NAJNOVIJE
MZO uputio u javno savjetovanje odluku o upisu u srednju školu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u javno savjetovanje Odluku o upisu učenika u I. razred srednje škole kojom je planirano 48.135 upisnih mjesta, prijave u sustav počet će 27. svibnja, a konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja.

Učenici se u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. upisuju elektronički putem mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) https:// srednje.e-upisi.hr na temelju natječaja za upis koji će raspisati i objaviti škole najkasnije do 20. lipnja.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja ove godine 8. razred osnovne škole završava ukupno 40.997 učenika, odnosno 864 više nego prošle godine, a za upis u I. razred srednje škole u javnim, privatnim i vjerskim školama planira se ukupno 48.135 upisnih mjesta u 2180 razrednih odjela.

U gimnazijske programe moći će se upisati 12.846 učenika u 523 razredna odjela (26,7 posto), u četverogodišnje strukovne programe 19.219 učenika u 847 razrednih odjela, a u trogodišnje strukovne programe 11.868 učenika u 519 razrednih odjela.

U petogodišnjim programima za školovanje medicinskih sestara i tehničara planira se 1261 mjesto u 52 razredna odjela, a u programe obrazovanja vezane uz obrte planiran je upis 5001 učenika.

U programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme moći će se upisati 109 učenika, a u prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama 890 učenika.

Za programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola planira se upis 1942 učenika u 124 razredna odjela.

Premda je broj učenika koji završavaju 8. razred veći u odnosu na prošlu godinu, napominju iz Ministarstva na upit Hine, ukupan broj slobodnih mjesta optimiziran je sa 48.798 na 48.135, a broj razrednih odjela s 2193 na 2180.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 08:17)
Izbori za EP: DIP zaprimio 25 lista

Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 08:12)
Suradnja i prijateljstvo medicinskih škola iz Vinkovaca i Osnabrücka

Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara u Vinkovcima u goste su došli predstavnici njemačkog grada Osnabrück i ravnatelj njihove medicinske škole Manfred Timm, a danas su posjetili i vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića. Prijateljstvo ove dvije škole počelo je prošle godine, a zajednički im je cilj uspostaviti suradnju kroz Erasmus program i razmjenu učenika koji bi se svojim kućama vratili s više iskustva, poznanstava i uspomena - izvijestili su iz Vukovarsko-srijemske županije. 

- Lijepo je čuti kako naše škole i ravnatelji surađuju sa školama i u drugim državama, a posebice kada je riječ o razmjeni učenika koji kroz program Erasmus imaju priliku posjetiti druge zemlje i vidjeti kako kod njih sve funkcionira, a onda nova znanja i stečena iskustva prenijeti na svoje kolege u našoj županiji - rekao je župan Dekanić ovom prilikom poručivši gostima iz Njemačke da se u našoj županiji osjećaju kao kod kuće.   

Njemačko izaslanstvo činili su i Heiko Rabe, Petra Wurel te Ljerka Stare, zaposlenica navedene škole rodom iz Zadra, vinkovačku medicinsku školu predstavljali su ravnatelj Josip Šuker te stručne suradnice Vlatka Vujčić, Marina Topalović i Svjetlana Reljanović dok su, u ime Vukovarsko-srijemske županije, uz župana, sastanku prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti Jadranka Mustapić-Karlić i viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak.

(Utorak, 23 Travanj 2024 15:27)
Započela 10. kreativna riznica na Ekonomskom fakultetu Osijek

Od 23. do 25. travnja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održava se simpozij kreativne industrije, 10. jubilarna kreativna riznica, odnosno skup znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije. Rizničarska kreativnost tema jeovogodišnje riznice.

Svečanom otvorenju nazočio je obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić koji je tom prigodom naglasio kako je kreativnost međuljudski faktor.
- U svim sferama života važna je kreativnost, a ona je prije svega u ljudskom faktoru. I sam pojam kreativnost u svom temeljnom značenju predstavlja nešto novo, bolje od uobičajenog i afirmativno, a upravo kreativna industrija i profesorice s našeg Ekonomskog fakulteta su prije 10 godina pokrenuli cijelu ovu priču. Drago mi je kreativna industrija prepoznata i uvrštena u Nacionalnu razvojnu strategiju RH do 2030. godine. To je zaista važno jer se razvoj društva, industriju i svih pora našeg života bazira na kreativnosti. Osječko-baranjska županija od početka prati projekt Kreativne riznice, koji je zaista odličan i iz godine u godinu se sve više razvija, što potvrđuje i ovaj simpozij s velikim brojem sudionika koji će u naredna tri dana ponuditi nove kreativne ideje i rješenja za naše društvo - rekao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

- Jubilarno izdanje Kreativne riznice potvrdilo je Grad Osijek kao središte Hrvatske kreativnosti. Ovih 10 godina definitivno su snažno popularizirali i institucionalizirali kreativnu industriju i kreativnu ekonomiju, ali i brendirali Grad Osijek kao mjesto gdje se definira kreativna industrija i na tome im zahvaljujem. Kroz to vrijeme utkano je više od 20.000 posjetitelja, više od 200.000 digitalnih pratitelja, stotine volontera, studenata i profesora koji su dali velik doprinos kroz tisuće volonterskih sati. Svi imaju snažnu podršku Grada Osijeka koji ima odličnu suradnju i s Ekonomskim fakultetom i sa Sveučilištem, a zajedno činimo jednu cjelinu koja naš grad čini posebnim i prepoznatljivim - kazao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

- Kreativna industrija je mjera razvijenosti društva, a Ekonomski fakultet već 10 godina popularizira najnovije trendove te izgovora koji nas projekti mogu prometnuti u središte kreativne industrije i razvijati RH. Za sve to su nam potrebni znanstvenici, stručnjaci, profesionalci, amateri, poduzetnici, pa tijekom Kreativne riznice razgovaramo, propitujemo, donosi preporuke i razvojne smjernice što učiniti za razvoj kreativne industrije u Hrvatskoj, koja je uhvatila zamašnjak i na svjetskoj razini. Ona je industrija novog milenija - kazala je Josipa Forjan, ujedno i izvršna direktorica Kreativne riznice.

Svečanom otvorenju 10. Kreativne riznice nazočili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, saborska zastupnica Nataša Tramišak, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Boris Crnković i drugi uzvanici.

(Utorak, 23 Travanj 2024 15:18)
U Andrijaševcima kreće izgradnja pristaništa, u Rokovcima novog trga i parka

Općina Andrijaševci objavila je Javni poziv za izradu idejnog arhitektonsko – krajobraznog rješenja izgradnje parka i trga u Rokovcima.

(Utorak, 23 Travanj 2024 15:11)
U Hrvatskoj se do 28.travnja održavaju 7.Dani medijske pismenosti.

U Hrvatskoj su 22.travnja počeli 7.Dani medijske pismenosti, a traju do 28.travnja.

(Utorak, 23 Travanj 2024 14:41)
Lovcima po 4000 eura potpore za razvitak lovstva

Vukovarsko-srijemska županija objavila je javni poziv za dodjelu potpora za razvoj i unaprjeđenje lovstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2024. godini, čiji je cilj, osim unaprjeđenja i diversifikacija funkcije lovstva, zaštita i očuvanje biološke i ekološke ravnoteže prirodnih staništa divljači te valorizacija te gospodarske grane kroz turističku ponudu i njezin doprinos regionalnom gospodarstvu i ruralnom razvoju istoka Hrvatske. 

Prihvatljivi korisnici su lovoovlaštenici koji imaju valjan ugovor o pravu lova te Lovački savez Vukovarsko-srijemske županije. 

Najviši ukupni godišnji iznos županijske potpore za razvoj i unaprjeđenje lovstva koju jedan korisnik može ostvariti iznosi 4000 eura, osim u slučaju kada provodi projekt u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom.

Svaki korisnik može ostvariti potporu na maksimalno tri mjere godišnje.

Rok za podnošenje je do 20. svibnja ove godine. 

(Utorak, 23 Travanj 2024 14:37)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

Predstavljena pjesma i promotivni spot za svetište Gospe Ilačke

  • Utorak, Ruj 08 2020
  • Piše: 
Svetište Gospe Ilačke Svetište Gospe Ilačke Foto: J. Vrdoljak

Uoči blagdana Male Gospe, sinoć je u Gospinu svetištu u Ilači predstavljena pjesma „Izvor milosti” – plod suradnje ljubitelja tamburaške i duhovne glazbe, koja za cilj ima promociju ilačkog svetišta, mjesta Gospinog ukazanja sedam godina nakon ukazanja u Lurdu.

Pjesmu je otpjevao ženski vokalni sastav Đakovčanke, uz prateći tamburaški orkestar Rockoko studija.

Autor teksta i glazbe je vlč. Zvonimir Martinović, vukovarski župnik, rodom iz Ilače. Aranžman je napisao Krunoslav Dražić, a glazbeni producent je Tihomir Ivanetić.

U želji za očuvanjem tradicije i kulture, pjesmu prati video spot, djelo snimatelja i fotografa Vanje Vidakovića iz Vukovara.

Pročitano 783 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija