Ispiši ovu stranicu

Predstavljena virtualna izložba „Brane Crlenjak – Vukovarski Srijemac"

Predstavljena virtualna izložba „Brane Crlenjak – Vukovarski Srijemac" Foto: Milan Paun

U sklopu programskog ciklusa „Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar“ predstavljena je virtualna izložba „Brane Crlenjak – Vukovarski Srijemac“.

Brane Crlenjak jedna je od najznačajnijih stvaralačkih osobnosti u cjelokupnoj vukovarskoj kulturi. Zvanjem profesor književnosti, ostao je u neizbrisivoj uspomeni generacijama svojih učenika. Krug njegovih zanimanja bio je širok, a njegovo djelovanje pomicalo je Vukovar s ruba u središte kulturnih zbivanja.

- Svoj je dar više od šezdeset godina ulagao u likovnu umjetnost, pokazujući strasnu posvećenost i ostvarujući vrhunske domete u slikarstvu, grafici i kiparstvu. Njegov rad u medaljarstvu, koji ga je doveo među najznačajnije hrvatske stvaraoce ove forme male plastike, bio je zapažen i visoko ocijenjen i u međunarodnim razmjerima. Kao kroničar kulturnog života, likovni i književni kritičar, povjesničar vukovarskog ribarstva, urbanizma i arhitekture ostavio je dragocjene pisane tragove o vukovarskoj prošlosti – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Jelena Miškić te dodala kako su lik i djelo profesora Crlenjaka važna sastavnica Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Vukovar. Tu su prikupljene i obrađene njegove autorske knjige, djela koja je priredio ili ilustrirao, njegove grafičke mape, katalozi samostalnih i skupnih likovnih izložbi na kojima je sudjelovao, a zabilježeni su i članci koje je objavio u brojnim periodičnim publikacijama.

- Uz dopuštenje i uz pomoć obitelji Brane Crlenjaka prikupljena je obimna, dijelom neobjavljena i nepoznata, građa o njegovom životu i radu. Dio sabranog materijala je digitaliziran te je, zahvaljujući suradnji Gradskog muzeja Vukovar kao i potpori Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, pretočen u virtualnu izložbu Brane Crlenjak – Vukovarski Srijemac. Ovom izložbom Gradska knjižnica Vukovar, kao jedan od čuvara kulturnog naslijeđa, želi ostaviti trajan podsjetnik na nesvakidašnja umjetnička i intelektualna pregnuća čovjeka koji je već za života postao neraskidiv dio identiteta Vukovara te ostvario opus važan i za nacionalnu kulturu. Pouzdan suradnik bio je, kao i uvijek, Gradski muzej Vukovar koji je ustupio na upotrebu dio građe iz svojih bogatih zbirki – pojasnila je Miškić.
Znatan dio građe, knjiga, kataloga, sitnog tiska i novinskih izrezaka o profesoru Crlenjaku sabran je tijekom vremena u Zavičajnoj zbirci Gradske knjižnice Vukovar.

- Bilo je izazovno i zahtjevno iz nepreglednog mnoštva građe izabrati ono što je najreprezentativnije i najrelevantnije te bi se moglo reći kako je, obzirom na sadržaj, ovo tek jedan od mogućih pregleda profesorovih umjetničkih ostvarenja – naglasila je ravnateljica Miškić.

Izložba se sastoji od 99 objava ili – govoreći u kategorijama klasične izložbe – panoa i sadrži 570 digitaliziranih priloga.

Glavne točke života i rada profesora Crlenjaka predstavljene su na vodoravnoj vremenskoj crti, dok su uspravno, u padajućim izbornicima, okupljena glavna područja njegovog umjetničkog i intelektualnog rada. Slikovne priloge prate prigodni tekstovi među kojima su Crlenjakovi citati te kritički prikazi koji govore o njegovom radu i stvaralaštvu.

Pročitano 577 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI