Ispiši ovu stranicu

Čudan kralj

Jedna od velikih evanđeoskih slika konačnog susreta s Bogom dana je u slici kralja.

Bog, odnosno u konkretnoj slici Isus u slavi (prema Matejevu evanđelju, pogl. 25), na kraju će vremena i svijeta sjesti na svoje prijestolje i prosuđivati kvalitetu života svakog od nas. Kao da će tada odvagnuti je li kvaliteta našeg življenja u muci ovog vremena dovoljna da postane polazištem za vječni život.

Isus će se pojaviti u slavi, kraljevskoj slavi punoj veličanstva. Čovjek kao da će u toj slici biti posve malen, nezamjetljiv. A ipak, cijeli prizor će se dogoditi upravo i samo zbog njega. Morat će stati na onu stranu na koju se kvalitetom svog života sam opredijelio: na onu stranu slave ili na stranu propasti. Bit će to njegov ispit. Koliko smo puta htjeli prije ispita u našim školama i fakultetima naslutiti kakva će nas pitanja dopasti kako bismo se unaprijed osigurali! Ovdje nam evanđelje daje takvu informaciju za onaj konačni ispit za vječni život. Zapravo, samo je jedno pitanje, i jedan jedini odgovor: "Štogod ste učinili jednom od ove moje najmanje braće, meni ste učinili!"

Isus u slavi, koja nas zasljepljuje svojim blještavilom, iznenađuje jednostavnošću svojeg zahtjeva. On, vječni kralj, želi se izjednačiti sa svakim čovjekom, posebno s onima najsiromašnijima, do te mjere da oni najmanji među ljudima postaju mjerilom naše ljubavi prema njemu, Kristu. Želimo li se svidjeti Isusu u toj viziji Posljednjega suda, želimo li u njemu naći zaštitu, želimo li ući u vječni život u kojem ćemo dijeliti s njim njegovu slavu, želimo li prvo mjesto uz njegovo prijestolje, potrebno je samo primijetiti njegove najmanje, tj. ljude oko sebe. Naoko tako malen, tako jednostavan zahtjev, a ipak jedini način provjere zrelosti naše ljubavi prema Kristu!

Važno je otkriti koji su to maleni Kristova srca. To su za tebe i za mene oni koji su u našoj neposrednoj blizini, oni koji su nama povjereni, oni koji su upućeni na našu pomoć i na našu ljubav. To su naši ukućani, to su oni koje susrećemo na putovima našega života. To je svaki čovjek koji nas želi izazvati na ljubav, upozoravajući nas time na ovu jedinstvenu Isusovu identifikaciju: "Štogod niste učinili jednome od ovih mojih najmanjih, meni niste učinili!" Tu više nema dvojbe: ljubav muža prema ženi i žene prema mužu ispit je zrelosti za Nebo, ljubav djeteta prema roditelju i roditelja prema djetetu provjera je vječnog života. Odjednom, svi ljudski odnosi postaju stepenicom do prijestolja ljubavi, do Krista Kralja. Čudesan je i čudan taj Krist Kralj koji želi da mu iskažemo ljubav i poštovanje tako da ga prepoznajemo u licima koja nam često izgledaju tako malo kraljevski!

Duhovnu misao pripremio je fra Ivica Jagodić.

Pročitano 883 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac

Medij

Duhovna misao 21. studenoga 2016.