Ispiši ovu stranicu

Od 24. do 28.svibnja u Osijeku se održava prvi Panonski festival knjige

Od 24. do 28.svibnja u Osijeku se održava prvi Panonski festival knjige Foto: Osječko-baranjska županija

Uz slogan „Čitaj, lega, čitaj“ u Dvorani Gradski vrt u Osijeku od 24. do 28. svibnja 2023. godine održat će se prvi Panonski festival knjige, priopćeno je iz Osječko-baranjske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Glavni organizator manifestacije je Zajednica nakladnika i knjižara koja djeluje pri HGK-a, pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek, a partneri su Kulturni centar Osijek, Športski objekti, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Turistička zajednica Grada Osijeka. Posjetitelje očekuje bogat i raznolik program, velika ponuda knjiga (i) po povoljnim cijenama, a ulaz će biti slobodan.

Održavanje i program Panonskog festivala knjige danas (18. svibnja 2023. godine) na konferenciji za medije najavili su zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK-a Slavko Kozina i glavna urednica programa Festivala Ivana Šojat.

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković izrazila je zadovoljstvo što može najaviti „pravu kulturnu i književnu poslasticu“. - Vjerujem da su mnogi ljubitelji knjiga isčekivali upravo ovakav događaj u Osijeku. Poseban naglasak bit će na poticanju čitanja i njegovanja kulture čitanja, osobito kod djece i mladih. Za Grad Osijek to predstavlja presudnu i važnu kulturnu manifestaciju na koju pozivamo ne samo sve građane Osijeka nego i Osječko-baranjske i susjednih županija - kazala je Jasenka Crnković.

- Svaki put kreće s prvim korakom, pa tako i Panonski festival knjige može i treba puno napraviti. Uvjeren sam da će manifestaciju posjetiti veliki broj građana, no najznačajnije je da se u projekt uključe odgojno-obrazovne ustanove, škole, djeca i profesori te potakne čitanje od najmlađih generacija. Osječko-baranjska županija i župan Ivan Anušić daju punu podršku ovom festivalu, koji će u narednom razdoblju imati regionalni karakter. U suradnji s brojnim nakladnicima, kroz prezentacije i promocije i novih knjiga bit će pregršt sadržaja te pozivam sve da se aktivno uključe, posjete i sudjeluju na Panonskom festivalu knjige - rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a, kazao je kako smatra da ne može samo Zagreb biti centar kulture jer postoje i regije koje imaju svoj identitet. Tako je prije pet godina nastao Mediteranski festival knjige u Splitu, koji je od nula došao do 15.000 posjetitelja. Na Panonski festival knjige dolaze mnogi pisci, bit će niz promocija, a više od 40 nakladnika ponudit će knjige s popustima i do 70 posto. - Treći segment Festivala je obrazovni, a obuhvaća radionice i edukacije za djecu kao dio strategije poticanja čitanja koje zagovara Ministarstvo kulture i medija. Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle - poručio je Kozina.

Glavna urednica programa Festivala Ivana Šojat kazala je da Osijek konačno dobiva ulogu koju je davno zaslužio, važan festival na komu će se promovirati ono čega mnogi nisu svjesni, a to je pisana riječ. - Što god se dogodilo, ako nije zapisano, umire s akterom ako to netko nije popratio. Književnost je temelj svake kulture i civilizacije, a književnost smo vrlo ružno i podcjenjivački odgurnuli u stranu i stavili sve druge oblike umjetnosti na prvo mjesto. Zato je važno što su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija shvatili da nam je za naš identitet izuzetno važna knjiga i književnost - rekla je Ivana Šojat te dodala da Festival sadrži 55 programa; radionice s djecom, programe za odrasle, prvi u RH panel o Zakonu o hrvatskom jeziku, niz promocija i panela, stoji u priopćenju.

Pročitano 337 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar