U organizaciji udruge vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševina Croatica i konzultantske tvrtke Vinteligencija iz Zagreba u Osijeku je otvorena je konferencija „Vinteligencija - Novi trendovi i tehnologije u vinarstvu i vinogradarstvu“.
Dvodnevna konferencija predstavlja prvi vinski događaj u Hrvatskoj posvećen širenju znanja o vinu, vinogradarstvu i njihovim lokalnim i globalnim kontekstima. Konferencija je usmjerena na vinare i vinogradare kako bi se mogli upoznati s najnovijim svjetskim trendovima, rješenjima znanstvene zajednice i pratećih industrija vinarstva i vinogradarstva te mogućnostima njihove praktične primjene. Govori se o novim trendovima u održivosti vinogradarsko-vinarske proizvodnje, istraživanjima tržišta, najnovijim tehnološko-tehničkim rješenjima u proizvodnji vina te trendovima u izgradnji preradbenih kapaciteta, promociji i financiranju vinskih projekata.
Na Konferenciji sudjeluju znanstvenici s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomskog fakulteta iz Zagreba i Hrvatskog geološkog instituta.
- Čestitam organizatorima konferencije na svemu što je izloženo, kao i pregršt novih tema o novoj tehnologiji u sektoru vinarstva koje su izrazito važne. Naši vinari iz godine u godinu poboljšavaju svoju proizvodnju, povećavaju se i količine proizvodnje vina, a posebno čestitam na izuzetno kvalitetnim vinima koja se proizvode u naša četiri vinogorja. Vina su sve bolje brendirana i uvjeren sam da će konferencija doprinijeti i u tom smjeru. Kroz brojne sustave potpora i pomoći Osječko-baranjska županija će i dalje pomagati kako bi naši vinari bili još snažniji – rekao je je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić na svečanom otvorenju konferencije.
Direktor udruge Graševina Croatica Tomislav Panenić izrazio je zadovoljstvo organizacijom konferencije na kojoj će hrvatski vinari i vinogradari prikupiti znanja domaćih i inozemnih stručnjaka.
- Trendovi su da i sami potrošači usmjeravaju proizvodnju u neke oblike ekološke proizvodnje, a ta prilagodba nema vremena za duga znanstvena istraživanja. Nova znanja trebamo danas da bi ih primjenjivali već od ove godine. I klima i tehnologije se mijenjaju jako brzo, pa mi kao vinari moramo usvajati nova znanja da bi dosegli ne samo visoku kvalitetu, koju već imamo, nego i očekivanja potrošača i očekivanja svih oko ove industrije. Danas smo u Osijeku upravo da bi to prenijeli - rekao je Panenić.
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Marinko Beljo rekao je kako Ministarstvo daje potporu ovoj konferenciji, kao i razvoju vinogradarstva i vinarstva. Naglasio je važnost partnerstva udruženja vinara i vinogradara s resornim ministarstvom kojemu je cilj brojnim mjerama unaprijediti vinogradarstvo i vinarstvo. Hrvatska je turistička zemlja te i stoga treba ulagati u podizanje novih vinograda, proizvodnju grožđa i što kvalitetnijih vina.