NAJNOVIJE
U Andrijaševcima pronađena mrtva ženska osoba

Policijska uprava vukovarsko-srijemska primila je u 15,35 sati telefonsku dojavu da je u području Andrijaševaca pronađena mrtva ženska osoba.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 19:19)
Plesom quadrille završili obrazovanje u srednjim školama

Maturanti Osječko-baranjske županije, njih 2.410, plesali su poznati francuski dvorski ples quadrillu te se na taj način oprostili od srednjoškolskih klupa.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:36)
Razvrstavanje otpada od malih nogu

Gradske vlasti Vinkovaca nabavile su 30 edukativnih dječjih setova od po tri spremnika za odvajanje plastike, papira i stakla koji su prilagođeni dječjem uzrastu, a koji će biti podijeljeni vrtićima i školama te postavljeni uz dječja igrališta u gradu.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:27)
EU tuži gradonačelnika Nove Gradiške

Ured europskog javnog tužitelja podigao je optužnicu protiv deset hrvatskih optuženika, među kojima su i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te poduzetnik Krešo Petek.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:21)
U Hrvatskoj nestalo devetero djece

Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu organizirao je obilježavanje Međunarodnoga dana nestale djece. Sudionici su se okupili na promenadi u Osijeku kako bi skrenuo pozornost na važnost pravodobnoga reagiranja pri nestanku djeteta, a svake godine na području Europske Unije nestane oko 300.000 djece.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:19)
Na području VSŽ 1478 maturanata

Na području Vukovarsko-srijemske županije u 15 srednjih škola i 95 završnih razreda imamo 1478 maturanata.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 15:39)
Zbog održavanja Vukovarskog polumaratona u subotu posebna regulacija prometa od 9-13 sati

U subotu, 28. svibnja  u Vukovaru će se održati četvrti po redu Vukovarski polumaraton tijekom kojega će na snazi biti posebna regulacija prometa u vremenu od 9 do 13 sati.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 12:46)

Iznimno uspješan prvi Festival Znanosti u Vukovaru

Iznimno uspješan prvi Festival Znanosti u Vukovaru Foto: Vanessa Kupina

U Vukovaru se ove godine po prvi puta organizirao Festival znanosti, manifestacija koja se u Hrvatskoj održava od 2003. godine.

Ovogodišnji program manifestacije sadržavao je više od 45 aktivnosti koje je provodilo stotinjak znanstvenika na četiri lokacije. Organizatori su bili Gimnazija Vukovar, Veleučilište „Lavoslav Ružička”, Muzej Vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar, a o uspješnosti organizacije ove manifestacije više je rekla Giana Marović Zeko, ravnateljica Gimnazije Vukovar.

- Zadovoljni smo ovogodišnjim, prvim Festivalom znanosti u Vukovaru, čija je organizacija bila zaista zahtjevna i izazovna, ali je ovaj izazov postao zadovoljstvo. Ovo je 19. Festival znanosti u Hrvatskoj i ponosni smo što smo Vukovar upisali na kartu manifestacije, jer mi smo 38. smo grad koji se uključio u ovu manifestaciju. Imamo takve institucije i kulturne ustanove koje moramo istaknuti, koje jako puno rade i imaju divne rezultate te koje su i ovoga puta ostvarile iste rezultate. U početnome dijelu, kada su se sudionici prijavljivali, promišljali smo o tome hoće li biti dovoljno sudionika i hoće li ova manifestacija uspjeti, a na koncu smo zadovoljni jer prijavljeno je više od 45 aktivnosti, što se tiče sudionika, ta brojka je prešla sto, a ugostili smo i doktora Primorca i veleposlanika Izraela Mora – rekla je Marović Zeko rekavši i koja je svrha ove manifestacije.

festival 3

- Nastojali smo obuhvatiti sve populacije i zaista su se svi uključili, posjećenost je bila velika tako da smo uspjeli ostvariti željeno, a to je približiti znanost javnosti i mladima te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Moramo potaknuti žeđ za dodatnim znanjima kod mladih, potaknuti znatiželju kao osnovnu potrebu. Važno je i demistificirati znanost, pokazati kako je ona sveprisutna u društvu i životu – pojasnila je Marović Zeko te opisala i na koji je način prezentirana i obrađena ovogodišnja krovna tema.
- Tema je vrlo inspirativna i aktualna, naime tema je život, u svim svojim segmentima, pitanjima i potpitanjima. Tako smo temi i pristupili, dali smo prostor svima koji su se prijavili, da oni budu ti kreativci koji će svojim idejama uključiti se u ovu aktualnu temu i nama pokazati na koji način oni vide život i na koju su se perspektivu života oni odlučili. Bio je veliki broj radionica i predavanja, mogli smo čuti od predavanja na temu zdravoga života do prikazivanja svemira, zaista zastupljenost različitih tema na ovu aktualnu temu života – rekla je Marović Zeko zaključivši riječima kako će se Festival znanosti vratiti u Vukovar i iduće godine u još većem obliku i s bogatijim programom.

 Festival znanosti zatvoren je u subotu u 13 sati u Gradskome muzeju Vukovar.

Pročitano 135 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija