NAJNOVIJE
Položen kamen temeljac za kapelicu Krista Kralja Mučenika na Memorijalnom groblju

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio je na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata kamen temeljac za novu kapelicu Krista Kralja Mučenika koja će biti izgrađena pored dvorane za ispraćaj. Kamen je blagoslovio i predvodio molitvu fra Ivica Jagodić, župnik župe sv.Filipa i Jakova u Vukovaru u svojstvu izaslanika mons.Đure Hranića, nadbiskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

(Subota, 03 Lipanj 2023 17:30)
Braniteljice proslavljaju svoj dan, u Vukovar ih došlo preko 400

 Dan je braniteljica Domovinskoga rata Republike Hrvatske koji se ove godine obilježava u Vukovaru. Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast poginulima za domovinu, a vijence su položila izaslanstva udruge Braniteljice Domovinskoga rata RH, Hrvatskoga sabora, Vlade RH, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske zajednice županija te Grada Vukovara.

(Subota, 03 Lipanj 2023 17:26)
Suverenisti predlažu obavezu izlaska na glasanje za sve punoljetne građane

Hrvatski suverenisti predložili su da na parlamentarnim izborima cijela država bude jedna izborna jedinica, uz uvođenje dopisnog glasanja, kao i obaveze izlaska na izbore za sve punoljetne građane, predstavljajući programske smjernice "Suverenisti 24" za "superizbornu" 2024. 

(Subota, 03 Lipanj 2023 14:46)
Osječko-baranjska županija proslavila svoj dan

 U povodu Dana Osječko-baranjske županije izaslanstvo županije predvođeno županom Ivanom Anušićem položilo je vijenac i zapalilo svijeću kod središnjeg križa na Centralnom groblju u Osijeku.

(Petak, 02 Lipanj 2023 15:05)
Obilježena 30. obljetnica rada i djelovanja udruge "Vukovarske majke"

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja nestalim osobama u Domovinskom ratu i na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, svetom misom u crkvi sv. Filipa i Jakova te prigodnim programom pod nazivom „Naših 30 godina zajedništva u potrazi za najmilijima“ u petak je u Vukovaru obilježena 30. obljetnica rada i djelovanja Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke”.

Predsjednica udruge Manda Patko tim je povodom s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata uputila apel za prekidanje šutnje o sudbini nestalih osoba.
- S ovoga mjesta apeliram na sve one, koji nešto znaju o sudbinama nestalih osoba, neka otkriju gdje su grobišta. Ne trebaju se bojati da će biti kažnjeni. Treba nam pomoć, teško nam je, još uvijek tugujemo i tražimo svoje najmilije. Iako je prošlo preko 30 godina, mi se i dalje nadamo pronalasku nestalih članova naših obitelji - poslala je Patko poruku prije početka obilježavanja obljetnice.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić naglasio je kako obitelji nasilno odvedenih i nestalih hrvatskih branitelja imaju neizmjernu podršku od strane županije.
- Trideseta obljetnica Udruge, skoro 32 godine od početka ratnih događanja i od prvih slučajeva nestanka naših ljudi. Ono što se svakoj obitelji najgore može dogoditi je da ne znaju gdje su ostaci njihovih najdražih i da ne znaju njihovu sudbinu. Kako bismo riješili problem nestalih osoba, cijelo društvo mora uložiti napore jer samo će na taj način njihove obitelji pronaći mir - naglasio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Ispred Grada Vukovara obilježavanju rada i djelovanja udruge nazočili su zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić.
- Obilježavamo 30. obljetnicu od osnutka udruge, 30 godina aktivne potrage za nestalim osobama preko udruge i 32. obljetnicu teškoga života svih obitelji koji tragaju za svojim najmilijima. Ovim putem, apeliram na sve državne institucije, ali prvo na sve one građane koji imaju spoznaje iz 1991. godine, neka otkriju što znaju. Velik je protek vremena no, nadam se kako će im savjest proraditi i da ovim obiteljima, koje traže svoje najmilije, otkriju istinu - rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac zahvalivši se članovima udruge na ustrajnom radu i borbi u pronalasku istine.

Članovima Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata pridružio se i ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved.
- Obilježavajući 30. obljetnicu djelovanja udruge „Vukovarske majke” na poseban način se prisjećamo svih naših poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava iz Domovinskog rata. Iskazujem zahvalu svim članicama i članovima udruge „Vukovarske majke”, koje su u proteklih sedam godina snažan partner Ministarstvu hrvatskih branitelja u svakodnevnoj koordinaciji sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja – naglasio je ministar Tomo Medved.

Molitvu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić.

Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke” danas broji oko 40-tak članova.

(Petak, 02 Lipanj 2023 13:50)
U Vukovaru identificirano još pet osoba nestalih u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru identificirano je pet osoba nestalih u Domovinskom ratu, čiji su posmrtni ostaci u veljači pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice u Šarviz Doli u blizini Negoslavaca.

(Petak, 02 Lipanj 2023 11:41)
U središtu Vukovara održana akcija Hodaj u mojim cipelama

Važnost suzbijanja diskriminacije temeljem invaliditeta, osvještavanje prepreka na koje svakodnevno nailaze osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju te ponuda rješenja za podršku i ravnopravnost tih ranjivih skupina, ciljevi su javne akcije pod nazivom Hodaj u mojim cipelama koju su organizirali članovi i članice Udruge Vukovarski leptirći u središtu Vukovara. Brojnim interaktivnim primjerima omogućili su građanima da osjete što znači kretati se pomoću invalidskih kolica, napraviti transfer iz kolica u automobil, kretati se uz pomoć terapijskog psa, baviti se sportom, odnosno bar na kratko vrijeme osjetiti kako žive osobe s invaliditetom 24 sata dnevno.

(Petak, 02 Lipanj 2023 11:30)

14. Međunarodna konferencija o akvakulturi - Održivi razvoj akvakulture

14. Međunarodna konferencija o akvakulturi - Održivi razvoj akvakulture Foto: Sandra Grgić

Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Institutom Ruđera Boškovića, Hrvatskim veterinarskim institutom, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek, Veleučilištem “Lavoslav Ružička” u Vukovaru i Sveučilištem u Dubrovniku, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede održava u Vukovaru 14. međunarodnu konferencija o akvakulturi - Održivi razvoj akvakulture. Riječ je o tradicionalnom susretu gospodarstvenika, znanstvenika, predstavnika državne uprave i ostalih povezanih sudionika iz područja akvakulture.

Dragan Kovačević potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam uoči početka konferencije istaknuo je kako se danas hrvatsko ribarstvo nalazi pred brojnim izazovima, od digitalizacije, zelene tranzicije pa do klimatskih promjena.
- Suša nam je prošle godine nanijela velike štete u pojedinim mikro lokacijama toplovodnog uzgoja tako da vjerujemo da će ova konferencija biti dobra platforma za jedno sinergijsko djelovanje države, gospodarstva i znanosti u rješavanju ključnih pitanja. Hrvatsko ribarstvo ima strateški značaj za hrvatsku poljoprivredu i prehrambenu industriju. S jedne strane, zemlja smo koja ne proizvodi dovoljno hrane, koja u vanjskotrgovinskoj razmjeni ima veliki vanjskotrgovinski deficit, ali s druge strane sa zadovoljstvom možemo konstatirati kako proizvodi ribarstva u razmjeni bilježe višegodišnji suficit. Prošle smo godine imali suficit od 65 milijuna eura, uvezli smo ribljih proizvoda u vrijednosti od 247 milijuna eura, ali smo istovremeno i izvezli u vrijednosti od 312 milijuna eura. Kontinuirano nam raste broj zaposlenih u akvakulturi, broj investicija, proizvodni kapaciteti i prihodi naših proizvođača. Važno je i naglasiti kako u Hrvatskoj imamo apsurd, a to je činjenica da smo s jedne strane mediteranska zemlja, zemlja koja ima dobar potencijal u uzgoju ribe, dobre rezultate i dobru vanjskotrgovinsko razmjenu, ali s druge strane prosječna potrošnja ribe po stanovniku je 23 kilograma i ispod smo prosjeka Europske unije – pojasnio je Kovačević.

Ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede Ante Mišura podsjetio je kako je akvakultura strateška gospodarska grana Republike Hrvatske.  

- Ako gledamo rast akvakulture u posljednjih nekoliko godina možemo vidjeti da ima značajnu budućnost i veliki potencijal. Trenutno se nalazimo u jednom izazovnom razdoblju jer koristimo dva fonda, onaj 2014.-2020. završavamo, a u ovome 2021.-2027. započinjemo korištenje. U oba imamo na raspolaganju 340 milijuna eura. Također, napravili samo i Nacionalni plan razvoja akvakulture do 2027. godine kroz koji želimo imati održivu akvakulturu usklađenu s okolišnim ciljevima. Akvakultura ima veliki socioekonomski značaj, pogotovo u ruralnim područjima i na otocima gdje se stanovništvo zapošljava kroz cijelu godinu i ima veliku sinergiju s drugim djelatnostima – rekao je Mišura.

Ksenija Vukman predsjednica Grupacije slatkovodnog uzgoja Udruženja ribarstva HKG pojasnila je kako je na području Republike Hrvatske trenutno u funkciji oko 12.000 hektara slatkovodnih ribnjaka.
- Do prije desetak godina više od polovice ribnjaka u Hrvatskoj bilo je bez proizvodnje i zaraslo. Unazad desetak godina napravljene su višemilijunske investicije, ribnjaci su stavljeni u funkciju, pokrenuta je proizvodnja, vratila nam se bioraznolikost na ribnjacima i otvorena je prva tvornica za preradu slatkovodne ribe. Nakon više godina stagnacije i pada proizvodnje konačno smo dočekali i rast. U 2021. godini ukupna proizvodnja slatkovodne ribe povećana je za 46 posto sa velikim naglaskom na toplovodnu ribu gdje je povećanje bilo gotovo 60 posto – rekla je Vukman.

Predsjednik Grupacije marikulture Udruženja ribarstva HKG Ivan Leko govorio je o stanju marikulture u Republici Hrvatskoj.

- 2021. godina završena je s rekordnom proizvodnjom u marikulturi. Postignuti su rekordi u proizvodnji tune gdje smo prešli 5000 tona, brancina preko 9000 tona dok proizvodnja školjki stagnira. U 2022. godini očekivanja su da ćemo prikazati daljnji rast i zapravo se približiti ispunjenju brojki koje su postavljene u ciljevima Nacionalnog programa za razvoj akvakulture za 2027. godinu – naglasio je Leko.

Na konferenciji sudjeluju, uz brojne proizvođače i znanstvenike i predstavnici Vukovarsko srijemske županije i Grada Vukovara.

Konferencija se od 2007. godine održava u Vukovaru, prvo pod nazivom Međunarodno savjetovanje o slatkovodnom ribarstvu, potom Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o ribarstvu, a prethodila su joj dva Nacionalna znanstveno-stručno savjetovanja s međunarodnim sudjelovanjem, koja su održana u Bizovcu u periodu 1999-2002. 

Pročitano 185 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija