Ispiši ovu stranicu

Ukrajinskim filmom Vizija leptira svečano otvoren 16.VFF

Otvorenje 16. VFF-a Otvorenje 16. VFF-a Foto: HRV/Valerija Lozančić

Projekcijom mađarskog kratkog igranog filma Eger, 1552 i ukrajinskog dugometražnog Vizija leptira u našem je gradu večeras svečano otvoren 16.Vukovar film festival – festival podunavskih zemalja.

Riječ je o jedinstvenom filmskom festivalu u svijetu, koji se odvija na otvorenom, na obali Dunava, a u natjecateljskom programu prikazuje filmove nastale u podunavskim zemljama.
Ove godine publika može pogledati preko 60 kratkih, dugometražnih i dokumentarnih filmova te filmskih ostvarenja u službenoj konkurenciji i popratnome programu uz brojne dodatne sadržaje.

16.Vukovar film festival otvorio je zamjenik gradonačelnika Filip Sušac poželjevši svima toplu dobrodošlicu.
- VFF znači jako puno za grad Vukovar. U ovih 16 godina donio nam je gotovo 1.000 filmskih naslova i iznimno nam je drago što je riječ o nominiranim i nagrađivanim filmovima na prestižnim svjetskim festivalima od Canessa, Berlina, Venecije do Madrida. I ove godine imamo 60-ak iznimnih filmova, ali i brojne radionice, edukacije te prezentacije proizvoda i delicija naših nacionalnih manjina – rekao je Sušac dodajući kako je redatelj ukrajinskog filma Vizija leptira Maksym Nakonečni u Cannesu pred svim svjetskim medijima izjavio da će iduće prikazivanje filma biti u Vukovaru jer ono što je Mariupolj za Ukrajinu to je Vukovar za Hrvatsku.
- To je uistinu velika i snažna poruka te potpora našemu gradu na kojoj mu zahvaljujem – poručio je Sušac.

Umjetnički direktor Dejan Sinovčić naglasio je kako ove godine svjetski filmski festivali daju potporu ukrajinskoj kinematografiji, čiji filmaši „nisu ni sanjali da će kamere zamijeniti puškama”.
- VFF pridružuje se toj podršci i stoga će se u natjecateljskom programu naći po jedan kratki, dugometražni i dokumentarni film iz Ukrajine. Posebno smo ponosni na film Vizija leptira koji nakon svjetske premijere u Cannesu ima regionalnu premijeru upravo u Vukovaru. Riječ je o filmu koji je nastao u koprodukciji hrvatske kompanije 4Film – rekao je Sinovčić dodajući kako je film koji je nastao prije nekoliko godina gotovo proročanski predvidio događanja u Ukrajini.

Naime, debitantski film Maksyma Nakonechnyega Vizija leptira surova je i nadrealna priča o Ukrajinki imena Lilia koja se, nakon mjeseci provedenih u ratnom zatočeništvu, pokušava vratiti životu u svojoj zemlji, kao vojnikinja i kao supruga, odbijajući se identificirati kao žrtva.

Premijeri u Vukovaru nazočila je i glavna glumica filma Vizija Leptira Rita Burkovska te jedan od hrvatskih glumaca koji se pojavljuje u filmu, Edvin Livarić.
- Znam povijest vašega grada, ratna stradavanja i sve ono što se ovdje događalo i stoga mi je jako drago što sam ovdje i što ovdje promoviramo svoj film. Film je nastao prije osam godina, ali je predvidio sve ono što nam se sada događa u Ukrajini – rekla je Burkovska.

 VFF glumci Valerija Lozančić

Direktor VFF-a Igor Rakonić poručio je kako su donijeli 60-ak sjajinh filmova.
- Uživajte u filmovima, donijeli smo ih 60-ak i svi su sjajni, sjaje se od nagrada - poručio je Rakonić.

Inače, zaljubljenici filmske umjetnosti i sadržaja vezanih uz film, projekcije mogu pratiti na pet lokacija u gradu, od terase Agencije za vodne putove na Otoku sportova, preko Cinestara, Hrvatskoga doma Vukovar, perivoja dvorca Eltz i kina u Borovu naselju.

Članove stručnog festivalskog žirija ove godine čine glumac Marko Cindrić, književnik i autor Velimir Grgić te bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović.

Organizatori festivala su tvrtka Discovery, Grad Vukovar, Hrvatski dom Vukovar i Turistička zajednica grada Vukovara.

 

Pročitano 660 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić