NAJNOVIJE
Gradonačelnik Penava čestitao Uskrs vjernicima koji ga slave po Julijevu kalendaru
 Svim vjernicama i vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, želim sretan i blagoslovljen blagdan, napisao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na gradskoj internetskoj stranici.
(Nedjelja, 05 Svibanj 2024 13:26)
Vukovarski centar kao primjer drugima

U Hrvatskoj se prvi put obilježava 11. svibnja kao Nacionalni dan palijativne.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:57)
Program Festivala nematerijalne kulturne baštine vraćen u središte Vukovara

U Vukovaru se održava trodnevna manifestacija Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:54)
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)

Održana 13. Kulturna manifestacija "Kad je golubica letjela 2023"

Kad je golubica letjela 2023 Kad je golubica letjela 2023 Foto: Janoš Kery

U Petrovcima i Starim Jankovcima održana je 13. Kulturna manifestacija "Kad je golubica letjela, 2023." Cilj manifestacije je njegovanje, čuvanje i razvijanje jezika, narodnih napjeva, nošnje, kulturne i duhovne baštine Panonskih Rusina te jačanje suradnje s rusinskim narodom matičnog teritorija. Manifestacija je započela u petak Međunarodnom rusinskom filmskom večeri gdje su prikazani dokumentarni filmovi rusinske tematike. Održano je i zasjedanje Svjetskog vijeća Rusina na koje su pozvani predstavnici rusinskih kongresnih kulturnih udruga iz 9 zemalja. Obilježena je i 20. obljetnica osnutka i rada udruge "Rusnak, Društva Rusina u Republici Hrvatskoj, 100. obljetnica objavljivanja Gramatike bačko-rusinskog govora te 220. obljetnica rođenja rusinskog buditelja Aleksandra Duhnoviča.Golubica 3

- Manifestacija "Kad je golubica letjela" održava se 13 godina. Golubica se javila kao ideja, naziv Kad je golubica letjela nastala je po jednoj staroj pjesmi koja se pjeva mladoj u svatovima. U okviru te Golubice svake godine održavamo i sjednicu Vijeća Rusina, to je Upravni odbor i čine ga predstavnici deset država. Raspravljamo o kulturi, pravima Rusina jer Rusini matičnu državu nemaju. Rusini su 500 godina u raznim državama kao manjina i Rusini su svugdje lojalna manjina ali postoje razni dijalekti, razlika je u nošnjama a najsličniji smo u pjesmama. Rusina u Republici Hrvatskoj ima 1300 a u Svijetu oko milijun i pol. Najviše ih je u zapadnim djelu Ukrajine Potkarpatju, tamo ih je oko 500 tisuća. Mi u zemljama članicama Europske unije imamo sva prava i obveze koje su potpisane konvencijama EU, međutim u Ukrajini Rusini ginu, stradavaju u tom, ratu ali ne mogu se tako izjašnjavati, tamo su nepriznata nacionalna manjina. Naglasak Svjetskog kongresa Rusina je na potpori da Ukrajina što prije uđe u Europsku uniju a ako uđe moraju ispoštivati sve one uvjete koje poštuju i druge države prema manjinama tako da će onda i Rusini biti priznati. - rekao je predsjednik društva "Rusnak" Mijo Šajtoš.Golubica 2

Događaju je nazočio i predsjednik Savjeta za nacionalna manjine Tibor Varga – Uvijek ćemo podržavati takve manifestacije gdje imaju prilike nastupati i druga društva i udruge i njihove sekcije, tako da ono što oni uvježbavaju tijekom godina mogu prezentirati na takvima manifestacijama. Da ne kažem da su bili gosti iz susjednih zemalja što je za pohvalu. Mi kao Savjet ćemo i dalje sufinancirati takve manifestacije. Drago mi je za Rusine, bila dosta duga manifestacija ali vrijedilo je – rekao je Varga. Nakon Kulturnog programa manifestacija je završila zajedničkom večerom i druženjem.

Pročitano 344 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija