Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

KUD "Šumari" iz Vinkovaca proslavio 70. obljetnicu

KUD "Šumari" iz Vinkovaca proslavio 70. obljetnicu Foto: HRV

Velikim koncertom uz nastup svih sekcija, Kulturno-umjetničko društvo "Šumari" iz Vinkovaca proslavili su u petak 70. obljetnicu aktivnog djelovanja.

- Što reći, 70 godina prošlosti, hvala Bogu. Puno je to godina, ali nismo starci, gledamo ovu mladost oko nas i to je budućnost našega KUD-a. Na nama je da osmislimo budućnost, privučemo što više mladosti te da afirmiramo u ovoj tradicijskoj kulturi. Godine su nezaustavljive, ali evo hvala Bogu mi smo ih nanizali. Bilo je tu puno trenutaka, hvala svim generacijama koje su uložile svoj trud. Bilo je tu gadnih vremena, kao što je bilo za vremena Domovinskog rata i gospodarskih kriza, no svaka generacija ostavila je svoj trag. Čekamo 100 godina s veseljem - rekao je Krasnodar Sabljić, predsjednik KUD Šumari.

U Šumarima danas djeluje sedam sekcija. Sve započinje s dječjim ansamblom, kojega čine mlađa i starija dječja skupina. Zatim, slijede prvi ansambl, tamburaški orkestar starijih članova s vokalnim solistima, tamburaška škola, tamburaški orkestar prvom ansamblu, veterani te ŽPS Šumarice.

Glavni koncept svečanosti bio je „Manje priče, više plesa” putem kojega su se u 3 plesna spleta bez najava uspjele spojiti po tri koreografije. Također, prikazao se široki opus plesa i nošnji iz svih dijelova Hrvatske.

U prigodi obljetnice, KUD "Šumari" objavio je i monografiju "Oj, rastiću šušnjati" te je uz potporu Hrvatskih šuma nabavio tamburaške instrumente i nošnje za sve koreografije.

- KUD Šumari su jedan od najstarijih kulturno umjetničkih društava u našoj županiji, nastao je entuzijazmom šumara iz tog vremena. Održao se do dan danas, uz puno odricanja svih onih ljudi koji su godinama vodili ovaj KUD, koji su u njima plesali te pomagali na bilo koji način. Oni su uvijek bili vezani uz Hrvatske šume, uvijek je bio jedan integrirani dio Hrvatskog šumarskog društva. U zadnje vrijeme KUD je dosta aktivirao svoje djelovanje, ima nekoliko inozemnih ekskurzija u kojima su u velikoj mjeri pripomogle Ministarstvu kulture, gradu Vinkovcima te Vukovarsko-srijemskoj županiji, a upravo oni izdvajaju sredstva za očuvanje tradicije i kulture našeg čovjeka - zaključio je Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

Društvo redovito nastupa na mnogim folklornim priredbama u zemlji i inozemstvu.

Pročitano 448 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI