NAJNOVIJE
U četvrtak u Starim jankovcima "Rušenje majskog drveta"

U organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Stari Jankovci, u četvrtak 30. svibnja s početkom u 16 sati započinje manifestacija „Rušenje majskog drveta”.

Rušenje majpana ili majskog drveta tradiocionalan je mađarski običaj isplesavanja i rušenja drveta koje se postavlja početkom, a ruši se krajem mjeseca svibnja. Krošnja majpana ukrašena je raznobojnim trakama i vrpcama.

- Krajem travnja održali smo program u sklopu kojega smo podigli majsko drvo. Naša Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci tu tradiciju održava više od deset godina. S članovima smo se dogovorili da ćemo 30. svibnja porušiti podignuto majsko drvo, uz prigodan program i uz gostujuće grupe. Pozvali smo u goste plesnu skupinu i orkestar iz Čakovaca, zbor iz Vinkovaca i plesnu skupinu iz Petrovaca. Naša će se udruga toga dana predstaviti dječjom folklornom skupinom, odraslom i zborom - pojasnila je predsjednica Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci Marita Budim. Nakon prigodnog programa uslijedit će zabava i druženje.

- Nadamo se ugodnoj večeri. Dogovorili smo zabavu uz glazbu i bit će nam drago ukoliko se mještani kako iz Starih Jankovaca tako i iz okolnih mjesta odazovu našoj manifestaciji - pozvala je Budim.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:38)
Učenici iz Sonte i ove godine posjetili Vukovar

Osnovnu školu Antuna Bauera u utorak su posjetili učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte u sklopu projekta Kultura i povijest grada Vukovara.

U Vukovar je došlo 30 učenika koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku u pratnji svojih učiteljica. Učenici su posjetili Vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Gradski muzej Vukovar, obišli su središte Vukovara, a sudjelovali su i na radionici „Priča o poznatoj ptici s Vučedola” kustosice Muzeja vučedolske kulture Mirne Šuljug.

Projekt je proveden uz podršku grada Vukovara, a uz Jozu Mihaljeva voditeljica projekta je i Biljana Mihaljev.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:36)
Vukovar Basket 2024

U organizaciji udruge „Vukovar basket“, na SRC „Lijeva bara“ u Vukovaru, 1. lipnja će se održati treći po redu turnir u 3X3 uličnoj košarci „Vukovar basket vol 3“. Turnir i ove godine ima međunarodni karakter, budući su već sada stigle prijave iz BiH i Srbije, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 30. svibnja na službenoj stranici FIBA-e (play.fiba3x3.com). Nastupiti će 12 ekipa seniora te isto toliko ekipa u U17 uzrastu. Turnir se igra pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a jedan je od izlučnih za završnicu državnog prvenstva koja se ove godine igra u Ninu (seniori) i Karlovcu (U17). Osim vrhunskih poteza majstora ulične košarke, organizatori su pripremili hranu, piće, DJ-a i nagrade za publiku. Pozivamo vas u subotu 1. lipnja da svojim prisustvom podržite našu sportsko-turističku manifestaciju. Turnir počinje od 14 h (predvidivo do 22 h).

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:54)
Boćarski turnir u povodu Dana državnosti

Boćarski klub Borovo organizira 16. boćarski turnir povodom Dana državnosti na kojemu će nastupiti 8 ekipa. Trurnir počinje 30. svibnja u 9 sati na terenima BK Borovo.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:52)
Održan 5. Pekar kup u tenisu

Na terenima Teniskog kluba Vinkovci održan je 5. Pekar Cup pod zajedničkim nazivom '' Somuna i igara'' , koji je donio odlično dvodnevno druženje, prikazan je odličan tenis, ali je bilo i dodatnih popratnih sadržaja koji su obogatili ovaj veliki teniski turnir. Ove godine imali smo preko stotinjak tenisačica i tenisača, podijeljeni u četiri kategorije.

U kategoriji mješovitih parova u finalu turnira Marina Deduš i Srđan Vezmar pobijedili su par Katica Pavić i Perica Matić sa 7:6, 7:5. Najbolji muški par čine Kristian Ikić i Stjepan Kvesić koji su u neizvjesnom finalu pobijedili par Mario Ezgeta i Luka Jaman sa 6:7, 6:0, 12:10.

U pojedinčanoj konkurenciji, u kategoriji do 45 godina, prvo mjesto osvojio je Ivan Begić , koji je u finalu pobijedio Alena Spajića sa 6:1, 6:2, dok je u kategoriji preko 45 godina slavio Davor Tomšik koji dobio bez borbe finalni susret protiv Zdenka Spajića.

Prema riječima Domagoja Radića, direktora prodaje tvrtke Pekar, ovdje se radilo o jednoj manifestaciji koja okuplja sve njihove partnere, dobavljače, kupce i djelatnike.

-Svima se njima na neki način pokušavamo zahvaliti za jednu suradnju tijekom ovih godina.Na ovom petom po redu Pekar cupu, bilo je preko 100 tinjak sudonika, međutim u dva dana prošlo je preko 300 ljudi kroz razna druženja izvan teniskog terena, rekao je Radić.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:49)
Kamp Real Madrida

Hrvatski nogometni klub Mitnica organizator je Kampa Real Madrida koji će se održati od 1. do 5. srpnja 2024. na terenima HNK Mitnica.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:46)
Obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom zadušnicom u Vinkovcima je obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:19)

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba „Koga smo zaboravili”

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba „Koga smo zaboravili” Foto: Klaudija Boras

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba „Koga smo zaboravili”.

U mjesecu obljetnice oslobađanja nacističkog logora smrti Auschwitz, kada se širom svijeta obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta Europski dom Vukovar u Gradskom muzeju Vukovar otvorio je izložbu „Koga smo zaboravili?“, te su tim povodom održali i panel diskusiju koja je pripremljena su u sklopu projekta „Koga smo zaboravili? Nasljeđe Židova u našem gradu“ kojeg podupire program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV), a vodi ga Europski dom Vukovar, u suradnji s partnerima iz Hrvatske i Njemačke. Nakon otvorenja, suautori izložbe, učenici i učenice Gimnazije Vukovar predstavili su sadržaj izložbe, pojasnila je viša savjetnica na navedenom projektu, Maja Buljubašić.

- Brojne aktivnosti koje su provedene u suradnji s učenicima Gimnazije Vukovar, prikazane su u obliku izložbe. Sadržaj izložbe su rezultati istraživanja koje su provodili učenici 2. i 3. razreda Gimnazije. Cilj projekta je istraživanje židovske zajednice koja je nekada oblikovala Vukovar, ali i događaja koji su doveli do nestanka ove zajednice u Holokaustu kao i upoznavanje šire javnosti sa židovskom poviješću u Vukovaru. Moram pohvaliti učenike koji su sudjelovali u istraživanju s obzirom da je bilo jako teško doći do podataka i informacija o židovskoj zajednici. Zaista su se potrudili i uspjeli doći do rezultata kojima danas svjedočimo – ispričala je Buljubašić.

Izložba se sastoji od tri glavna dijela. Prvi dio izložbe daje pregled kulture i tradicije te povijesti Židova u Vukovaru i regiji. U drugom dijelu prikazano je osam pojedinačnih biografija židovskih građana i građanki koji su živjeli u Vukovaru prije Drugog svjetskog rata. Treći dio je izložba fotografija učenika Gimnazije Vukovar i Fotokluba Vukovar zajedno s profesionalnim fotografom Dariom Matićem, a koja prikazuje židovska mjesta u Vukovaru danas.
- Tenja Banjeglav iz Documente, učenicima je predstavila biografsku metodu, riječ je o metodi istraživanja lokalne povijesti, kulture i života kroz osobne priče i rekonstrukcije biografija. Ta vrsta istraživanja vrlo je vrijedna i važna za usočavanje s prošlošću jer daje mogućnost suosjećanja sa sudbinama pojedinaca koji su do tada bili dio statističkih podataka u nekim izvješćima. Naglasak u biografijama stavljen je na utjecaj povijesti na živote pojedinaca, ali i na njihov utjecaj na društvo. Učenici su izradili ove biografije uz podršku Vlatke Surme Szabo iz Gradske knjižnice Vukovar. Također sastavni dio izložbe su fotografije židovskih mjesta u Vukovaru danas i njihova komemoracija, a mentor izrađivanja fotografijaa je Dario Matić, koji je sudjelovao u postavi izložbe – pojasnila je.

Nakon izložbe održana je panel diskusija na kojoj su sudjelovali Ljiljana Dobrovšak, znanstvena savjetnica iz Instituta Ivo Pilar iz Zagreba, Hrvoje Volner, izvandredni profesor Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku, Danijel Matijević, suosnivač Centra za istraživanje Holokausta i genocida na jugoistoku Europe iz Rijeke te povjesničar Tomislav Vuković, autor obilaska grada Židovski Osijek. Panel diskusiju moderirat će Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Matijević je istaknuo kako je njegova stručnost Židovska povijest u Vukovaru, naročito u vrijeme Holokausta te je o tome govorio na panel diskusiji.
- Govorio sam o periodu Holokausta iz perspektive studija genocida i naravno druge kampanje nasilja, genocid protiv Srba i Roma. Fokus je na Vukovaru kao primjer kako se to sve odvijalo u lokalnim zajednicama – rekao je Matijević.
Ljiljana Dobrovšak na panel diskusiji govorila je o doseljavanju Židova u Vukovar.
- Riječ je bilo o židovskoj zajednici koja je nastala u Vukovaru, a koja se u dokumentima spominje već u 18. stoljeću, a prema nekim podacima 1840. godine nastaje židovska zajednica.
zaključila je.

Pročitano 411 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija