NAJNOVIJE
Otvorena birališta, Hrvatska danas bira novi saziv Sabora

Hrvatska danas bira 11. saziv Hrvatskog sabora, a o tome tko će dobiti priliku formirati novu Vladu i upravljati državom iduće četiri godine odlučuje više od 3.733.000 birača za koje su jutros u 7 sati otvorena birališta.

U Hrvatskoj imamo oko  6.500 biračkih mjesta, a u inozemstvu 110 u 41 državi. 

(Srijeda, 17 Travanj 2024 07:00)
U Vukovaru održana edukacija na temu „Alzheimerova bolest kroz prizmu ljudskih prava“

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi projekt „RE(aktivacija)starijih osoba II.!“ za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U okviru projekta u Gradskoj su knjižnici Vukovar na Odjelu Spajalica organizirali edukaciju s ciljem podizanja razine svijesti te stvaranja poticajnog okruženja za otvaranjem dnevnih boravaka za osobe oboljele od bolesti demencija u onim mjestima gdje ih nema te podizanja razine informiranosti o samim bolestima demencije za stručnjake kao i ostale relevantne dionike u lokalnoj zajednici.

(Utorak, 16 Travanj 2024 16:44)
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)

U Muzeju vučedolske kulture postavljena izložba o spoju prirode i tehnike

U Muzeju vučedolske kulture postavljena izložba o spoju prirode i tehnike Foto: Muzej vučedolske kulture

U Muzeju vučedolske kulture postavljena je izložba o spoju prirode i tehnike. Gostujuća izložba Muzeja Slavonije Osijek pod nazivom „Priroda i tehnika” autorica Sanje Vidović i Ksenije Katalinić usporedbom prirodoslovne i tehničke građe pokazuje povezanost tehnike s prirodom od daleke prošlosti do danas. U Muzeju vučedolske kulture gostovat će do 26. lipnja 2023. godine.

Mirna Šuljug viša kustosica u Muzeju vučedolske kulture ispričala je kako je došlo do postavljanja izložbe u Muzej vučedolske kulture.
- Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji, održivost i dobrobit” odnosno utjecaj čovjeka na okoliš. Upravo zato smo se odlučili na postavljanje ove izložbe u Muzej vučedolske kulture, izložbe koja nam govori kako je priroda utjecala na čovjeka odnosno kako čovjek izvlači ono najbolje iz prirode – naglasila je Šuljug.

Jedna od autorica izložbe, kustosica i voditeljica Tehničkog odjela Muzeja Slavonije Osijek Ksenija Katalinić pojasnila je što posjetitelji na izložbi mogu vidjeti.
- Izložba nas približava onome naizgled jednostavnom – prirodi, ali otkriva njezinu zapanjujuću složenost. Izložbom se interpretira uzajamni odnos čovjeka i prirode, aktualiziraju se inovacije u svijetu tehnologije i potreba očuvanja prirode. Izložba je prošle godine bila postavljena u našem muzeju u Osijeku, a ove smo godine krenuli u gostovanja. Muzej vučedolske kulture je prvi muzej u kojemu gostujemo – pojasnila je Katalinić.

Izložba “Priroda i tehnika”, s glavnom porukom da se zagledamo u prirodu i vratimo joj bar dio oduzetoga, financirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Osječko-baranjske županije.
Otvorenjem izložbe Muzej vučedolske kulture obilježio je Međunarodni dan muzeja.

Pročitano 303 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija