Ispiši ovu stranicu

Zlatne tamburaše HKGD Dunav primio župan Dekanić

Zlatne tamburaše HKGD Dunav primio župan Dekanić Foto: HRV/Marija Molnar

Nakon što su na 29.susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava održanom u Dugom Selu, osvojili zlatnu plaketu i prvo mjesto u konkurenciji folklornih orkestara, članove Folklornog sastava Hrvatskog kulturno-glazbenog društva Dunav (HKGD) iz Vukovara u Palači Srijem primio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Voditelj sastava Dario Hegeduš istaknuo je da djeluju od 2015.godine, a prvo mjesto i zlatna plaketa sa spomenute smotre prema odluci stručnoga povjerenstva u čjem je sastavu bio i proslavljeni Siniša Leopold, dosad je najveći uspjeh ovog folklornog sastava.

NAJBOLJI MEĐU 900

- Brojimo oko 25 članova, od najmanjih osnovnoškolaca do našeg najstarijeg i počasnog člana, 85-godišnjeg Egidi Amsa koji više ne svira aktivno, ali prati sve naše uspjehe. I ove smo godine dokazali da smo se u izazovnim vremenima uspjeli održati te da i dalje, kroz tamburu, uspješno predstavljamo tradiciju Vukovara i Vukovarsko-srijemske. Osim što smo osvojili zlatnu plaketu, puno nam znači prvo mjesto u kategoriji folklornih sastava. Bavimo se prije svega folklorom, no uspjeli smo napraviti i orkestralni repertoar. Ponosan sam na sve iz sastava, mi smo i kolege i prijatelji i vjerujem da će nam iduća godina također biti uspješna - naglasio je Hegeduš.

JAKA KONKURENCIJA IZ CIJELE HRVATSKE

Nakon procesa selekcije u kojem je sudjelovalo 45 tamburaških orkestara i sastava s više od 900 izvođača, na finalnom natjecanju u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, natjecalo se 19 sastava iz 12 hrvatskih županija, s preko 400 tamburaša, a Hegeduš je objasnio i kojim su se skladbama predstavili.

- Bila je velika konkurencija jako dobrih orkestara od Dubrovnika i Linđe preko domaćina u Dugom Selu, orkestra Mak iz Trnovca i nas iz Vukovara. Svi su odlično svirali, no nama je prevagnuo koji bod više od žirija kojem se zahvaljujemo. Izveli smo dvije skladbe – Bunjevački motivi i S one strane kraj Dunava, a nosili smo bunjevačku i slavonsku nošnju kako bi i vizualno cijeli nastup dobro izgledao – rekao je Hegeduš, naglašavajući i da važnu ulogu u ovom orkestru ima voditeljica pjevanja Marija Maslov.

NA ČELU ŽIRIJA SINIŠA LEOPOLD

Župan Dekanić čestitao je članovima sastava na ovom sjajnom rezultatu, posebno ističući da su unatoč tek sedmoj godini postojanja i rada uspjeli osvojiti tri zlatne plakete od kojih je ova posljednja najveća i najvažnija.

- Koliko je ta nagrada bitna doboljno govori i činjenica da je u samoj završnici natjecanja žiri predvodio Siniša Leopold i mislim da to sve govori i o veličini natjecanja i veličini uspjeha koji su postigli. Smatram stoga iznimno važnim ova 24 mlada tamburaša pred kojima je karijera, solistička ili u orkestru pozdraviti i čestitati im na uspjehu – istaknuo je Dekanić.

NISU IMALI OVAKAV ORKESTAR VIŠE OD 50 GODINA

Ove godine HKGD Dunav slavi 155.obljetnicu postojanja i jedno je od najstarijih društava u cijeloj Hrvatskoj, istaknuo je tijekom prijema kod župana predsjednik Umjetničkog odjela HKGD Dunav Zlatko Hegeduš.

- Ova je nagrada već treća zlatna plaketa i ujedno ove godine i prvo mjesto, a rezultat je dugogodišnjeg rada, posebice našim povratkom u Hrvatski dom 2007.godine. Odonda smo imali za cilj obnoviti tamburaški orkestar kao onakav kakav je HKGD Dunav imao kroz svoju povijest. Orkestar poput ovog današnjeg nismo imali više od 50 godina. Riječ je o mladoj generaciji za koju vjerujem da će trajati, ponosni smo i drago nam je da su u Vukovar i Vukovarsko-srijemsku donijeli ovako značajan uspjeh – istaknuo je Zlatko Hegeduš.

 

 

 

 

Pročitano 351 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar