Ispiši ovu stranicu

Dodjelom nagrada završen 2. Festival slavonskih kazališta

Nagrađen i sudionici i članovi žirija Nagrađen i sudionici i članovi žirija GKJIV

Izvedbom predstave Slučaj maturanta Wagnera Gradskoga kazališta Požega i proglašenjem najboljih predstava i glumaca u dvorani Mladost u Županji završen je 2. Festival slavonskih kazališta na kome je sudjelovalo pet kazališta iz Virovitice, Županje, Osijeka, Vinkovaca i Požege.

Domaćin je festivala Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, no zbog obnove matične zgrade vinkovačkog kazališta festival je održan u Županji. Ravnatelj kazališta Vladimir Andrić kaže da je u tri festivalska dana predstave vidjelo oko tisuću posjetitelja.

Najboljom predstavom za djecu proglašena je odabirom publike županjska predstava Vlak u snijegu. Najbolja je predstava za odrasle, također odabirom publike, Budala za večeru. Po odluci prosudbenoga povjerenstva najbolja je glumica Antonija Stanišić Šperanda za ulogu Lucije u predstavi Slučaj maturanta Wagnera. U obrazloženju piše da je ona „Unijela u osjetljivu ulogu, energiju i napetost potrebnu za gradnju lika zabrinute majke. Uloga složena, a već iz njezine intonacije shvaćaš da nesvjesno sluti nesreću”.

Najbolji je glumac odlukom žirija Vladimir Andrić za ulogu radnika-seljaka u predstavi Emigranti. Andrić gradi slojevitu ulogu naoko jednostavnog dramskog lika, ograničena intelekta i ne odviše bogate mašte kao dojmljivu studiju karaktera, izdižući lik tzv. malog čovjeka iznad banalnosti i pridajući mu univerzalnu vrijednost, stoji u obrazloženju.

Najboljom dječjom predstavom žiri je proglasio predstavu Vlak u snijegu s obrazloženjem da „Praktična režija i lijep rad s djecom čine ovu predstavu privlačnom ne jedino djeci, nego i roditeljima. Hrvatski klasik u starom-novom ruhu”.

Slučaj maturanta Wagnera najbolja je večernja predstava po odluci žiriji koji je ovako obrazložio odluku: „Vješt redatelj i nadahnuti glumci oživjeli su već pomalo zaboravljen tekst hrvatskog klasika. Obiteljska drama koja prerasta u tragediju razvija se neumitno, ali ne i nametljivo. Ujednačena gluma cijelog ansambla, odlični kostimi i scena pridonose prirodnosti izvedbe.”

Posebno priznanje žiri je dodijelio Ivi Slavić za ulogu Marlene u predstavi Budala za večeru jer se „duhovita mlada glumica upustila u rizik i kreirala magičnu malu ulogu pomućene žene na granici između razmaženosti i psihoze”.

Posebno priznanje za doprinos kazališnoj umjetnosti dodijelila je Mreža slavonskih kazališta Miranu Hajošu za „ideju o pokretanju Festivala slavonskih kazališta s ciljem povezivanja profesionalnih kazališta s našeg područja u jednu mrežu s naglaskom na međusobnoj suradnji i jačanju slavonskih kazališta na kazališnoj karti Hrvatske”.

Kazalište Virovitica domaćin je sljedećega festivala koji će se održati u srpnju.

Pročitano 288 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun