NAJNOVIJE
Skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku 3. prosinca u 17 sati počinje predstavljanje knjige Međunarodni press centar – skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku autorice Gordane Lessinger.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 20:28)
Osječani obilježavaju 700. godišnjicu Danteove smrti

U galeriji Waldinger u Osijeku otvorena je izložba likovnih radova šestorice umjetnika nazvana Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 20:27)
Osječani slave Dan grada

U okviru proslave Dana grada, održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća grada Osijeka na kojoj se gradonačelnik Ivan Radić posebno osvrnuo na rekordan proračun odnosno najveći proračun ikada donesen u povijesti grada.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 18:25)
U Iloku završena druga faza projekta Zaželi

Održana je završna konferencija projekta Zaželi-Grad Ilok, faza II, vrijednog nešto više od 3,6 milijuna kuna i financiranog sredstvima Europskoga socijalnoga fonda te državnoga proračuna RH.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 17:28)
Beroš: Zasad ne razmišljamo o uvođenju obveznog cijepljenja

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je nakon sjednice Vlade kako se zasad ne razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja protiv covida-19, ali sve mjere ovise o epidemiološkoj situaciji, a moguć je i peti val pandemije ako se ne postigne dovoljna razina procijepljenosti, prenosi HINA.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 16:54)
Izabrani promotori nenasilja za 2021. godinu

Uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Grada Županje i Vukovarsko-srijemske županije, Policijska uprava vukovarsko-srijemska organizirala je u Županji preventivno-edukativni program In memoriam Miroslav Tunjić – Živim život bez nasilja.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 16:47)
Provaljivao u trgovine, izazivao požare

Policijski službenici uhitili su 23-godišnjeg Vinkovčanina nakon što su ga zatekli da provaljuje u trgovinu mješovite robe u Vinkovcima.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 16:29)

U Vukovaru prikazan dokumentarni film "1991. TKO JE TVOJ BLIŽNJI?"

U Vukovaru prikazan dokumentarni film "1991. TKO JE TVOJ BLIŽNJI?" Foto: Vanessa Kupina

U nedjelju, 21. studenog u Hrvatskome domu Vukovar održana je projekcija dokumentarnog filma „1991. Tko je tvoj bližnji?” redatelja Gorana Maršaleka i scenarista Tomislava Šulja. 

Riječ je o dokumentarnom filmu koji je nastao u produkciji Udruge veterana, vojnika i domoljuba, a prikazuje priče stranih dragovoljaca Domovinskog rata koji se, vodeći se vlastitim osjećajem za pravdu, 1991. godine uključuju u obranu Hrvatske.

Dražen Hržnjak, producent filma i predsjednik Udruge veterana, vojnika i domoljuba rekao je kako je film nastao u namjeri da se ispričaju, mnogima i dalje nepoznate priče o pojedincima koji su došli u Hrvatsku kako bi pomogli Hrvatima u borbi protiv nadmoćnog agresora ponukani upravo izvještajima i slikama iz Vukovara.
- Intencija je upoznati javnost s pojmom stranca u Domovinskom ratu jer imamo nevjerojatnu tezu da su oni bili „psi rata” ili avanturisti što ne odgovara istini. Želja je bila podsjetiti ljude na 1991. godinu i što ona znači ljudima koji su te godine bili aktivno uključeni u obranu Hrvatske - pojasnio je Hržanjek.

projekcija dokumentarnog filma 2

 Strani dragovoljci stigli su iz 45 zemalja diljem svijeta, a nakon rata doživjeli su brojne neugodnosti pri povratku u svoje zemlje, dok su drugi svoje živote nastavili živjeti u zemlji za koju su se borili. Većina nije uspjela ostvariti svoja braniteljska prava.

 Steve Gaunt, jedan od protagonista filma i strani dragovoljac Domovinskog rata izrazio je svoje zadovoljstvo dokumentarnim filmom.
- Pitali su nas prava pitanja. Zašto smo došli u Hrvatsku, ali i kakvi smo mi kao ljudi. Mi nismo bili kriminalci, nismo pobjegli, nismo došli ubijati ljude. Mi smo došli ovdje kako bismo pomogli, ja nisam dotaknuo pušku dok nisam došao u Hrvatsku. Mi smo htjeli doći u Vukovar i znali smo što nas čeka, ali došli smo u Vinkovce i tamo smo ostali do kraja rata. I danas me pitaju zašto nisam otišao kući. Ovo je moj dom – rekao je Gaunt nakon projekcije filma.

projekcija dokumentarnog filma 3

 Projekciji filma nazočio je i Ratko Dovičin iz Savjeta za branitelje Vukovarsko-srijemske županije.
- Svaki film o braniteljima i Domovinskom ratu je značajan, a sve što je bitno, potrebno je ponavljati zbog budućih naraštaja. Bit Domovinskog rata je sloboda jer bez slobode i slobodnog čovjeka nema napretka – rekao je Dovičin.

 Darko Dimić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelja Grada Vukovara naglasio je kako su se tijekom 1991. godinama u brojnim svjetskim medijima širile brojne neistine o Hrvatskoj i Vukovaru te kako je iznimno važno spomenuti one koji su unatoč tome došli braniti Hrvatsku od agresora.
- Tada je bilo vrlo bitno da se istina promiče, da se ta istina pošalje u svijet, da se vidi što se događa u Hrvatskoj. Ti ljudi koji su dolazili iz cijeloga svijeta uvidjeli su o čemu se radi, nažalost neki su od njih stradali, među njima je i Jean-Michel Nicolier. Ono što je važno da je istina ipak pronašla svoj put i otišla van - rekao je Dimić.

 

Pročitano 142 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija