NAJNOVIJE
U proračunu Grada Županje nije iskazan manjak od 3 milijuna kuna

Nakon preuzimanja vođenja Grada Županje gradonačelnik Damir Juzbašić angažirao je u lipnju neovisnu revizorska tvrtka Crowe Horwath Revizija d.o.o. Zagreb kako bi obavila dubinsku analizu proračuna Županje radi dokumentiranja činjeničnog stanja i eventualnih odstupanja i nepravilnosti. Uz pregled posljednjeg nalaza Državnog ureda za reviziju i provjeru otklanjanja utvrđenih nedostataka, obavljena je revizija proračunskih rashoda za 2020. i prvih šest mjeseci ove godine, revizija proračunskih prihoda za isto razdoblje, osim prihoda poslovanja po osnovi poreza i doprinosa te analiza izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci 2021.Izvješće revizorske tvrtke potvrdilo je kako u proračunu Grada Županje nije iskazan manjak od 3 milijuna kuna, a riječ je o dugu nešto većem od 1.500.000 kuna iz 2020. i beskamatnom kreditu od 1.400.000 kuna.

(Srijeda, 20 Listopad 2021 20:29)
Milić: Netočno je da se od 1. studenoga širi primjena covid potvrdi

Glasnogovornik Vlade RH Marko Milić opovrgnuo je pisanje pojedinih medija u srijedu da Hrvatska od 1. studenoga širi primjenu covid potvrda na sve ugostiteljske objekte, trgovačke centre i na veći broj društvenih djelatnosti, pozvavši sve u društvu na promoviranje cijepljenja, prenosi Hina.

(Srijeda, 20 Listopad 2021 18:55)
U e-savjetovanju Program potpore proizvođačima šećerne repe vrijedan 30 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede je uputilo u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću Program potpore proizvođačima šećerne repe zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19, kojim će se pružiti financijska pomoć proizvođačima šećerne repe uslijed usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom tržišnim poremećajima, stoji u priopćenju ministarstva.

(Srijeda, 20 Listopad 2021 18:14)
Glumici vinkovačkog kazališta Matei Marušić nagrada „Zoranov brk”

Na 30. “Danima Zorana Radmilovića” održanom sinoć u Zaječaru, u natjecateljskoj konkurenciji izvedena je zajednička predstava Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku "Gospođica Julija" redateljice Aide Bukvić.

(Srijeda, 20 Listopad 2021 17:18)
U Vukovaru dobri turistički rezultati

U okviru projekta integriranog upravljanja destinacijom IQM Destination kojeg Vukovar implementira već više od godinu dana, provodi se između ostalog i aktivnost mjerenja on-line reputacije destinacije koja će dati povratne informacije o kvaliteti usluge i proizvoda te u konačnici o imidžu Vukovara kao turističke destinacije.

(Srijeda, 20 Listopad 2021 17:05)
Potpisan Sporazum za osnivanje FLAG-a u VSŽ

Dugogodišnja razvojna suradnja Vukovarsko–srijemske županije i Lokalnih akcijskih grupa Bosutski niz, Srijem i Šumanovci u cilju jačanja integriranog razvoja putem provedbe lokalnog razvoja, rezultirala je osnivanjem Inicijativnog odbora za formiranje Lokalne akcijske grupe u ribarstvu ( FLAG) na području naše županije.

(Srijeda, 20 Listopad 2021 16:45)
Dani mađarskog filma

U dvorani Mikro kina u Belom Manastiru u povodu120 godina Mađarske kinematografije, održavaju se Dani mađarskog filma.

(Srijeda, 20 Listopad 2021 16:32)

Predstavljena virtualna izložba „Brane Crlenjak – Vukovarski Srijemac"

Predstavljena virtualna izložba „Brane Crlenjak – Vukovarski Srijemac" Foto: Milan Paun

U sklopu programskog ciklusa „Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar“ predstavljena je virtualna izložba „Brane Crlenjak – Vukovarski Srijemac“.

Brane Crlenjak jedna je od najznačajnijih stvaralačkih osobnosti u cjelokupnoj vukovarskoj kulturi. Zvanjem profesor književnosti, ostao je u neizbrisivoj uspomeni generacijama svojih učenika. Krug njegovih zanimanja bio je širok, a njegovo djelovanje pomicalo je Vukovar s ruba u središte kulturnih zbivanja.

- Svoj je dar više od šezdeset godina ulagao u likovnu umjetnost, pokazujući strasnu posvećenost i ostvarujući vrhunske domete u slikarstvu, grafici i kiparstvu. Njegov rad u medaljarstvu, koji ga je doveo među najznačajnije hrvatske stvaraoce ove forme male plastike, bio je zapažen i visoko ocijenjen i u međunarodnim razmjerima. Kao kroničar kulturnog života, likovni i književni kritičar, povjesničar vukovarskog ribarstva, urbanizma i arhitekture ostavio je dragocjene pisane tragove o vukovarskoj prošlosti – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Jelena Miškić te dodala kako su lik i djelo profesora Crlenjaka važna sastavnica Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Vukovar. Tu su prikupljene i obrađene njegove autorske knjige, djela koja je priredio ili ilustrirao, njegove grafičke mape, katalozi samostalnih i skupnih likovnih izložbi na kojima je sudjelovao, a zabilježeni su i članci koje je objavio u brojnim periodičnim publikacijama.

- Uz dopuštenje i uz pomoć obitelji Brane Crlenjaka prikupljena je obimna, dijelom neobjavljena i nepoznata, građa o njegovom životu i radu. Dio sabranog materijala je digitaliziran te je, zahvaljujući suradnji Gradskog muzeja Vukovar kao i potpori Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, pretočen u virtualnu izložbu Brane Crlenjak – Vukovarski Srijemac. Ovom izložbom Gradska knjižnica Vukovar, kao jedan od čuvara kulturnog naslijeđa, želi ostaviti trajan podsjetnik na nesvakidašnja umjetnička i intelektualna pregnuća čovjeka koji je već za života postao neraskidiv dio identiteta Vukovara te ostvario opus važan i za nacionalnu kulturu. Pouzdan suradnik bio je, kao i uvijek, Gradski muzej Vukovar koji je ustupio na upotrebu dio građe iz svojih bogatih zbirki – pojasnila je Miškić.
Znatan dio građe, knjiga, kataloga, sitnog tiska i novinskih izrezaka o profesoru Crlenjaku sabran je tijekom vremena u Zavičajnoj zbirci Gradske knjižnice Vukovar.

- Bilo je izazovno i zahtjevno iz nepreglednog mnoštva građe izabrati ono što je najreprezentativnije i najrelevantnije te bi se moglo reći kako je, obzirom na sadržaj, ovo tek jedan od mogućih pregleda profesorovih umjetničkih ostvarenja – naglasila je ravnateljica Miškić.

Izložba se sastoji od 99 objava ili – govoreći u kategorijama klasične izložbe – panoa i sadrži 570 digitaliziranih priloga.

Glavne točke života i rada profesora Crlenjaka predstavljene su na vodoravnoj vremenskoj crti, dok su uspravno, u padajućim izbornicima, okupljena glavna područja njegovog umjetničkog i intelektualnog rada. Slikovne priloge prate prigodni tekstovi među kojima su Crlenjakovi citati te kritički prikazi koji govore o njegovom radu i stvaralaštvu.

Pročitano 124 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija