NAJNOVIJE
Film o Vukovaru prikazan na festivalu u Rijeci

U programu Hystori film festivalu u Rijeci prikazan je dokumentarni film Pet zapovjednika obrane vukovarskoga Sajmišta redatelja Vladimira Andrića.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 15:26)
U OBŽ 45 novooboljelih

Kod novih 45 osoba potvrđena je zaraza koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 14:48)
Potpisan ugovor za projekt „Kultura u pokretu“ Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci

Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci odobren je projekt naziva „Kultura u pokretu“, a ugovor su danas 16.rujna,  u Zagrebu potpisale ravnateljica Vedrana Lugić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Krajem 2020. godine Ministarstvo kulture i medija je raspisalo Otvoreni privremeni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“ financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda - Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali s 85% i sredstvima državnog proračuna s 15%. Projekt je krajem kolovoza odobren odlukom Ministarstva kulture i medija te su dodijeljena sredstva od gotovo 4 milijuna kuna.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 14:46)
U prva tri dana 300.000 samopopisanih građana

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je u prva tri dana popisu stanovništva 300.000 građana pristupilo samopopisivanjem, što je ocijenio dobrim odazivom i poručio da se tako štedi vrijeme i energija, javlja Hina.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 14:14)
U Hrvatskoj 1369 novih slučajeva koronavirusa, devetero umrlih

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1.369 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a devet je osoba preminulo, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 12:32)
Dvodnevni skup Toplinarstvo 2021. - forum o rješenjima za daljinsko grijanje i hlađenje

U Vukovaru se održava dvodnevni skup Toplinarstvo 2021. - forum o rješenjima za daljinsko grijanje i hlađenje, čiji je domaćin tvrtka Tehnostan.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 12:27)
Zaklada "Hrvatska za djecu": Dodjeljuje se stotinu učeničkih stipendija

Zaklada “Hrvatska za djecu” kontinuirano već 11 godina provodi razne aktivnosti kojima doprinosi boljem i kvalitetnijem rastu i razvoju djece u Republici Hrvatskoj. Od osnutka pa sve do današnjih dana, Zaklada je na račune svojih korisnika isplatila više od 80 milijuna kuna te svojim programima pomoći dotakla živote više od 60 tisuća djece i mladih osoba.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 11:35)

U Vinkovcima predstavljeno dvojezično izdanje Gospođice Julije

U Vinkovcima predstavljeno dvojezično izdanje Gospođice Julije Foto: Gradsko kazalište Joza Ivakić

U vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića, u utorak je predstavljeno dvojezično izdanje knjige "Gospođica Julija" Augusta Strindberga tiskano u nakladi toga kazališta i u prijevodu Miše Grundlera - prenosi HINA. 

Predstavljajući izdanje, urednica knjige Anica Bilić iz Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima podsjetila je da je Gradsko kazalište Joze Ivakića "Gospođicu Juliju" izvelo premijerno prošle godine u koprodukciji s HNK iz Osijeka.

- Ovo je prvi prijevod sa švedskog na hrvatski jezik. Svi dosadašnji prijevodi ovoga dijela na hrvatski bili su preko njemačkog jezika kao jezika posrednika - rekla je dodajući da je knjiga tiskana dvojezično kako bi je mogli koristiti i poznavatelji švedskog jezika, studenti skandinavistike, dijaspora i kazalištarci.

- Knjiga je višestruko korisna i zbog činjenice da je 'Gospođica Julija' temeljna naturalistička drama ili tragedija skupa s programskim tekstom odnosno uvodom Augustra Strindberga koji utemeljuje naturalistički teatar - istaknula je Bilić.

Predstavljanju knjige nazočila je švedska veleposlanica Diana Madunić, koja je ocijenila kako je knjiga "Gospođica Julija" primjer na koji se način mogu približiti Hrvatska i Švedska.

Ravnatelj Gradskog kazališta Joze Ivakića Zdenko Rečić rekao je kako se nada da će svi oni koji će čitati ili proučavati ovu knjigu, moći doći do većih saznanja o Augustu Strindbergu.

- Izdavanjem ove knjige zaokružili smo cijeli projekt 'Gospođice Julije'" - rekao je Rečić dodajući kako će gradske vlasti Vinkovaca svim umjetničkim akademijama u Hrvatskoj te Filozofskim fakultetima u Zagrebu i Osijeku poslati po pet primjeraka knjige kako bi studenti mogli proučavati Strindberga. Podsjetio je i da je prije točno sto godina "Gospođica Julija" izvedena u HNK u Zagrebu u režiji Vinkovčanina Joze Ivakića čije ime nosi vinkovačko Gradsko kazalište.

- Nakon sto godina, imamo promociju ove knjige i time zaokružujemo cijelu priču - istaknuo je Rečić.

Prevoditelj Mišo Grundler izrazio je zadovoljstvo obavljenim prevoditeljskim poslom rekavši kako je uvijek bolje kada se izravno prevodi s jezika originala na drugi jezik nego s jezika posrednika.

- Kada prevodite s jezika posrednika uvijek se nešto gubi od originala. Sada smo dobili tekst kakav je pisao August Strindberg i nadam se da će biti od velike koristi svima koji ga budu čitali - rekao je Grundler.

Pročitano 199 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija