024 17:30)
Ekonomska škola tema Aktualnog sata

Na Aktualnome satu protekle sjednice Gradskoga vijeća Grada Vukovara 10 je vijećnika postavilo pitanje gradonačelniku Ivanu Penavi, a većinom su se odnosila na komunalnu infrastrukturu.

(Srijeda, 29 Svibanj 2024 14:01)
Povećan broj vijećnica u Gradskome vijeću Vukovara

U Gradskome vijeću grada Vukovara povećan je broj vijećnica, donesena je, za studente, povoljnija odluka o stipendiranju, Državni ured za reviziju dao je bezuvjetno mišljenje o financijskom poslovanju i usklađenosti poslovanja Grada Vukovara u 2022.godini. O ovim i drugim temama bilo je riječi na danas održanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara.

(Srijeda, 29 Svibanj 2024 12:18)

Vukovarsko-srijemska županija po 31. put postaje glumačko središte, počinje još jedan Festival glumca

Vukovarsko-srijemska županija će od 10. do 19. svibnja po 31. put postati glumačko središte. Grad domaćin ovogodišnjeg Festivala glumca je grad Otok, a domaćin je glumac Draško Zidar.

U organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Umjetničke organizacije Asser Savus i Vukovarsko-srijemske županije ovoga petka počinje 31. izdanje Festivala glumca, jedinog festivala u čijem je središtu isključivo glumac. Izbornica ovogodišnjeg Festivala glumca Ksenija Prohaska odabrala je 20 predstava za odrasle, djecu i mlade kazališnih skupina iz Zagreba, Velike Gorice, Krapine, Varaždina, Koprivnice, Virovitice, Požege, Osijeka, Vinkovaca, Rijeke, Zadra, Šibenika i Splita te Pečuha i Mostara iz Mađarske i BiH koje će publika moći pogledati u pet gradova Vukovarsko-srijemske županije - Vukovaru, Vinkovcima, Iloku, Županji i gradu domaćinu Otoku.

Festival će službeno biti otvoren 11. svibnja u 20 sati u Domu kulture u Otoku kada će u koprodukciji Kulturne udruge „Glumački festival u Krapini“ i Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija biti odigrana predstava skupine autora „KAJ JE LJUBAV“ u režiji Adama Končića.

SELEKCIJA PREDSTAVA:

1. GRADSKO DRAMSKO KAZALIŠTE GAVELLA, Zagreb i LUDENS TEATAR, Koprivnica
Florian Zeller „MAJKA“ u režiji Enesa Vejzovića

2. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU – STUDENTSKI CENTAR – TEATAR &TD, Zagreb
Kristina Grubiša / Karla Leko „BEŠTIJE“ u režiji Kristine Grubiša

3. KAZALIŠTE PLANET ART, Zagreb
Albert Ramsdell Gurney „LJUBAVNA PISMA“ u režiji Marka Torjanca i Slavice Knežević

4. PUČKO OTVORENO UČILIŠTE VELIKA GORICA, GRADSKO KAZALIŠTE – SCENA „GORICA“
Gustavo Ott „ŽENE NA RUBU“ u režiji Marija Kovača

5. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE SPLIT
Miljenko Smoje – Ivica Ivanišević „TIHA NOĆ“ u režiji Gorana Golovka

6. GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH SPLIT
Ivan Leo Lemo „ZAKON ZAGORE“ u režiji Ivana Lea Leme

7. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU
Po romanu Ivane Šojat „JOM KIPUR ILI POMIRENJE“ u režiji Želimira Mesarića

8. KULTURNI CENTAR OSIJEK
Autorski projekt Vanje Jovanovića i Mateja Sudarića „PLIŠANA REVOLUCIJA“ u režiji Vanje Jovanovića

9. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR
Mate Matišić „TATA“ u režiji Zorana Mužića

10. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ŠIBENIKU
Marco Camoletti „DOĐI GOLA NA VEČERU“ u režiji Nine Kleflin

11. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U VARAŽDINU
Yasmina Reza „ART“ u režiji Barbare Rocco

12. TEATAR IGRE, Vinkovci i KULTURNI CENTAR OSIJEK
Raymond Queneau „STILSKE VJEŽBE“ u režiji Vlaste Ramljak

13. KAZALIŠTE VIROVITICA i HRVATSKO KAZALIŠTE PEČUH
Miroslav Krleža „U AGONIJI“ u režiji Darija Harjačeka

14. GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA
Carlo Goldoni „GOSTIONIČARKA“ u režiji Davora Svedružića

15. Koprodukcija UMJETNIČKE ORGANIZACIJE LUDENS TEATAR, Koprivnica, TEATRA EXIT, Zagreb i KULTURNOG CENTRA OSIJEK
Andrzej Saramonowicz „TESTOSTERON“ u režiji Jasmina Novljakovića

16. Koprodukcija KULTURNE UDRUGE „GLUMAČKI FESTIVAL U KRAPINI“ i ZAGREBAČKOG GRADSKOG KAZALIŠTA KOMEDIJA
Skupina autora „KAJ JE LJUBAV“ u režiji Adama Končića

17. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U MOSTARU
Tennessee Williams „STAKLENA MENAŽERIJA“ u režiji Ivana Planinića

18. ZAGREBAČKO KAZALIŠTE LUTAKA
Predstava za djecu i mlade – Milan Begović / Jakov Gotovac „ERO S ONOGA SVIJETA“ u režiji Krešimira Dolenčića

19. PUČKO OTVORENO UČILIŠTE VELIKA GORICA, GRADSKO KAZALIŠTE – SCENA „GORICA“
Predstava za djecu i mlade – Zoran Pongrašić „MAMA JE KRIVA ZA SVE“ u režiji Lee Anastazije Fleger

20. GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA, Rijeka
Predstava za djecu i mlade – Vedrana Balen Spinčić prema slikovnici Vjekoslave Jurdane i Radovana Kunića „TONČIĆ PETEŠIĆ“ u režiji Serđe Dlačića

Festival se zatvara u nedjelju, 19. svibnja svečanom dodjelom nagrada i priznanja na Otočkim virovima.

 

Pročitano 232 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija