NAJNOVIJE
Kreće 5. po redu Street art festival pod nazivom VukovART

U Vukovaru se od 15. svibnja do 16. lipnja održava 5. po redu Street art festival pod nazivom VukovART.  Petu godinu za redom, Vukovar će ugostiti najveća imena svjetske street art scene.

(Petak, 14 Svibanj 2021 16:51)
Na vrhu Vukovarskog vodotornja postavljena je ploča s imenima donatora

Prsten od inoxa s imenima gotovo 7000 donatora koji su sudjelovali u akciji obnove Vukovarskoga vodotornja postavljen je na vrhu ovog simbola grada-heroja. Instalaciju je obišao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima, naglasivši da se taj popis duguje javnosti u Hrvatskoj i dijaspori koja je pokazala ogroman entuzijazam za donatorsku akciju obnove vodotornja.

(Petak, 14 Svibanj 2021 15:07)
Sanirano parkiralište na Novom groblju Dubrava

Na novom groblju u Vukovaru  sanirano je 27 parkirnih mjesta. od kojih su dva za invalide, a izgrađeno je i jedno za motocikle.  Na ulazu u groblje postavljen je novi kontejner s toaletima za posjetitelje izrađen sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a zelena je površina hortikulturno uređena. Ukupna vrijednost radova i opreme je 290.000 kuna.

(Petak, 14 Svibanj 2021 14:43)
U Hrvatskoj 926 novih slučajeva zaraze koronom, preminula 41 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 926 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7 214.

(Petak, 14 Svibanj 2021 11:50)
VSŽ: 26 novozaraženih, preminule tri osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 26 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je 24 pozitivnih na PCR testiranju, 2 na brzom antigenom testu.

(Petak, 14 Svibanj 2021 11:46)
OBŽ: 73 novopozitivne osobe, a jedna je preminula

U Osječko-baranjskoj županiji registrirane su 73 novopozitivne osobe od 326 testiranih uzoraka. Na bolničkom liječenju nalazi se 125 osoba od kojih 29 na respiratoru, a preminula je jedna osoba u dobi od 69 godina. U samoizolaciji se nalazi 1107 osoba.

(Petak, 14 Svibanj 2021 10:33)
MUP: Na dan izbora u RH dozvoljen ulazak svim hrvatskim državljanima bez testa

Na dan lokalnih izbora, u nedelju 16. svibnja, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku svim hrvatskim državljanima s pravom glasa bez obzira na to iz koje države dolaze – potvrdili su jučer za N1 iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Petak, 14 Svibanj 2021 09:41)

Vinkovački IROHS: Briga o obnovi i održavanju groba Josipa Runjanina

Spomenik hrvatskoj himni u Zelenjaku Spomenik hrvatskoj himni u Zelenjaku Foto: HINA

Povodom 200. obljetnice rođenja skladatelja Josipa Runjanina i 130. obljetnice izvedbe „Lijepe naše domovine" kao hrvatske himne, vinkovački Institut za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije (IROHS) pokrenuo je postupak trajnog rješenja obnove i održavanja groba Josipa Runjanina u Novom Sadu.

- Smatra se kako je upravo Runjanin 1848. godine skladao glazbu za Mihanovićevu pjesmu 'Horvatska domovina', koja je izabrana za hrvatsku himnu, pod naslovom 'Lijepa naša domovino' prigodom velike izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva 1891. godine - rekao je predsjednik IROHS-a, Damir Rimac.

Grobno mjesto hrvatskog skladatelja srpskih korijena, rođenog 1821. godine u Vinkovcima, u poprilično je lošem stanju iako je zaštićeno rješenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu. Iz toga je razloga Institut stupio u kontakt s mjerodavnim ustanovama u Novom Sadu i u postupku je pribavljanje dokumentacije potrebne za sanaciju grobnog mjesta i nadgrobnog spomenika.

Runjanin nije dočekao proglašenje hrvatske himne jer je umro 13 godina prije, 1878. godine, a pokopan je na novosadskom Uspenskom groblju. Na nadgrobnom spomeniku je okrugli medaljon s reljefnim portretom skladatelja te njegovim imenom i prezimenom napisanim na ćirilici s imenom Josif budući da je kršten u vinkovačkoj pravoslavnoj crkvi silaska Sv. Duha, a ispod je na latinici napisan stih "Liepa naša domovina".

Iz Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske poručili su kako se za Runjaninov grob godinama brine Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo "Jelačić" iz Petrovaradina, koje baštini tradiciju hrvatskih velikana koji su rođenjem i/ili životom vezani uz Petrovaradin i Novi Sad, te da je plaćanje naknade za grobno mjesto oko 150 kuna na godinu u planu aktivnosti toga društva.

Interes za obnovu grobnog mjesta Josipa Runjanina 2002. godine iskazalo je i izaslanstvo Grada Zagreba za posjeta Novom Sadu, ali nakon što je iz novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture put Zagreba poslana dokumentacija o potrebnim zahvatima, iz glavnoga hrvatskog grada nikada u Novi Sad nije stigla povratna informacija.

U rodnim Vinkovcima, u samome središtu grada, postavljena je spomen-ploča Josipu Runjaninu, a na trgu koji nosi njegovo ime i spomen-poprsje koje je prije nekoliko godina bilo i ukradeno pa je napravljeno i postavljeno novo. Ime Josipa Runjanina nosi i vinkovačka Glazbena škola.

Vojni časnik, glazbenik i autor skladbe hrvatske himne Josip Runjanin rodio se 8. prosinca 1821. u Vinkovcima. Školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima, nakon čega se odlučio za vojničko zvanje. U vojsci Habsburške Monarhije stigao je do čina potpukovnika, a kao predstavnik Prve banske pukovnije ušao je u Hrvatski sabor 1865. godine. Dok je kao carski kadet služio u Glini, stekao je glazbenu naobrazbu kod vojnog kapelana te je naučio svirati glasovir. Ondje je često bio u društvu ilirskih domoljuba, a tu je prvi put čuo i pjesmu "Horvatska domovina" Antuna Mihanovića, za koju je skladao glazbu. Skladba je prigodom velike izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva 1891. godine izabrana za hrvatsku himnu pod naslovom "Lijepa naša domovino". Josip Runjanin je nakon umirovljenja živio u Novom Sadu, gdje je i umro 1878. u 57. godini.

(Hina)

Pročitano 186 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija