NAJNOVIJE
Novi podatci o sudaru u kojemu su poginule tri osobe

Očevidom prometne nesreće na A3 kod Okučana u kojoj su u sudaru teretnog i osobnog vozila danas poginule tri osobe, utvrđeno je da je teretnim autom hrvatskih oznaka upravljao 25-godišnji državljanin Hrvatske, dok su u osobnom automobilu oznaka Srbije bile tri osobe, javlja Hina.

Teška prometna nesreća dogodila se iza 15 sati na nadvožnjaku autoceste A3, na izlazu sjeverne kolničke trake kod Okučana, gdje je došlo do sudara teretnog vozila hrvatskih nacionalnih oznaka i osobnog automobila srbijanskih nacionalnih oznaka, priopćila je Policijska uprava brodsko-posavska. Na mjesto nesreće izašao je općinski državni odvjetnik, koji, uz asistenciju policijskih službenika, obavlja očevid. Za sada je utvrđeno da je teretnim automobilom hrvatskih nacionalnih oznaka upravljao 25-godišnji državljanin Republike Hrvatske, dok su se u osobnom automobilu nacionalnih oznaka Republike Srbije nalazile tri osobe - dvojica muškaraca 1983. i 1986. godište te jedna ženska osoba 1964. godište. 

Nastavlja se očevid kojim se utvrđuju okolnosti i činjenice pod kojim se dogodio ova teška prometna nesreća.

Od 15,40 sati prometna traka za isključivanje vozila iz smjera istoka na autocesti A3 je privremeno zatvorena za promet, koji se preusmjerava alternativnim prometnim pravcima.

(Petak, 22 Listopad 2021 20:17)
Tri osobe poginule u sudaru osobnog i teretnog vozila kod Okučana

U sudaru teretnog i osobnog automobila srbijanskih nacionalnih oznaka na nadvožnjaku autoceste A3 kod Okučana poginule su tri osobe, izvijestila je slavonsko-brodska policija.

(Petak, 22 Listopad 2021 17:45)
U posljednjih tjedan dana od covida-19 umrle 123 osobe od kojih 93 nisu bile cijepljene

U tjednu od 16. do 22. listopada u Hrvatskoj su od covida-19 umrle 123 osobe od kojih 93 nije bilo cijepljeno, objavila je Vladina stranica koronavirus.hr, a prenosi Hina.

(Petak, 22 Listopad 2021 17:29)
Biciklistička staza povezala Osijek i Bilje

Prigodnim presijecanjem vrpce službeno je otvorena rekonstruirana i modernizirana biciklističko-pješačka staza između Osijeka i Bilja, uključujući i dio kroz Blatnu ulicu u Bilju, ukupne dužine od 4,2 kilometra.

(Petak, 22 Listopad 2021 17:28)
Njemačka svrstala Hrvatsku među zemlje visokog epidemiološkog rizika

Njemačka je svrstala Hrvatsku među zemlje visokog epidemiološkog rizika što znači da će osobe koje nisu cijepljene ili nisu preboljele koronavirus morati u desetodnevnu samoizolaciju u dolasku iz Hrvatske, priopćio je u petak državni Epidemiološki institut Robert Koch, a prenosi Hina.

(Petak, 22 Listopad 2021 17:22)
Otvoreno pismo Udruge obiteljskih domova

Udruga obiteljskih domova upozorila je da se korisnici obiteljskih domova često s bolničkog liječenja vraćaju zaraženi covidom-19 pa je od nadležnih zatražila obvezno testiranje svih korisnika pri otpustu s liječenja, a u slučaju zaraze izolaciju i skrb u istoj bolnici, prenosi Hina.

(Petak, 22 Listopad 2021 17:09)
Obilježena godišnjica Mađarske revolucije 1956.

U organizaciji Generalnog konzulata Mađarske, Mađarskog kulturnog društva Népkör i Katedre za mađarski jezik, u Osijeku je obilježena obljetnica Mađarske revolucije 1956., ustanka protiv sovjetske prevlasti koji je počeo 23. listopada i trajao do 10. studenoga te godine.

(Petak, 22 Listopad 2021 15:18)

Predstavljena knjiga Cerić u Domovinskom ratu i obnovi, 1990.-1999.

Predstavljanje knjige u Ceriću Predstavljanje knjige u Ceriću Foto: Radio Vinkovci

U Domu kulture u Ceriću predstavljena je knjiga „Cerić u Domovinskom ratu i obnovi, 1990.-1999.” autora Cerićanca Stjepana Rožmarića, hrvatskoga branitelja i aktivnog sudionika političkog života na lokalnoj razini od osnutka samostalne Republike Hrvatske.   

Knjiga kroz šest poglavlja govori o vremenu prije početka rata, ratu, ratu i progonstvu, pripremama za povratak kući, obnovi  te ubijenima i nestalim mještanima Cerića.

Cerić, koji je okupiran 2. listopada 1991., pretrpio je velike ljudske i materijalne gubitke. Ubijen je 41 mještanin, 25 civila i 18 vojnika, a nestalima se još vode 11 civila i 2 vojnika. U ratnim razaranjima uništene su sve obiteljske kuće i svi društveni objekti kao i crkva Svete Katarine.

Pišući o ratnim događanjima, povratku i obnovi sela Stjepan Rožmarić  služio se uglavnom svojom privatnom arhivom.
-Vremenom se stvari zaboravljaju, sjećanja blijede, zato sam želio napisati ovu knjigu, da mi sami sudionici tih događanja ne zaboravimo, ali i da mladi ljudi znaju što se događalo. Također, cilj je bio da se kaže istina o Domovinskom ratu. U knjizi sam pisao isključivo o onome u čemu sam ja sudjelovao. Dakle, nema onoga: rekli su mi, čuo sam i slično, nego sam napisao ono što sam doživio i vidio svojim očima - istaknuo je Stjepan Rožmarić, koji se u pisanju knjige služio uglavnom svojom privatnom arhivom.
-Imao sam jedan dobar običaj da sam sve zapisivao. Sve svoje sastanke, razgovore, događaje u kojima sam sudjelovao sam zapisivao i uspio sam to sačuvati kao i neke dokumente, novinske izreske i slično dok za fotografije mogu zahvaliti Anti Miljku, Zvonimiru Tanockom, Darku Sidorovu, Tomislavu Dakiću, Mariju Maslovu i Silviju Jergoviću - pojasnio je Rožmarić.

U predstavljanju knjige, uz autora,  sudjelovali su i autor predgovora brigadir Petar Ćavar, predsjednik MH Vinkovci Dražen Švagelj, suradnik na knjizi Silvio Jergović te načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac. Knjigu „Cerić u Domovinskom ratu i obnovi, 1990.-1999.” izdao je Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima uz potporu Općine Nuštar i donatora.

Cerićanac Stjepan Rožmarić (1957.) od samih početaka agresije na Hrvatsku aktivno sudjeluje u obrani kao pripadnik prvoga rezervnog sastava hrvatske policije, a potom i kao pripadnik Zbora narodne garde. Od osnivanja samostalne RH aktivni je sudionik i u svim političkim događanjima na području bivše Općine Vinkovci. Prvi je predsjednik Općinskoga vijeća Općine Nuštar nakon njezinoga osnivanja, a deset godina bio je i predsjednik Mjesnoga odbora Cerić. Prije rata radio je u tvrtki Dalekovod Zagreb – Kovačnica Vinkovci. U lipnju 1996. godine vraća se na svoje radno mjesto, kao stručnjak zaštite na radu, na kojemu je ostao do umirovljenja 2018. godine.

Pročitano 272 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija