Ispiši ovu stranicu

Milardović u Vukovaru predstavio svoju najnoviju knjigu Pandemija COVID-19 i rat Rusije protiv Ukrajine

Milardović u Vukovaru predstavio svoju najnoviju knjigu Pandemija COVID-19 i rat Rusije protiv Ukrajine Foto: Marija Molnar

U organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar  – Područnoga centra Vukovar i pod pokroviteljstvom Grada Vukovara večeras je u Ružičkinoj kući u Vukovaru predstavljena knjiga Pandemija COVID-19 i rat Rusije protiv Ukrajine prof.dr.sc.Anđelka Milardovića. Nakon Zagreba i Osijeka i vukovarska se javnost upoznala s ovim djelom našeg poznatog politologa, sociologa i sveučilišnoga profesora koja opisuje izvanredno i nesvakidašnje stanje u cijelome svijetu posljednje tri godine, a koje obilježavaju dva ključna događaja – onaj zdravstveni s pandemijom i agresija Rusije na Ukrajinu, fenomeni koja još uvijek traju i značajno su autoru otežali pisanje ove knjige.

- Motiv i razlog da napišem ovu knjigu bio je strah nastao zbog pandemije, a nakon toga i strah od rata. Konstruirao sam ovaj naslov za koji me je puno ljudi pitalo radi li se o kakvoj provokaciji i zašto sam to dvoje spojio. Nije dakako riječ o provokaciji, naime u metodološkom smislu ako se okrenemo povijesti civilizacija vidimo da su se pandemije i ratovi ispreplitali. Primjeri su kuga u Ateni i Peloponeski rat, srednjovjekovni ratovi koji su se ispreplitali s kugom, klimatskim promjenama, padom imuniteta, demografskim promjenama itd., sve do španjolske gripe i Prvog svjetskog rata i danas pandemije COVID-a 19 i rata u Ukrajini. Postoji empirijski materijal koji mi je bio uporište za pisanje. Obradio sam interval od zadnje tri godine, no pišući uvijek sam se vraćao u povijest civilizacija. Svojevrsna je to vožnja uz pomoć retrovizora, ako se mogu tako izraziti – istaknuo je Milardović, koji je prvi puta predstavio neko od svojih djela u Vukovaru.

- Iznimno mi je drago da sam nakon tridesetak objavljenih knjiga dobio priliku predstaviti jednu i u Vukovaru i ovdje govoriti. Zahvaljujem organizatorima i gradskoj upravi na tome – rekao je Milardović.

U predstavljanju koje je održano u razgovornom formatu radijske emisije sudjelovali su dr. sc. Mateo Žanić, voditelj Područnoga centra Instituta Pilar, dr. sc. Dražen Živić, znanstveni savjetnik u trajnom izboru i dr. sc. Sandra Cvikić, znanstvena suradnica, a u ime Grada Vukovara predstavljanju je nazočio pročelnik Upravnoga odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš.

Pročitano 397 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar