Hrvatski radio Vukovar  107,2 / 104,1 / 95,4 FM | Kontakt Marketing
Close

Na Veliki petak riba, na Uskrs odojak ili janjetina

VijestiAutor: Milan Paun
Na Veliki petak riba, na Uskrs odojak ili janjetina
HRV-Tko-rano-rani?

Tradicija je da se na Veliki petak jede posno jelo, riba je na prvom mjestu. Nada Francuzević godinama prodaje ribe na vukovarskoj tržnici, sada uglavnom iz ribnjačarskoga uzgoja. Kaže da za Veliki petak ljudi uglavnom pripremaju šarana, pečenoga ili u fišu uz dodatak i drugih vrsta riba. Obično šaranske potkove peku na ulju, a od glava i repova prave fiš.

- Meni je najbolje posno jelo deverika pečena na riži, može umjesto nje biti i šaran. Ima bolje i jeftinije ribe od šarana, no većina ljudi zna samo za šarana. Tradicija je jesti na Veliki petak ribu na riži, tako imaš i prilog. Cijene su iste kao i prošle godine, zapravo cijene nismo mijenjali od zamjene kune eurom. Tada smo preračunali u eure i tako držimo. Zato nam cijene nisu zaokružene, nego su izrečene u centima što kupce ponekad zbuni, a i nama je teže raditi sa sitnim centima – kaže Francuzević, a na pitanje kupuju li građani ribe, odgovara potvrdno uz napomenu da kupuju manje količine riba. Sada kupe nekoliko odrezanih komada ribe, cijelu veliku ribu rijetko jer veći šaran dosta košta, recimo šaran težak pet kilograma stoji oko 27 eura.

Inače cijena šarana je kod nje 5,31 euro, som 9,63, smuđ 13, štuka 5,31, tolstolobik 2,65, amur 3,58, mrena, bucov, jaz i deverika 2,65, babuška tri eura, a kečiga 13 eura, no kečigu tamo dugo nismo vidjeli.

U Vukovaru postoji i mala tvornica za preradu mesa slatkovodnih riba, a prodavaonice gotovih proizvoda otvorila je na vukovarskoj, osječkoj i zagrebačkoj tržnici. Radi se o ribljim kobasicama, ćevapima i burgerima u tri okusa, blagi, ljuti i mediteranski.

- Ova prodavaonica radi nešto manje od godinu dana i Vukovarci se polako privikavaju na naše proizvode. Više nam dolaze mlađe generacije koje vole iskušati novu hranu i nove okuse, a stariji se uglavnom drže živih riba. Kako smo mi podneblje gdje se jede ljuta kobasica, tako je i s našom prodajmo pa najviše ljudi kupuju pikantne riblje kobasice. Mediteranske okuse rijetko uzimaju, no kupuju ih gosti posjetitelji – ispričala je Željka Babić koja u ovoj tvornici radi u maloprodaji i proizvodnji.

Stigle šunke, kobasice i jaja

Nakon četrdeset dana korizme, posta ili nemrsa, za Uskrs kršćani žele imati pun stol raznovrsne hrane. Za objed su neizostavni pečeni odojak ili janjetina. U mesnicama i trgovinama u vrijeme pisanja članka nismo naišli na odojka ni janjetinu, ali prodavači su rekli kako će uoči Uskrsa to sigurno imati u prodaji. O cijenama nisu mogli govoriti unaprijed, ali nedavno je cijena odojka bila između šest i devet eura po kilogramu, janjetina po deset eura pa je za vjerovati da će tako biti i za Uskrs. Uz klasične priloge uz ovakav obrok, poput pečenih krumpira ili francuske salate, običaj je jesti mladi luk, zelenu salatu i crvene rotkvice kojih ima u prodaji na tržnici. Vezica mladoga luka stoji 50 ili 80 centi do jednoga eura, a vezica rotkvica od 80 centi od jednoga eura. Mladi kupus za salatu stoji 2,5 eura za kilogram, toliko i cvjetača. Svježa rajčica stoji 3,7 eura po kilogramu. Zelena salata endivija je od 80 centi do jednoga eura po komadu, putericu nismo zatekli. Krumpir je euro za kilogram, na vreće nešto jeftiniji, pet kilograma za četiri eura. U jednoj trgovini krumpir u rinfuzi prodaju po 60 centi i dobar je, a u drugoj smo na akciji vidjeli pakiranja krumpira crvenoga ili bijeloga po pet kilogram za 1,99 eura, također je dobar. Kilogram peršina stoji pet eura, a korijena celera tri.

Za uskrsni doručak obično se jedu kuhana jaja, kuhana šunka, kobasica i slanina. Jaja na tržnici ima kako s farmi tako i iz domaćega uzgoja. Cijena im je ovisno o veličini i uzgoju od 80 centi do dva i pol eura za deset komada, takve su cijene bile i prošle godine. Našli smo i šunke u mesnici. Suha šunka bez kosti stoji 14 eura za kilogram, slavonska šunka 12 eura, rolana je šunka devet eura. U trgovini je rolana šunka 7,29, rolana lopatica bez kože 5,99, a s kožom 5,89.

Domaće sušene kobasice su po 15 eura za kilogram, svježa roštiljska kobasica devet eura, svježa kobasica za pečenje osam, kulenova seka 22,65, kulen 40,65. Bijela dimljena slanina stoji 5,95 eura, suha slanina 15 eura. U trgovini je kilogram dimljene slanine 10,99 eura, a dalmatinske pancete 12,49.

Cijene mesa peradi su povoljnije. Pileća prsa s kožom i kostima stoje nešto više od pet eura za kilogram, batak i zabatak 3,85, pureća prsa devet eura, pureći batak tri eura, zabatak šest, a krila tri eura.

 

Podijeli članak:

Povezani članci

Najnovije

Nema sadržaja

Došlo je do problema prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodno Sljedeći
Copyright 2025 by Hrvatski radio Vukovar | Powered by eNewsCMS | X-media - izrada web stranica i portala
Povrtak na vrh