Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Okrugli stol za učitelje ukrajinskog jezika i kulture po modelu C.

Ukrajinska zajednica RH pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirala je u Vukovaru Okrugli stol za učitelje ukrajinskog jezika i kulture po modelu C.

U Hrvatskoj danas živi oko 2.000 pripadnika ove manjinske zajednice, a u model C uključeno je 66 učenika, koji nastavu na ukrajinskom jeziku prate dva ili pet sati tjedno.

Nastava je organizirana u četiri osnovne škole u Hrvatskoj, a na području naše županije provodi se u vukovarskoj Osnovnoj školi Antuna Bauera i područnoj školi u Petrovcima.

- Okrugli stol smo organizirali s ciljem pokretanja postupka stvaranja jedinstvenog programa za Ukrajinski jezik i kulturu po modelu C u Hrvatskoj kroz razmjenu iskustva u radu učitelja/nastavnika koji predaju navedenu nastavu pri osnovnim školama, te radi pripreme udžbenika, priručnika i radnih bilježnica neophodnih za pomoć u radu nastave Ukrajinski jezik i kultura po modelu C, kojih do sada nema - rekla je tajnica Ukrajinske zajednice u RH i UKPD Ivan Franko Vukovar, Marija Semenjuk Simeunović.

Voditeljica  okruglog stola bila je Oksana Martinjuk, koja ukrajinski jezik i kulturu predaje u Brodsko-posavskoj županiji. Autorica je početnice koja se koristi u nastavi ukrajinskog jezika.

- Udžbenik se zove Rodni jezik i svi ga koristimo. Međutim, službeno on nije udžbenik već knjiga koju sam izdala za izučavanje ukrajinskog jezika za početnike, djecu nižih razreda. Nemamo dovoljan broj knjiga kako bi podijelili djeci i koriste ih samo učiteljice. No, trebalo bi već promijeniti i usavršiti te prilagoditi suvremenim standardima – kaže Martinjik.

Naglasila je Martinjuk, navodeći brojne probleme koji opterećuju ovaj vid nastave.  Između ostalog, slab interes roditelja da njihova djeca pohađaju nastavu na ukrajinskom jeziku i pismu. U vrijeme online nastave pokazalo se da je problem i to što roditelji nisu informatički pismeni, naročito u seoskim sredinama. Okruglom stolu nazočio je i Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti obrazovanja Republike Hrvatske. Prema njegovim riječima više od 10.000 učenika, pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, uključeno je u neki vid manjinskog obrazovanja, po modelu A,B ili C.

Pročitano 880 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI