NAJNOVIJE
Film o Vukovaru prikazan na festivalu u Rijeci

U programu Hystori film festivalu u Rijeci prikazan je dokumentarni film Pet zapovjednika obrane vukovarskoga Sajmišta redatelja Vladimira Andrića.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 15:26)
U OBŽ 45 novooboljelih

Kod novih 45 osoba potvrđena je zaraza koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 14:48)
Potpisan ugovor za projekt „Kultura u pokretu“ Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci

Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci odobren je projekt naziva „Kultura u pokretu“, a ugovor su danas 16.rujna,  u Zagrebu potpisale ravnateljica Vedrana Lugić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Krajem 2020. godine Ministarstvo kulture i medija je raspisalo Otvoreni privremeni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“ financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda - Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali s 85% i sredstvima državnog proračuna s 15%. Projekt je krajem kolovoza odobren odlukom Ministarstva kulture i medija te su dodijeljena sredstva od gotovo 4 milijuna kuna.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 14:46)
U prva tri dana 300.000 samopopisanih građana

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je u prva tri dana popisu stanovništva 300.000 građana pristupilo samopopisivanjem, što je ocijenio dobrim odazivom i poručio da se tako štedi vrijeme i energija, javlja Hina.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 14:14)
U Hrvatskoj 1369 novih slučajeva koronavirusa, devetero umrlih

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1.369 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a devet je osoba preminulo, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 12:32)
Dvodnevni skup Toplinarstvo 2021. - forum o rješenjima za daljinsko grijanje i hlađenje

U Vukovaru se održava dvodnevni skup Toplinarstvo 2021. - forum o rješenjima za daljinsko grijanje i hlađenje, čiji je domaćin tvrtka Tehnostan.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 12:27)
Zaklada "Hrvatska za djecu": Dodjeljuje se stotinu učeničkih stipendija

Zaklada “Hrvatska za djecu” kontinuirano već 11 godina provodi razne aktivnosti kojima doprinosi boljem i kvalitetnijem rastu i razvoju djece u Republici Hrvatskoj. Od osnutka pa sve do današnjih dana, Zaklada je na račune svojih korisnika isplatila više od 80 milijuna kuna te svojim programima pomoći dotakla živote više od 60 tisuća djece i mladih osoba.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 11:35)

Okrugli stol za učitelje ukrajinskog jezika i kulture po modelu C.

Ukrajinska zajednica RH pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirala je u Vukovaru Okrugli stol za učitelje ukrajinskog jezika i kulture po modelu C.

U Hrvatskoj danas živi oko 2.000 pripadnika ove manjinske zajednice, a u model C uključeno je 66 učenika, koji nastavu na ukrajinskom jeziku prate dva ili pet sati tjedno.

Nastava je organizirana u četiri osnovne škole u Hrvatskoj, a na području naše županije provodi se u vukovarskoj Osnovnoj školi Antuna Bauera i područnoj školi u Petrovcima.

- Okrugli stol smo organizirali s ciljem pokretanja postupka stvaranja jedinstvenog programa za Ukrajinski jezik i kulturu po modelu C u Hrvatskoj kroz razmjenu iskustva u radu učitelja/nastavnika koji predaju navedenu nastavu pri osnovnim školama, te radi pripreme udžbenika, priručnika i radnih bilježnica neophodnih za pomoć u radu nastave Ukrajinski jezik i kultura po modelu C, kojih do sada nema - rekla je tajnica Ukrajinske zajednice u RH i UKPD Ivan Franko Vukovar, Marija Semenjuk Simeunović.

Voditeljica  okruglog stola bila je Oksana Martinjuk, koja ukrajinski jezik i kulturu predaje u Brodsko-posavskoj županiji. Autorica je početnice koja se koristi u nastavi ukrajinskog jezika.

- Udžbenik se zove Rodni jezik i svi ga koristimo. Međutim, službeno on nije udžbenik već knjiga koju sam izdala za izučavanje ukrajinskog jezika za početnike, djecu nižih razreda. Nemamo dovoljan broj knjiga kako bi podijelili djeci i koriste ih samo učiteljice. No, trebalo bi već promijeniti i usavršiti te prilagoditi suvremenim standardima – kaže Martinjik.

Naglasila je Martinjuk, navodeći brojne probleme koji opterećuju ovaj vid nastave.  Između ostalog, slab interes roditelja da njihova djeca pohađaju nastavu na ukrajinskom jeziku i pismu. U vrijeme online nastave pokazalo se da je problem i to što roditelji nisu informatički pismeni, naročito u seoskim sredinama. Okruglom stolu nazočio je i Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti obrazovanja Republike Hrvatske. Prema njegovim riječima više od 10.000 učenika, pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, uključeno je u neki vid manjinskog obrazovanja, po modelu A,B ili C.

Pročitano 257 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija