NAJNOVIJE
U vukovarskoj OŠ Nikole Andrića održan preventivni program o pravima djece „Mogu, hoću, znam“

U dvorištu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru, Ravnateljstvo policije, uz potporu Policijske uprave vukovarsko-srijemske i Policijske uprave brodsko-posavske, provelo je preventivni program naziva „MOGU, HOĆU, ZNAM“ s ciljem sprječavanja kriminaliteta na štetu djece i povećanja njihove sigurnosti u prometu jer djeca kao najranjivija skupina društva trebaju posebnu zaštitu.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 13:01)
MUP upozorava na zlonamjernu elektroničku poštu

Ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu je upozorilo na novu tzv. phishing kampanju putem elektroničke pošte u kojoj se pošiljatelji predstavljaju kao zaposlenici MUP-a te građane lažno obavještavaju da je protiv njih pokrenut pravni postupak zbog dječje pornografije na internetu.

Prevaranti od građana traže odgovor na zaprimljenu obavijest u roku od 48 sati i prijete da će u suprotnom biti uhićeni te će protiv njih biti pokrenut kazneni postupak. 

Građane iz policije upozoravaju da poruke obrišu i ni u kojem slučaju ne uplaćuju novac pošiljateljima.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjeti kako se zaštiti dostupni su na internetskoj stranici MUP-a, stranici Web heroj kao i na YouTube kanalu MUP-a.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 12:34)
Otkriven počinitelj ubojstva muškarca bačenog u bunar u Bošnjacima

Otkriven je počinitelj ubojstva muškarca bačenog u bunar u Bošnjacima, riječ je o 30-godišnjaku.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 12:21)
Općina Bogdanovci povećala iznos potpore za novorođenčad

Jedna od mjera za demokratsku revitalizaciju Hrvatske su novčane potpore za novorođenčad. Neke lokalne jedinice ove naknade isplaćuju jednokratno, a one koje izdašnije nagrađuju roditelje obično ih isplaćuju višekratno, u ravnomjernim obrocima u dužem razdoblju.

Potpore se iz godine u godinu povećavaju, a ove ju je godine povećala i Općina Bogdanovci. Naime, na prijedlog načelnika općine, općinsko vijeće Općine Bogdanovci na sjednici vijeća donijelo je novu Odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći roditeljima novorođene djece, posvojiteljima i udomiteljima djece s područja Općine Bogdanovci.

- Kao jednu od demografskih mjera Općina Bogdanovci osigurala je povećanje sredstva rodiljnih naknada u vrijednosti od 1.000,00 eura za svako dijete. Ukoliko se dijete rodi na Dan Općine Bogdanovci, 5. svibnja, novčana pomoć iznosi 2.000,00 eura. Iznimno nam je zadovoljstvo da možemo na ovaj način pomoći mladim obiteljima te ih zadržati u našim naseljima - rekao je načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun te pojasnio kako je u 2023. godini isplaćeno 10 rodiljnih naknada, u 2022. - 13, 2021. - 16, a u 2020. godini isplaćeno je 17 rodiljnih naknada.

Dodajmo ovome kako prema podatcima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za prošlu 2023. godinu, gotovo svi gradovi i općine roditeljima isplaćuju određeni iznos kao pomoć prilikom rođenja djeteta. Kada je riječ o županijama, od 21 županije, to čini samo njih devet.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 10:08)
Lažni trgovac kriprovalutom prevario muškarca iz Nuštra za 27.000 eura

Muškarca s područja Općine Nuštar nepoznata osoba prevarila je za 27.000 eura, lažno se predstavljajući kao trgovac kriptovalutom - izvijestila je u utorak vukovarsko – srijemska policija.

Prevareni 56-godišnji muškarac jučer je podnio prijavu policiji.

- Oštećenog je na mobitel nazvao nepoznati počinitelj, koji se predstavio kao trgovac kriptovalutama, te mu priopćio kako je ostvario dobit trgovinom kriptovalutama. Potom ga je na prijevaran način naveo da na svoj telefon instalira aplikaciju kako bi mu isplatio dobit, no zapravo je putem aplikacije preko udaljenog računala pristupio njegovim bankovnim računima te mu s računa otuđio 27.000 eura” - stoji u priopćenju Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Dodaju  kako policija provodi kriminalističko istraživanje, a protiv počinitelja će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Prijevare.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 07:49)
U bunaru u Bošnjacima pronađeno mrtvo tijelo

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako su u ponedjeljak, 17. lipnja zaprimili dojavu građanina o pronalasku mrtvog tijela u bunaru na oranici u Bošnjacima.

Poduzetim istražnim radnjama do sada je utvrđeno da se radi o 48-godišnjaku iz Bošnjaka čiji je nestanak policiji prijavljen 4. lipnja 2024. godine.

U tijeku je kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja okolnosti ovog događaja.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 07:47)
U Strizivojni predstavljena prva sjetva koja se radi putem drona

Sjetva pokrovnih usjeva putem drona prva je konkretna aktivnost projekta "Strizivojna prvo digitalno selo u Hrvatskoj", koja je predstavljena u utorak u sjedištu ove općine u Osječko-baranjskoj županiji. 

Sjetvu pokrovnih usjeva odnosno djetelinsko travnate smjese, obavit će partner na projektu tvrtka "Digital Agro" na 50-tak hektara površina poljoprivrednika koji sudjeluju u projektu. Benefiti te sjetve su dodatni financijski poticaji za poljoprivrednike, manja potrošnja goriva, brzina sjetve, ekološki faktor kao i oplemenjivanje i smanjivanje isušivanja tla. 

Direktor tvrtke "Digital Agro" Igor Frljužec rekao je kako se danas po prvi puta u Hrvatskoj prezentira sjetva bez oranja, a uz pomoć drona. Smatra kako je to korisna metoda, jer će omogućiti da u tlu ostane da više vlage, a time i veća razina humusa. 

- Svakako ćemo snimkama pomoću drona i satelita naknadno provjeriti koliko je to bilo učinkovito, a razmatrali smo i postavljanje vremenske stanice sa senzorima, kako bismo bolje pratili uvjete na području općine, pa da točno znamo koliko je bilo vlage u tlu ili oborina - pojasnio je Frljužec. 

Nositelj projekta je Poslovni dnevnik, čiji glavni urednik Vladimir Nišević ističe kako je cilj projekta pokazati da poljoprivreda danas nije ono što je bila prije 50 ili 60 godina ili neka vrsta kuknjave koja se stalno čuje u medijima, već proizvodnja koja ima veliku budućnost.

- Htjeli smo pokazati da današnja poljoprivreda uključuje digitalizaciju i korištenje pametnih tehnologija za povećanje prinosa u poljoprivredi ili količine mlijeka u stočarstvu. Naša osnovna namjera je pokazati i dokazati da se u Hrvatskoj od poljoprivrede može živjeti, da je to zanimanje koje ima budućnost, koje može biti zanimljivo i mladima - pojasnio je Nišević.

 

(Utorak, 18 Lipanj 2024 14:46)

Ruži Marić nagrada za životno djelo

Nakon umirovljenja Ruža Marić je gradonačelnikova savjetnica za kulturu Nakon umirovljenja Ruža Marić je gradonačelnikova savjetnica za kulturu Ustupljeno, Žana Kunji

Nagrada za životno djelo Hrvatskoga muzejskog društva uručena je muzejskoj savjetnici u mirovini Gradskog muzeja Vukovar Ruži Marić u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Ocjenjivački sud je u obrazloženju istaknuo da je Ruža Marić tijekom 1991. i agresije na Hrvatsku, u suradnji s kolegama Gradskog muzeja Vukovar, radila na zaštiti muzejske građe i njenog deponiranja u prostore dvorca Eltz, a u prvim danima agresije fotografiranjem razorenih objekata u Vukovaru stvorila dokumentarnu građu o razaranjima spomenika kulture i o tome izvijestila domaću stručnu javnost.

U progonstvu je nastavila djelovanje u Muzejskom dokumentacijskom centu u Zagrebu na prikupljanju dokumentacije o baštini Vukovara i ratnim razaranjima.

Sudjelovala je u radu niza komisija koje su se bavile temama zaštite kulturne baštine u oružanim sukobima u organizaciji Ministarstva kulture, Muzejskog dokumentacijskog centra i stručnih komisija UNESCO-a, a kao članica Komisije za pripremu povratka i obnovu Vukovara radila je na stvaranju strateškog dokumenta kao polazišta za projekte povratka i obnove Vukovara.

Bila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar u progonstvu koji je bio smješten u Muzeju Mimara u Zagrebu te sudjelovala u izvješćima za međunarodne komisije o razmjerima ratnih šteta.

Između ostaloga, osmislila je i ostvarila ciklus izložbi pod nazivom Povratak – Baština i obnova kojima je u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom u Zagrebu, Arheološkim muzejom u Zagrebu, Galerijom Klovićevi dvori, Etnografskim muzejom u Zagrebu i Posudionicom i radionicom narodnih nošnji prezentirala crkvenu, arheološku, etnografsku i povijesnu baštinu Vukovara.

Za vrijeme mirne reintegracije, kao ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, sudjelovala je u aktivnostima za povratak muzeja u dvorac Eltz, napominje se u obrazloženju te dodaje da je bila članica stručne skupine Ministarstva kulture za povrat muzejskih zbirki otuđenih u vrijeme Domovinskog rata. Vodila je i koordinirala sve organizacijske postupke tehničke, muzeološke i financijske naravi kako bi se realizirala obnovu Gradskog muzeja Vukovar u dvorcu Eltz.

Ružica Marić rođena je 1952. u Borovu. Nakon završetka studija arheologije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu zaposlila se u Gradskome muzeju Vukovar.

Dodijeljen je i niz godišnjih nagrada za projekte ostvarene u 2022. godini, među ostalim i u kategoriji za realiziranu izložbu koju je dobio Gradski muzejVaraždin.

U kategoriji za stalni postav nagrada je dodijeljena Prirodoslovnom muzeju Rijeka, za izdavački projekt nagrađene su Katarina Marić i Sunčica Mustač iz Pomorskoga i povijesnog muzeja Istre, u kategoriji za istraživački rad nagrada je dodijeljena Jadranki Sulić Šprem iz Prirodoslovnoga muzeja Dubrovnik i Frani Čizmiću iz Državnoga arhiva u Dubrovniku te Janji Kovač iz Muzeja Međimurja u Čakovcu.

Pročitano 460 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija