Ispiši ovu stranicu

Predstavljena knjiga Cerić u Domovinskom ratu i obnovi, 1990.-1999.

Predstavljanje knjige u Ceriću Predstavljanje knjige u Ceriću Foto: Radio Vinkovci

U Domu kulture u Ceriću predstavljena je knjiga „Cerić u Domovinskom ratu i obnovi, 1990.-1999.” autora Cerićanca Stjepana Rožmarića, hrvatskoga branitelja i aktivnog sudionika političkog života na lokalnoj razini od osnutka samostalne Republike Hrvatske.   

Knjiga kroz šest poglavlja govori o vremenu prije početka rata, ratu, ratu i progonstvu, pripremama za povratak kući, obnovi  te ubijenima i nestalim mještanima Cerića.

Cerić, koji je okupiran 2. listopada 1991., pretrpio je velike ljudske i materijalne gubitke. Ubijen je 41 mještanin, 25 civila i 18 vojnika, a nestalima se još vode 11 civila i 2 vojnika. U ratnim razaranjima uništene su sve obiteljske kuće i svi društveni objekti kao i crkva Svete Katarine.

Pišući o ratnim događanjima, povratku i obnovi sela Stjepan Rožmarić  služio se uglavnom svojom privatnom arhivom.
-Vremenom se stvari zaboravljaju, sjećanja blijede, zato sam želio napisati ovu knjigu, da mi sami sudionici tih događanja ne zaboravimo, ali i da mladi ljudi znaju što se događalo. Također, cilj je bio da se kaže istina o Domovinskom ratu. U knjizi sam pisao isključivo o onome u čemu sam ja sudjelovao. Dakle, nema onoga: rekli su mi, čuo sam i slično, nego sam napisao ono što sam doživio i vidio svojim očima - istaknuo je Stjepan Rožmarić, koji se u pisanju knjige služio uglavnom svojom privatnom arhivom.
-Imao sam jedan dobar običaj da sam sve zapisivao. Sve svoje sastanke, razgovore, događaje u kojima sam sudjelovao sam zapisivao i uspio sam to sačuvati kao i neke dokumente, novinske izreske i slično dok za fotografije mogu zahvaliti Anti Miljku, Zvonimiru Tanockom, Darku Sidorovu, Tomislavu Dakiću, Mariju Maslovu i Silviju Jergoviću - pojasnio je Rožmarić.

U predstavljanju knjige, uz autora,  sudjelovali su i autor predgovora brigadir Petar Ćavar, predsjednik MH Vinkovci Dražen Švagelj, suradnik na knjizi Silvio Jergović te načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac. Knjigu „Cerić u Domovinskom ratu i obnovi, 1990.-1999.” izdao je Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima uz potporu Općine Nuštar i donatora.

Cerićanac Stjepan Rožmarić (1957.) od samih početaka agresije na Hrvatsku aktivno sudjeluje u obrani kao pripadnik prvoga rezervnog sastava hrvatske policije, a potom i kao pripadnik Zbora narodne garde. Od osnivanja samostalne RH aktivni je sudionik i u svim političkim događanjima na području bivše Općine Vinkovci. Prvi je predsjednik Općinskoga vijeća Općine Nuštar nakon njezinoga osnivanja, a deset godina bio je i predsjednik Mjesnoga odbora Cerić. Prije rata radio je u tvrtki Dalekovod Zagreb – Kovačnica Vinkovci. U lipnju 1996. godine vraća se na svoje radno mjesto, kao stručnjak zaštite na radu, na kojemu je ostao do umirovljenja 2018. godine.

Pročitano 579 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić