Ispiši ovu stranicu

KULTURA I TRADICIJA ONLINE

U četvrtak, 18. svibnja 2023. godine, u prostorijama Hrvatsko kulturno-glazbeno društva „Dunav“ Vukovar, održana je završna svečanost projekta „Kultura i tradicija online“, koji smo provodili od svibnja 2022. godine, projekta odobrenog u okviru poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Umjetnost i kultura online“, i sufinanciranog od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. u trajanju od 12 mjeseci, u ukupnoj vrijednosti 499.800,00 HRK, od čega je sufinanciranje 85% iz Europskog socijalnog fonda i 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Sudionike konferencije uvodno je pozdravio gdin Zlatko Hegeduš, operativni član Društva, te ukratko predstavio ključne rezultate i postignuća projekta. Projekt „Kultura i tradicija online“ je iznimna inicijativa i čast nam je bila biti dio nje. Kao jednog od glavnih aktera Društva, veseli nas sljedeća faza primjene europskih projekata koja će se realizirati kroz ovu organizaciju. Europski projekti su obećanje bolje budućnosti i imat će značajan utjecaj na transformaciju našeg društva, poručio je svima gdin Hegeduš.

Provedbom projekta ukupno je 59 osoba primilo podršku iz područja tradicijske kulture kroz folklorni ples i pjevanje, edukaciju za tradicijsko češljanje i izradu tradicijskih frizura i tamburašku učionicu, što je doprinijelo boljoj socijalnoj integraciji sudionika na području grada Vukovara, poboljšanju kvalitete njihova života i smanjenju izoliranosti u okolnostima aktualne pandemije bolesti COVID-19 kroz obradu, prezentaciju kulturnih sadržaja, očuvanje tradicije i sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim online programima. Vukovarci svih generacija koji svoje slobodno vrijeme koriste kako bi aktivno sudjelovali u glazbenim, plesnim, pjevačkim i tamburaškim aktivnostima, i koji doprinose očuvanju tradicijske kulture ne samo vukovarskog kraja već i hrvatske kulture i baštine, spremni su i dalje nositi se s novim izazovima, spremni su učiti, educirati se i svoja znanja prenositi dalje, a sve s jednim ciljem, ciljem očuvanja i njegovanja tradicijske kulture svoga kraja i kulture cijele Republike Hrvatske.

Foto kolaž

U završnom dijelu konferencije voditelj projekta, gdin Sabolski zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektnim aktivnostima istaknuvši kako je kultura dvosmjeran proces koji se sastoji od međusobnog učenja i obogaćivanja društva, te kako je postignuta izvrsna sinergija unutar organizacije civilnog društva čime se pokazalo kako se upravo na ovaj način mogu stvarati vrlo vrijedni društveni resursi. Uslijedilo je svečano uručenje priznanja onima koji su aktivno sudjelovali u glazbenim, plesnim, pjevačkim i tamburaškim aktivnostima, kako bi doprinijeli očuvanju tradicijske kulture ne samo vukovarskog kraja već i hrvatske kulture i baštine. Kako nam je bilo, možete vidjeti u galeriji naših fotografija.

 

Sve informacije vezane uz projekt mogu se pronaći na web stranici: https://kulturaitradicijaonline.com/

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost HKGD "DUNAV" Vukovar

lenta

Pročitano 986 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Promotivni članak

FACEBOOK KOMENTARI