Ispiši ovu stranicu

Izložba „Umjetnost tapiserije”

Izložba „Umjetnost tapiserije” Foto: Sandra Grgić

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba „Umjetnost tapiserije” zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović.

Izložba je organizirana u suradnji Gradskog muzeja Vukovar i Narodnog muzeja Zadar uz podršku Zadarske županije, s ciljem prezentiranja umjetničke baštine Zadarske županije.

Prema riječima kustosice Narodnog muzeja Zadar i voditeljice izložbe Marije Šarić Ban, zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović izdvaja se svojom vrijednošću i posebnošću umjetničkog izraza i tekstilnog umjetničkog rada.

Vrijednost zbirke temelji se na činjenici da se radi o velikom objedinjenom opusu umjetnika, bračnog para Tomljanović, a gostujućom izložbom u Vukovaru planira se širu javnost upoznati s djelom bračnoga para.

- Izložba je specifična po predstavljanju likovnog cjeloživotnog rada i opusa umjetnika Ivana i Ane Tomljanović, zadarskih umjetnika, koji su Narodnom muzeju Zadar darovali kompletnu zbirku tapiserija i još neka umjetnička tkanja odnosno cijeli svoj životni rad. Kroz ovu izložbu izdvajamo 18 tapiserija kroz koje prikazujemo presjek svih njihovih faza rada – rekla je Šarić Ban te pojasnila kako je izložba podijeljena u četiri tematske cjeline. Prva je geometrijska forma i apstrakcija kao polazište inspirirano velebitskom prirodom, druga je Realizam u prikazu grada Zadra i prirode, treća je kršćanska tematika te četvrta portreti.

Uz izložbu prikazuje se i autorski  film Ivana Tomljanovića i Ronalda Šokčevića „U traženju izgubljene baštine” posvećen tkanju tapiserija.

Izložbu Umjetnost tapiserije svi zainteresirani mogu pogledati do 13. veljače 2023. godine.

Pročitano 378 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI